Multivan vantaisto ja isot säiliöt ratkaisivat

Marko Pohjolainen viljelee Huittisissa parinsadan hehtaarin kasvinviljelytilaa ja tekee tilan työt myös sikalassa ja broilerikasvattamossa pääosin yksin. Silloin kun hän ehtii karjanhoitotöistä pellolle, pitää tapahtua.

Multivan 6-metrinen pneumaattinen Forte FX6000 -kylvökone ensiesiteltiin syksyllä 2017, ja ensimmäiset nollasarjan koneet olivat kevään 2018 kylvöillä. Tuotantosarjaan tehdään vain pieniä päivityksiä, koska kokemukset koneesta ovat olleet hyviä.

Marko Pohjolainen valitsi kylvökoneekseen pneumaattisen Multiva Forte FX6000:n. Työleveydeltään kuusimetrisen kylvökoneen yhdellä täytöllä sai kylvettyä kahdeksan hehtaaria, vaikka säiliöt eivät olleetkaan piri­pintaan täynnä. Lisäksi valmistaja antoi luvan ajaa konetta tiellä säiliöt täynnä, mikä helpotti lähialueiden kylvöä. Siemenet ja lannoitteet haettiin kotipihasta, vaikka pellolle oli matkaa viitisen kilo­metriä.

Multivan 6-metrinen kylvökone on Vieskan Metallin valmistaman VM-koneen peruja. Multivaa valmistava Dometal osti VM:n tuoteoikeudet muutama vuosi sitten. Konetta on sen jälkeen kovasti uudistettu, ja itse asiassa koneen takaosa on täysin uutta. Suunnittelussa on pantu painoa sille, että kone soveltuu kaikkeen kylvöön: yhtä hyvin jäykkien savimaiden suorakylvöön kuin kynnetyn multamaan kylvöönkin.

Pohjolaisen pellot ovat osaksi kovaa savea, mutta joukossa on myös keveitä multamaita. Syksyllä 2017 suuri osa pelloista kynnettiin märkyyden takia. Jatkossa Pohjolaisen mieli tekee kokeilla myös suorakylvöä.

– Kone toimi yhtä hyvin kaikilla maa­lajeilla.

Kiertokoe hetkessä valmiiksi ja kylvämään

Kone ensiesiteltiin marraskuussa 2017 Agritechnica-näyttelyssä Hannoverissa. Viime kevääksi valmistui ensimmäinen nollasarja, josta on Marko Pohjolaisenkin kone.

Kylvölannoittimessa on oma syöttölaite siemenille ja oma lannoitteelle, ja molemmille on oma puhallin. Syöttölaitteessa on rihlasyöttö. Karkea säätö tehdään rihlaa siirtämällä. Sitä tarvitaan ainoastaan vaihdettaessa viljan ja piensiementen välillä.

Hienosäätö tapahtuu muuttamalla syöttölaitetta pyörittävän sähkömoottorin no­peutta. Ajotietokone hoitaa hienosäädön sen jälkeen, kun kiertokoe on tehty ja sen ­tulos on syötetty ajotietokoneeseen.

Mitä suurempi on ajonopeus, sitä nopeammin syöttölaitteet pyörivät. Kylvökoneen ajonopeutta mittaa maatutka. Lannoitemäärää voi muuttaa ajon aikana ajotieto­koneesta. Ominaisuus on tarpeen, jos samalla lohkolla on kovia savia ja toisessa päässä peltoa multamaita.

Pohjolainen kertoo olleensa heti sinut ajotietokoneen kanssa.

– Kiertokoe on äärimmäisen helppo tehdä. Syöttölaitteen alle asetetaan pussi ja syöttölaitteen virtakytkintä painetaan kymmenkunta sekuntia. Aikamäärää ei tarvitse katsoa kellosta. Pussiin valuneet siemenet tai lannoitteet punnitaan, punnitustulos syötetään ajotietokoneelle ja lähdetään kylvämään.

– Kiertokokeen tekemiseen ei mene viittä minuuttiakaan, sanoo Pohjolainen.

Lannoite menee kaksoiskiekkovantaan keskipisteen etupuolelle ja siemen takapuolelle. Vantaan takana olevalla sulkupyörällä säädetään kylvösyvyys puolen senttimetrin välein.

Vain yhdet vantaat, läpäisevyys paranee

Vantaat ovat kaksoiskiekkovantaat. Lannoite puhalletaan vantaan keskipisteen etupuolelle ja siemen takapuolelle. Kun koneessa on vain yhdet vantaat, läpäisevyys paranee ja vetovastus pienenee.

Pohjolaisen käyttämässä traktorissa on 250 hv, mutta pienemmälläkin kone kulkisi.

Työsyvyyden säätää jokaisen vantaan takana oleva sulkupyörä, ja syvyys on säädettävissä puolen senttimetrin välein. Sulkupyörä painaa siemenen vaon pohjaan ja sulkee kylvövaon.

Koneen pyörät sijaitsevat ennen vantaita ja ne tiivistävät kylvöalustan.

Pohjolainen täyttää säiliöt täyttövaunulla, jossa on viisimetrinen ruuvi. Lannoite- ja siemensäiliön välillä oleva seinä on siirrettävä. Pohjolainen käyttää pieniä lannoitemääriä, koska pelloille levitetään sikalan ja broilerikasvattamon lantaa.

Jokaisella kylvövantaalla on oma hydraulinen painotuksensa, jota voi muuttaa myös ajon aikana.

Epäsymmetriset ajourat sopivat erilevyisille ruiskuille

Pohjolaisen uudessa kylvölannoittimessa on kuuden metrin ja kasvinsuojeluruiskussa 20 metrin työleveys. Edellisen kylvökoneen työleveys oli neljä metriä, minkä mukaan ruisku oli hankittu.

Nyt ajourat muodostuvat siten, että ensimmäisellä vedolla kone tekee yhden uran kylvöleveyden oikeaan reunaan ja seuraavalla vedolla toisen uran. Ajourapari syntyy kahdella rinnakkaisella ajokerralla.

Marko Pohjolainen on tyytyväinen koesarjan koneeseen ja uskoo kylvävänsä sillä aina eläkeikäänsä saakka.

Nollasarjan kone päivitetään

Marko Pohjolainen myöntää, että aivan ongelmitta kylvö ei mennyt – konehan on nollasarjasta. Silti ongelmat kohdistuivat itse asiassa vain yhteen asiaan: siemenletkut koneen päällä olevalta jakajalta vantaille pyrkivät tukkeutumaan. Ongelma oli reunimmaisissa letkuissa.

Tehtaan huoltomies tuli apuun, ja vika korjautui yksinkertaisesti, letkuja hiukan lyhentämällä. Letkuihin pääsi muodostumaan pussi, johon siemenet jäivät.

Kylvöaukkoja ei tämän takia kuitenkaan tullut, koska kaikissa letkuissa on tukkovahdit. Jos jokin siemen- tai lannoiteletku tukkeutuu, siitä tulee hälytys ajotietokoneeseen ja lisäksi tieto, mikä letku on tukossa.

– Jos ongelmia oli, tehtaalta sai aina puhelimella neuvoja, ja tarvittaessa sai vielä huoltomiehen paikalle.

Pienistä ongelmista huolimatta Marko Pohjolaisen usko koneeseen ei mennyt. Kone viedään talven aikana tehtaalle, ja siihen tehdään tuotantoversion mukaiset päivitykset.

– Tällä koneella uskon kylväväni eläkeikään saakka.

Multiva Forte FX6000 -kylvökone

  • Työleveys 600 cm

  • Kuljetusleveys 300 cm

  • Säiliön täyttökorkeus 300 cm

  • Paino 9 300 kg

  • Säiliön tilavuus 8 000 l

  • Vannaspainatus 50—200 kg

  • Renkaat 500/50R-17

  • Vantaita 36 kpl

  • Riviväli 167 mm

  • Työnopeussuositus 8—12 km/h

  • Vetotehon tarve 200 hv

  • Automatiikka RDS iSOCAN