Nykyaikainen kuivuri ohjautuu digitaalisesti

Viljan kuivaaminen onnistuu moderneilla laitteilla aiempaa vaivattomammin ja turvallisemmin. Viljelijä voi seurata kuivurin toimintaa mobiililaitteellaan reaaliajassa.

Janne Matintalo, Vesa Lehtola sekä Vesa ja Paula Kurikka-Oja esittelivät Kurikka-Ojan uutta kuivuria MEPU:n Road Show’ssa.

Eteläpohjalaistila teki mittavan investoinnin ja otti syksyllä käyttöön uuden kuivurin, jonka ohjaus tapahtuu viimeisimmällä digitaalitekniikalla. Kuivuri ja siilot nousivat metsänlaitaan Kurikan Jalasjärvelle kuuden ammattitaitoisen latvialaismiehen voimin.

– Sähkökeskuksesta löytyy logiikkaohjaus ja palonvalvontajärjestelmä. Halusin nämä lisähankinnat, koska ne varmistavat turvallisen käytön, Vesa Kurikka-Oja perustelee.

Kurikka-Ojalla on emakkosikala ja viljelyssä 120 hehtaaria peltoa, joilla kasvaa ohraa, kauraa ja vehnää.

– Lisäviljaa on jatkossa tarkoitus ostaa puintikosteana ja hyödyntää kuivuri-investoinnin tuomaa tehoa.

Tilan uusi MEPU S4 -kuivuri lämpiää hakkeella. Lisälämpö otetaan öljykattilalla, jonka järjestelmä keskustelee kuivurin kanssa.

– Lämpökeskus on rakennettu vuonna 2011. Yhteydet saatiin toimimaan melko kivuttomasti. Siitä on iso hyöty, että järjestelmät toimivat yhteen.

Kuivan ja lämpimän kesän ansiosta lisälämpöä ei tarvittu, vaan viljan kuivaaminen onnistui kuivurin omalla radiaattorilla.

– Edelliskesän kaltaisena märkänä vuotena tuulettava puskurisiilo varmasti osoittaa hyötynsä. Märkäkin vilja saadaan kuivattua tehokkaasti.

Erilliseen puskurisiiloon viljaa voidaan puida myös varastoon. Vilja siirretään lämpimänä tuuletussiiloon ja kuivuri voidaan täyttää heti märällä viljalla uudestaan, mikä säästää aikaa 1,5–3 tuntia kuivauskertaa kohden.

– Tämä on mittava satsaus tilan tulevaisuuden kehitykselle. Investointi toimii tärkeänä lenkkinä sikatalouden tuotantoketjussa.

Tuuletussiilo on uuden kuivurin vahvuus. Puhaltimien ansiosta kuivausteho saadaan parhaalle tasolle.

Isot kuivurit kiinnostavat

Kuivuritoimittaja MEPU järjesti lokakuussa Etelä-Pohjanmaalla kaksi Road Show’ta, joista toisessa esiteltiin Kurikka-Ojan hakelämmitteinen kuivuri ja toisessa ilmajokelaistilan kaasukuivuri.

– Kurikka-Ojan kuivurin lämpö tuotetaan radiaat­torilla. Lisälämmön tuottoon olivat vaihtoehtoina öljy, kaasu ja biokaasu, ja öljyyn päädyttiin. Kaasukuivuritkin kiinnostavat viljelijöitä, mutta tällä hetkellä kaasusta ei saa energiaveron palautuksia, MEPU:n myyntineuvottelija Janne Matintalo sanoo.

Vaunukuivureita toimitetaan edelleen paljon, mutta isojen kuivaajien investoinnit ovat Suomessa selvästi lisääntyneet viime vuosina.

– Suurin tänä vuonna tehty kuivaaja oli tilavuudeltaan 1 070 hehtolitraa.

Matintalo huomauttaa, että kuivausteho on MEPU:ssa huippuluokkaa. Tasalaatuisuus, energiatehokkuus ja luotettavuus vaikeissakin olosuhteissa ovat valtteja.

– S-sarjan kiinteät kuivurit ovat modulaarisia eli niitä pystytään venyttämään niin pituus- kuin korkeussuunnassa. Telasyöttö varmistaa tasaisen viljan syötön. Tuulettavissa siiloissa saa kuivaustehoon täyden volyymin puhaltimien ansiosta. Siilot ovat kokonaan galvanoituja, joten ne pysyvät siistin näköisinä vuosikymmeniä.

Pitkä prosessi

Kurikka-Ojan MEPU S4 -kuivuri pystyy vastaanottamaan 60 kuutiota eli 600 hehtolitraa viljaa. Uusi kuivuri on rakennettu vanhan kuivurin viereen. Yksi siilo on varattu märälle viljalle ja kaksi siiloa jäähdytykseen.

– Investointi on ollut suunnitelmissa jo vuosia sitten, kun rakensimme viljasiiloa vuonna 2009. Varasimme tulevaa kuivaajaa varten tilaa siilon ja vanhan kuivaajan väliin, Kurikka-Oja kertoo.

Lähiseudulla ei ole montaa vastaavantyyppisillä siilostoilla rakennettua kuivaajaa. Jatkossa kuivurilla suoritetaan myös rahtikuivausta toisille lähiseudun viljelijöille.

Kuivurin valintaan vaikutti myös MEPU-kuivurien asiantunteva asiakaspalvelu.

– Tuttu ja turvallinen paikallinen myyjä Vesa Lehtola Lantmännen Agrolta oli tärkeässä roolissa. Tiesin, että hän hoitaa tämän kaupan huolella ja pystyin luottamaan, että kaikki menee hyvin.

Kuukausien prosessin ajan apua oli saatavilla myös kuivuritoimittajan asiakaspalvelusta.

– Kipupisteitä oli, mutta apua saatiin kyllä aina nopeasti.

MEPU S4 -kuivurissa on yksi märkäsiilo ja kaksi jäähdyttävää siiloa. Kurikka-Ojat rakensivat uuden kuivurin vanhan viereen.

Viimeisintä teknologiaa

Tilan vanha 150 hehtolitran kuivuri on vuodelta 1984. Moni asia on muuttunut vuosikymmenien saatossa, kun teknologia ja teho ovat kehittyneet ja älytekniikka on tullut viljelijän avuksi.

– Tekniikka helpottaa työtä. Kuivuria hankittaessa halusin samalla viimeisintä teknologiaa toimintojen ohjaukseen, esimerkiksi etäohjaukseen. Uusi digitaalinen logiikkaohjaus on halvempi kuin vanha releohjaus, Kurikka-Oja sanoo.

Digitaalinen valvontakeskus varmistaa, että häiriötilanteessa tieto kulkee nopeasti viljelijälle.

Kuivurin valvontakeskus on rakennettu säältä suojaan, jotta sähkölaitteet ja elektroniikka pysyvät kunnossa. Lisäinvestointina Kurikka-Ojat hankkivat palonvalvontajärjestelmän.

– Tiedän, että uusiakin kuivaajia on palanut, kun kunnon hälytysjärjestelmää ei ole ollut. Siksi investoitiin myös kuivurin palonvalvontajärjestelmään.

Tietotekniikkaa on tilalla hyödynnetty myös aiemmin sikalan laajennuksen ja lämpökeskuksen yhteydessä.

Vesa ja Paula Kurikka-Oja pyrkivät hoitamaan tilan työt yhdessä ja hallitsevat digitaalisten valvontalaitteiden käytön. Myös työntekijää on opastettu laitteiden käyttöön.

– On tärkeää, että me kaikki täällä työskentelevät pystymme valvomaan maatilan toimintoja.