Multiva uudisti brändinsä ja kylvökonemallistonsa

Uudistunut Multiva kurottaa tulevaisuuteen. Kotimaisen maatalous­koneammattilaisen tavoitteena on jatkossakin helpottaa viljelijän työtä, kasvattaa tuottavuutta ja huolehtia maan kunnosta.

Somerolaiselle pellolle on kerääntynyt komea katras modernisti mustanharmaita työkoneita. Tila on luonteva valinta Multivan uudistuneen brändin ja uuden ajan kylvökoneiden esittelyyn, sillä maatalous­yhtymän kasvinviljelypuolta isännöivä Totti Nuoritalo on itsekin ennakkoluuloton edelläkävijä.

– Vuonna 2016 minulle ehdotettiin 0-sarjan Forte FX400 -kylvökoneen hankkimista. Mietin ehkä kaksi sekuntia, enkä ole katunut päätöstäni. Täyssähköinen kylvökone on osoittautunut vaikeissakin olosuhteissa käteväksi ja luotettavaksi työkaveriksi, sanoo Nuoritalo.

Multivan brändiuudistuksen tavoitteena on viestiä niin sanotusti pellin alla tapahtunutta merkittävää kehitystyötä myös pinnalle. Työkoneiden uusi, vahva ulkoasu lähettää selkeän viestin tehokkuudesta. Samalla se erilaistaa Multivan työkoneet tyylikkäästi muista monenkirjavilla näyttelyosastoilla.

Maatalousteknologian eturiviin kotimaassa ja kansainvälisesti

– Multiva katsoo kauas maatalousteknologian tulevaisuuteen. Haluamme valmistaa tehokkaita ja edistyksellisiä maatalouskoneita, jotka palvelevat erinomaisesti viljelijöiden tavoitteita. Teknologian avulla voimme edistää maatalouselinkeinon elinvoimaisuutta, tiivistää Multivaa valmistavan Dometal Oy:n toimitusjohtaja Mikko Mäkimattila.

Jatkuva kehitystyö tähtää kolmeen tavoitteeseen: viljelijän työ helpottuu, tuottavuus kasvaa ja maan kunto kohenee. Konekaupan näkökulmasta luotettava laatu, kestävyys ja helppokäyttöisyys ovat uusimman tekniikan ohella tekijöitä, jotka takaavat myös koneiden hyvän jälleenmyyntiarvon.

– Laajemmassa mittakaavassa on kyse myös ilmastonmuutoksen hallinnasta. Maaperän hedelmällisyyttä voidaan varjella parantamalla viljelytarkkuutta. Näin säädetään polttoaineet, lannoitteet ja kasvinsuojeluaineet minimiin ja maan elinvoimaisuus maksimiin. Maan viljavuus ja sen parantaminen ovat nykyaikaisen maanviljelyn keskeisiä tavoitteita, korostaa Mäkimattila.

Maaperän hedelmällisyyttä voidaan varjella parantamalla viljelytarkkuutta: maan kunto kohenee ja tuottavuus kasvaa.

Tehoa ja tarkkuutta

Uusissa koneissa korostuu täsmällinen työn jälki. Moni­käyttöinen kylvölannoitin Forte FX 300–400 sopii muokatulle ja minimimuokatulle maalle sekä suora­kylvöön. FX-vannas on kylvömenetelmästä riippumatta kylvötarkka ja käyttövarma. Siemen ja lannoitteet päätyvät hieman erilleen, joten itävyys on ­optimaalinen. Kylvövannaskohtainen hydraulinen painotus pitää työsyvyyden kovimmassakin maassa.

Työleveydeltään nelimetrinen Cerex 400 on puolestaan kylvölannoitin muokatun maan kylvöön. Kylvövantaan suljettu kiekkorakenne on erittäin kestävä ja huoltovapaa.

Uusien kylvökoneiden ja ohjainten tuotekehitystyössä on panostettu täsmäviljelyyn. SeedPilot-ohjainjärjestelmän ISOBUS-versio on ensimmäinen suomalainen virallisesti ISOBUS-hyväksytty työkoneohjain. Sen avulla täsmäviljely sujuu helposti, ja kylvölannoitinta voi ohjata tehokkaasti ennalta määrättyjen tehtävien mukaan tai lannoitekartan ja GPS:n perusteella. Ohjainjärjestelmä sopii yhteen kaikkien ISOBUS-tekniikkaa käyttävien traktorien kanssa.

Kylvössä tarvittavat tärkeimmät toiminnallisuudet löytyvät ohjausjärjestelmästä helposti työnäytöstä valikoita selaamatta.

– Säätiedot, maan kosteustiedot ja suuri määrä muuta dataa on pian valjastettavissa kylvökoneiden käyttöön. Älykäs ja sähköisesti toimiva kylvökone on tulevaisuuden valtavirtaa, arvioi Dometal Oy:n tuotekehitysjohtaja Vesa Mäkelä.

Mikä Multiva?

  • Multiva on maatalouskoneiden kansainvälinen tuotemerkki, joka lanseerattiin vuonna 1997.

  • Multiva-maatalouskoneiden koko tuotanto on Suomessa.

  • Tuotemerkin takana on kotimainen konepaja­yhtiö Dometal Oy.

  • Dometal Oy:n konserniliikevaihto yli

  • 16 milj. euroa, ­vientiä 20 maahan.

  • Suomessa Multiva-tuotteiden myynnistä vastaa Lantmännen Agro.

Lue lisää verkosta osoitteista multiva.fi jalantmannenagro.fi.