Moderni hallivalaistus joustaa käytön mukaan

Maatilan sisä- ja ulkotiloihin tarvitaan hyvä valaistus, jotta työt sujuvat ja turhat tapaturmariskit voidaan torjua. Hallien valaistusta voidaan nykyään säädellä tarkasti ja ohjata vaikka Bluetooth-yhteydellä.

Päivien pimetessä moni havahtuu huomaamaan puutteita maatilan valoissa, ja joskus kunnon valaistus puuttuu jostain kohteesta kokonaan. Valaistusasiat kannattaa hoitaa kuntoon, sillä asianmukainen valaistus edistää töiden sujuvuutta ja työ­turvallisuutta.

Kotimainen Lem-Kem Oy valmistaa laajaa valikoimaa valaisimia monenlaisiin käyttökohteisiin. Perheyrityksessä tunnetaan niin ledit, halogeenit kuin loistelamput.

– Suunnittelemme kokonaisratkaisuja uudisrakennuksiin ja opastamme jo olemassa olevien hallien valaistuksen uusimisessa. Joka paikkaan löytyy sopiva ratkaisu ja valaisin, kertoo energiatiimin valaistus- ja energia-asiantuntija Marko Kyllästinen.

Ulkovalaistukseksi valitaan yleensä valonheitintyyppinen valaisin, mutta myös pylvästyyppisiä on tarjolla. Suomen sääoloissa valaisimilta ja lampuilta vaaditaan paljon.

– Valaisinhankintojen aluksi kannattaa aina kertoa, millainen tila on kyseessä. Led kestää mainiosti viileässä, 30 pakkasasteesta se suoriutuu vielä helposti. Kuumuudelle alttiisiin kohteisiin sopii ehkä paremmin jokin muu lampputyyppi.

IP eli suojausluokka valitaan kohteen mukaan: esimerkiksi kylmänkosteissa kylmiöissä voi tulla ongelmia itse valaisinten sijaan niiden liitäntälaitteiden kanssa.

Monipuolista valoa hallin sisälle

Hallitilojen valaistuksen kulmakivenä on kunnollinen perusvalaistus eli yleisvalo. Säästöjä syntyy, kun valot eivät unohdu palamaan turhaan. Liiketunnistimen hankinta pitää energiankulutuksen kurissa tehokkaasti.

– Vaihtoehtoina on hallivalaisimeen erillisenä liitetty liiketunnistin tai liiketunnistinvalaisin. Jos valaisin on sijoitettu likaiseen tai pölyiseen tilaan, liiketunnistimen silmä luonnollisestikin likaantuu. Erillistä liiketunnistinta on helpompi huoltaa ja korjata kuin valaisimeen kiinteästi integroitua, sanoo Kyllästinen.

Valaisimen runkotyypin valintaa ohjaa myös hallitilan käyttötarkoitus. Kemikaalipesut ja urea sulattavat muovirunkoiset valaisimet, mutta Lem- Kemillä on tarjolla myös kemikaalinkestäviä valaisinrunkoja.

Eläintiloilla valaisinten himmennysominaisuuksilla on tärkeä rooli. Esimerkiksi kanaloissa valojen avulla luodaan vuorokausirytmiä.

– Tulevaisuudessa myös valon sävyn (kelvin) säätö­mahdollisuudet tulevat yleistymään. 4 000 kelvinin valo eli kirkas päivänvalo takaa päivävireyden, ja illalla voidaan säätää pienempi kelvin-arvo.

Kevyt valaisinuudistus vai koko remontti?

Kun suunnitteilla on olemassa olevan hallin valojen uusiminen tai uudisrakennus, kaikki alkaa kartoituskäynnistä.

– Valoremonttikohteen vanhat kaapelit on aina syytä tarkistuttaa, ja asentajamme varmistaa sähköjen toimivuuden. Minkäänlaisia oikaisuja, roikkia ja pinta-asennusvirityksiä ei ole syytä käyttää, tuote­takuu ja turvallisuus eivät sitä salli, Marko Kyllästinen kuvaa valaisinuudistuksen kulkua.

Uuden hallin osalta paras kokonaisuus syntyy, kun valaisinratkaisut tehdään jo sähkösuunnittelun vaiheessa. Kyseessä voi olla yksi avotila, tai sitten halliin on jaettu ison avotilan lisäksi esimerkiksi erillisiä työtiloja.

– Korkeaan hallitilaan valitaan yleensä yleisvaloksi roikkuvat valaisimet. Valaisimen vedenkestävyys eli korkea IP-suojausluokka on monesti oleellinen ominaisuus. Korjaamotiloihin valitaan yleisvalo ja lisäksi työpistevalot 2,5 metriin. Jos valaisimeen kohdistuu osuma-alttiutta, suosittelen täysin pyöreärunkoisia valaisimia.

Langaton ohjattavuus Bluetooth-tekniikalla on kätevä. Valoja voi sen avulla tarkistaa, säätää ja ohjata etänä. Ohjelmisto näyttää senkin, milloin valoteho ­alkaa vähetä ja valon laatu heiketä, vaikka silmä ei vielä sitä tunnistaisikaan.

– Maatilan valoratkaisut syntyvät suunnitelmallisesti ja ripeästi. Perusvalaisimet ja valonheittimet ulko- ja sisätiloihin saa suoraan hyllystä, eli uutta valaisinta ei tarvitse odotella pimeydessä päivätolkulla, Kyllästinen lupaa.

– Tänään tilattu valaisin on perillä kohteessa yhden tai kahden päivän sisällä.

Lem-Kem

  • Kotimainen perheyritys

  • Perustettu vuonna 1985

  • 52 työntekijää ja 30 alueellista myyntiedustajaa

  • Valikoimassa yli 3 000 tuotetta: valmistaa laajan valaisinvalikoiman lisäksi mm. aurinkopaneeleita

Kysy lisää lähimmästä Lantmännen Agron myymälästäsi.