Priaxor on uusi laaja- ja pitkävaikutteinen viljojen tautiaine

Yksi aine voi ehkäistä tauteja ja tehostaa kasvua. Juhani Mikkolan tilalla ”nollaruutu” osoitti, että aine toimii.

Priaxor on uusi laajatehoinen torjunta-aine tärkeimpien viljojen kasvitauteja vastaan. Sillä on sekä ennalta­ehkäisevä että taudin etenemisen ­pysäyttävä eli parantava, kuratiivinen vaikutus. Aine antaa laajan suojan kaikille viljoille, ja sen käyttöaika­ikkuna on laaja.

Priaxor kuuluu uusiin SDHI-tautiaineisiin, mutta valmisteessa on myös pyraklostrobiinia. Tämän yhdistelmän ansiosta valmiste tehoaa laajasti eri kasvitauteihin.

– Priaxor on uuden sukupolven tehokkain ja pitkä­vaikutteisin tautiaine, sanoo Juhani Mikkola,­ joka viljelee muun muassa Harbinger-mallas­ohraa Hämeenlinnassa. Hän on myös JS-Perttulan tuotanto­tarvikkeista vastaava myyjä.

– Tautisuojan lisäksi se edistää viljelykasvin kasvua siinä, missä ”vanhan liiton” tuotteet antavat vain tautisuojan. Priaxorin Xemium toimii parantavana komponenttina. Ja jos kasvissa on jo saastuntaa, Priaxor kykenee toivuttamaan kasvia.

Ruiskutus jo korrenkasvun alussa

Lantmännen Agron koetilan ohran tautikokeissa vuonna 2017 satovaikutus oli selvä, sillä Priaxor ja Librax Comet Pro -käsittelyt lisäsivät satoa yli 2 000 kilogrammaa hehtaarilta verrattuna käsittelemättömään kontrolliin.

Kokeessa käytettiin verrokkeina myös lukuisia markkinoilla olevia muita uusia SDHI-tautivalmisteita sekä vanhempia tuotteita.

Erityistä oli se, että kokeen Priaxor-ruiskutus tehtiin tavanomaista suositusta aikaisemmin, jo kasvuvaiheessa BBCH 30-32, eli korrenkasvun alussa. Silti sadonlisä ja teho kasvitauteihin olivat yhtä hyviä tai parempia kuin lippulehtivaiheen ruiskutukset muilla valmisteilla.

Ruiskutus voidaan tehdä jo rikkatorjunnan yhteydessä. Annosta nostamalla saavutetaan ohralla ja kauralla koko kasvukauden mittainen suoja, mikäli viljelijä ei halua ruiskuttaa erikseen rikkoja ja tauteja.

Nollaruutu kertoo, toimiiko aine

Tautiaineiden tehot olivat kovassa testissä märkänä kasvukautena 2017, jolloin taudit levisivät aikaisin ja ehtivät vähentää satoa, mikäli torjuntaa ei ollut tehty. Myös kasvukaudella 2019 on ylipäänsä käytetty varsin runsaasti niin kasvunsääteitä kuin rikka- ja taudintorjunta-aineitakin. Priaxorin tarjoama suoja on ollut silmin havaittava. Juhani Mikkolan mukaan eron näki selvästi tuleentumiseen asti.

– Hiukan se pidentää kasvukautta, mutta hehtolitrapaino kasvaa. Juuri ennen puintia huomaa jyväkoonkin eron, hän ynnää. Tautiaine vaikuttaa aina hehtolitrapainoon positiivisesti.

Tautiaineiden vaikutusta on vaikeampi havainnoida kuin vaikkapa rikkatorjunnan tehoa. Siksi Mikkola suositteleekin nollaruudun eli käsittelemättömän alueen jättöä omille pelloille. Silloin saa parhaiten varmuuden tautiruiskutuksen hyödystä.

– Vaikka meillä on oma tutkimuslaitos Hauholla ja ikään kuin viralliset vertailumahdollisuudet, on tehoa hyvä kokeilla myös tilatasolla, hän suosittelee.

Mikkola itse totesi Priaxorin tehon ruiskuttamalla yhden Harbinger-lohkon osan vanhemmalla tuotteella ja loput Priaxorilla. Vuoden 2018 Lantmännen Agron koetilan kokeissa Priaxor lisäsi satoa jopa hyvin kuivissa ja taudittomissa olosuhteissa.

Käyttö joustaa tilanteen mukaan

Vuoden alusta saatavilla ollut Priaxor on kemianjätti BASFin käsialaa. Se on viljelijöille tuttua Libraxia kehittyneempi ja vaikutuksiltaan Libraxin ja niin ikään tutun Comet Pron yhdistelmä.

Ohralle Priaxoria voi ruiskuttaa sellaisenaan, mutta valmistajan mukaan kevät- ja syysvehnän kasvi­tautien torjunnassa Priaxoria tulee käyttää tankkiseoksena muun vaikutustavan omaavan valmisteen, esimerkiksi Juventuksen, kanssa.

Aikaisen ruiskutuksen mahdollisuus antaa joustoa tautiainekäsittelylle etenkin ohralla, jolla tautiaine voidaan yhdistää jopa rikkaruiskutuksen yhteyteen. Kokeiden perusteella 0,75 l/ha on oikea annos pitkään tautisuojaan varhaisessa käsittelyssä.

Ohralla ja kauralla ei välttämättä tarvita kuin yksi ruiskutusajokerta kasvukaudessa, kun käytetään reilua annosta. Mallasohralla voidaan käsittely tehdä myös joustavasti tautipaineen mukaan korrenkasvun alusta lippulehtivaiheeseen asti.

Priaxor on käyttövalmis seos ohralle, kauralle ja rukiille. Vehnän pidemmän kasvuajan takia suositellaan Priaxor-ruiskutus tehtäväksi tähkän esilletulovaiheessa.

Mikä on SDHI-tehoaineryhmä?

SDHI-tehoaineryhmän kasvinsuojelutuotteita on ­kehitetty jo noin 40 vuotta. Uusimman sukupolven valmisteet ilmestyivät saataville 2010-luvulla ja ­ensimmäiset kasvustoon ruiskutettavat valmisteet hyväksyttiin Suomen markkinoille vuonna 2016.

Kirjainyhdistelmä SDHI tarkoittaa vaikutus­tapaa, jossa sienisolun soluhengitystä estetään ­strobiluriinin tapaan, mutta toisenlaisella vaikutus­mekanismilla.

SDHI-tehoaineet muodostavat oman resistenssi­ryhmänsä (FRAC 7), ja tuovat oikein käytettyinä uuden työkalun avuksi resistenssin muodostumisen hallintaan.

SDHI-tehoaineilla riski resistenssin muodostumiselle on arvioitu olevan kohtalainen. Tästä johtuen useat SDHI-aineet ovat käyttövalmiita seoksia muun tehoaineryhmän tehoaineiden kanssa. Vaihtoehtoisesti pelkästä SDHI-tehoaineesta koostuvia tuotteita kannattaa käyttää tankkiseoksena erilaisen teho­aineen kanssa resistenssiriskin minimoimiseksi.

Näin Priaxoria käytetään

Priaxoria voidaan käyttää kevät- ja syysvehnällä, kevät- ja syysohralla, kauralla, rukiilla ja ruisvehnällä. Tuote sisältää kahta tehoainetta, Xemiumia (SDHI-ryhmä, FRAC 7) ja markkinoiden parasta strobiluriinia, pyraklostrobiinia (QoI-ryhmä, FRAC 11).

Kahden tehoaineen yhdistelmä vaikuttaa hyvin ja pitkään useimpiin viljojen kasvitauteihin. Torjuntateho säilyy 30–40 päivää ja teho ruosteisiin jatkuu jopa 40–50 päivää.

Tuote soveltuu käytettäväksi yksin ohralla, kauralla ja rukiina tai tankkiseoksena vehnällä eri tavalla vaikuttavien aineiden kanssa resistenssin muodostumisriskin vähentämiseksi.

Priaxor-käsittely 0,5–1,5 l/ha tehdään korren kasvun alusta kukinnan päättymiseen saakka (BBCH 30-69). Käsittely voidaan tehdä kertakäsittelynä 0,5–1,5 l/ha tai jaettuna käsittelynä 2 x 0,5 l/ha, jolloin käsittelykertojen välisen ajan tulee olla vähintään 7 päivää. Käsittely on tehtävä, kun kasvitaudin varhaiset oireet ovat nähtävissä.

Käsiteltyjen viljojen oljissa todennäköisesti olevien jäämien vuoksi olkia ei saa käyttää viljeltävien sienten kasvatusalustoissa, jotteivät sienille asetetut matalat jäämien enimmäismäärät ylity. Priaxoria tai muitakaan SDHI-tuotteita ei saa käyttää pohjavesialueilla.

Lue tästä alajärveläisen Jussi Takalan kokemukset Priaxorin käytöstä yhden ruiskutuksen taktiikalla.

Kasvuasteluokat

Yksi yleinen tapa kuvata kasvin kehitysvaiheita on BBCH-asteikko (Biologische Bundesanstalt, Bundessortenamt und Chemische Industrie).

Tässä asteikossa kasvin kehitys on jaettu yhdeksään yläluokkaan luokasta 10 eli lehtien muodostuminen luokkaan 90 eli tuleentuminen.

  • 10 – lehtien muodostuminen

  • 20 – pensomisvaihe / sivuversojen muodostuminen

  • 30 – korren kasvu

  • 40 – tupen turpoaminen (viljoilla)

  • 50 – kukinnon esiintulo / nuppuvaihe

  • 60 – kukintavaihe

  • 70 – tähkän maitovaihe / palkojen kehittyminen

  • 80 – tähkien taikinavaihe / siementen kypsyminen

  • 90 – tuleentuminen