Oikea kenkä jokaiseen työhön

Jalat joutuvat vaaraan monissa maatilan töissä, ja oikeanlaiset turvakengät säästävät lääkärireissuilta ja sairauslomilta. Jotta suojaava kenkä tekisi tehtävänsä, ne jalassa ei saa kulkea nauhat tai kiristin auki.

Maatiloilla on vaaran paikkoja huomattavasti enemmän kuin monissa muissa työpaikoissa, vaikka sitä ei välttämättä arjessa ajattele. Kun ollaan tekemisissä isojen ja voimakkaiden eläinten sekä koneiden kanssa, varpaiden ja nilkkojen suojaaminen on tärkeää. Turvakenkä kovetetulla kärjellä säästää mustelmilta ja murtumilta.

– Kun tullaan alas traktorista, pitäisi olla jalkineet, jotka tukevat nilkkaa. Korkea varsi ei pelkästään riitä, vaan jalkineen rakenteessa on oltava nilkan suojaus, kertoo myyntipäällikkö Markku Heikkilä Sievin Jalkineesta.

Tärkeintä on miettiä, mihin käyttötarkoitukseen kenkää tarvitaan. Oikea valinta voi säästää paljolta: jos kengässä ei ole nilkkatukea ja nilkka nyrjähtää, niin kustannuksia on luvassa.

Valitse jalkine oikein

Turvakengän valinnassa pitää miettiä työtehtävää. Täytyykö kengän olla vesitiivis, kuinka paljon tehdään ulkotöitä? Onko vettä hylkivä Gore-Tex paras vaihtoehto?

– Eläinten kanssa kun työskennellään, tuntuu kevyt saapas sopivalta, ja Gore-Tex onkin yleisin. Kengät näyttävät kumisaappailta, mutta eivät ole: ne ovat keveämpiä ja kestävämpiä, Heikkilä kuvailee.

Hygienian suhteen on oltava tarkkana. Kengän tulee hylkiä likaa ja olla helposti pestävissä. Se on tärkeää etenkin kotieläinsuojissa työskennellessä, jotta mahdolliset bakteerit eivät leviä kengissä eläin­osastosta toiseen.

Mistä sitten tunnistaa hyvän turvakengän?

– Pohjakuviointi on tosi tärkeä. Tavallisilla kumisaappailla ei saa riittävää tukea, koska niiden kanssa on aina vaarana liukastuminen, kertoo Heikkilä.

Hitsatessa taas nahka on tekstiiliä parempi pintamateriaali, sillä se kestää kipinäroiskeita.

– Tärkeää on, että materiaali on pestävä. Pesuaineen kanssa tulee olla tarkkana. Voimakkaat pesu­aineet haurastuttavat kenkien pintaa.

Suojaa varpaat ja nilkat

Maatilan turvakengissä pitää olla varvassuoja ehkäisemässä murtumia siltä varalta, että eläin astuu hoitajansa varpaille.

– Nilkan suojaus on yhtä tärkeää. Korkea kenkä, jossa on pikakiristys, on nyt todella suosittu. Se on nopea kiinnittää ja avata, Heikkilä muistuttaa.

Memory foam -vaahdolla nilkkatuettu korkeavartinen kenkä suojaa jalkaa sivusta tulevilta iskuilta ja nyrjähdyksiltä. Siinä on “muisti”, eli se mukautuu käyttäjän jalkaan.

– Tätä ominaisuutta olemme kehittäneet kenkä­teollisuuden kanssa yhteistyössä suojelemaan käyttäjiä nilkkavammoilta, Heikkilä sanoo.

Ja jotta turvakenkä olisi turvallinen säällä kuin säällä, kannattaa hankkia erikseen kesä- ja talvikengät. Niiden pohjissa on eroja, mutta se ei ole ainoa syy.

– Talvikengissä on lämpövuoret. Valitettavasti liian usein käy niin, että valitaan talvikenkä korkealla varrella, ja kesällä sitten kuljetaan niissä samoissa kengissä nauhat auki. Se ei silloin suojaa jalkaa. Kengän pitäisi olla kiinni jalassa, vain siten se tukee ja suojaa, Heikkilä ojentaa.

Yleinen tapahan on, että vedetään nauhakenkä jalkaan, mutta nauhat jätetään auki. Silloin jalka ei saa tukea.

Ei isältä pojalle

Kenkien ominaisuudet muuttuvat käytössä. Pohjalliset pitäisi vaihtaa välillä, ja kenkien pitäisi antaa kuivahtaa käyttökertojen välillä.

– Ihmiset miettivät tietenkin kustannuksia, mutta tulee ehdottomasti edullisemmaksi pitää käytössä useampi kenkäpari, koska ne kestävät pidempään ­siten.

Myös lapset, jotka touhuavat vanhempien kanssa maatilan töissä mukana, tarvitsevat turvakengät. He kulkevat tiloilla usein aikuisten kanssa, ja riskit koskevat heitäkin.

– Turvakenkiä on kivannäköisiä ja nuorekkaitakin. Oma poikanikin käyttää turvakenkiä jatkuvasti. Korostan sitä, että lasten liikkumiseen kohdistuu samanlaisia riskejä kuin aikuistenkin.

Kenkä on muistettava ostaa lapsen jalan mukaan. Monet vanhemmat ajattelevat, että kun lapsille ostetaan kalliit kengät, täytyy olla kasvunvaraa, mutta väärän kokoinen kenkä ei suojaa kunnolla.

– Turvakengän pitää olla jokaiselle oikeankokoinen, ei liian iso eikä liian pieni, Heikkilä tähdentää.

Kun ostat turvakenkää

  • Valitse jalkine lestin mukaan.

  • Muista, että jalka ja tuote muuttuvat: älä osta ulkomuistista samanlaista kuin viimeksi.

  • Sovita! Kokeile myös pienempää tai isompaa ­kokoa.

  • Muista lapset, jotka juoksevat maatilalla!

  • Älä osta turvakenkään kasvunvaraa.

Hyvässä turvakengässä on:

  • Kovetettu kärki

  • Nilkkatuellinen varsi

  • Pestävyys – hygienia

  • Hyvä pohjakuviointi

  • Käyttöolosuhteiden mukaiset materiaalit