Mitä kuuluu Saarijärven aurinkovoimalalle?

Huhtikuun alussa saarijärveläisen Tapio Tenosalmen lypsykarjatilalle asennettiin nimellisteholtaan 10,2 kWp:n aurinkovoimala. Tätä kirjoittaessa järjestelmä on ollut käytössä neljä kuukautta, kaikki aurinkoenergian huippukuukausia.

Huhtikuussa asennettiin 38 Lem-Kemin aurinkopaneelia konehallin katonlappeelle, jonka suunta on lounaaseen.

Suomen oloissa aurinkovoimajärjestelmien tuotto on yleisesti parhaimmillaan juuri huhti-syyskuussa. Tapio Tenosalmen järjestelmän vuosituotoksi arvioitiin huhtikuussa noin 8 000 kWh. Samalla tehtiin järjestelmälle kuukausiarviot, jotka ovat pitäneet hyvin paikkaansa tai jopa ylittyneet.

Järjestelmän tuotto on ollut 5 640 kilowattituntia 10.4.–8.8.2018, eli rahassa säästöä on tullut noin 600–700 euroa. Paras kuukausituotto tilalla tuli toukokuussa (1 700 kWh), ja parhaimpina päivinä tuotto tilalla on ollut lähes 80 kWh. Tänä vuonna järjestelmällä päästään varmasti ennustettuihin kokonaistuottoihin, ja Tenosalmi uskoo samaan myös itse.

– Ilman viiletessä ja auringon paistaessa tuottoa tulee varmasti hyvin myös syksyllä.

Tenosalmi itse on ollut tyytyväinen järjestelmäänsä, jonka asennus sattui sopivaan ajankohtaan myös helteisen kesän puolesta. Navetan veden lämmityksen lisäksi ilmastointi on puhaltanut sähköllä koko kesän, mikä olisi ilman järjestelmän sähköntuottoa näkynyt ikävästi sähkölaskulla.

– Sähkölasku on ollut tänä kesänä pienempi, vaikka sähköä on kulunut selvästi enemmän.

Järjestelmän tuotto on kattanut sen minkä pitikin eli navetan kahden lämminvesivaraajan lämmityksen. Tenosalmi on saavutuksen täyttymisestä mielissään, sillä sen ansiosta ei ole tarvinnut käyttää hakelämmitystä kesällä.

Tenosalmi on mielenkiinnolla seurannut etäseurannan avulla järjestelmän tuottolukuja, ja hän myös tietää jo kokemuksesta, että järjestelmän parhaat tuotot tulevat iltapäivällä klo 15–16.

Saarijärveläisen tilan aurinkosähköjärjestelmä tuotti 6 420 kWh ajanjaksolla 10.4.–31.8. Koko vuodelle arvioitu tuotto on yhteensä 8 100 kWh.

Järjestelmä sijoitettiin konehallin katolle, jossa paneelinen suuntaus on lounaaseen. Katolle ei myöskään osu juurikaan varjostuksia, mikä on ihanteellista järjestelmän toiminnan kannalta. Tenosalmi itse naurahtaa, että paneeleita ei juuri huomaa maisemassa, ja pihaan ajavat vieraatkin kyselevät, että minne ne on piilotettu.

– Järjestelmä on toiminut huolettomasti ja yhteyshenkilön vastasi jopa lomalla puhelimeen, kiittelee Tenosalmi.

Hän suosittelee Lem-Kemin aurinkovoimajärjestelmää myös muille, jotka miettivät pitkän ajan investointeja.

– Vielä on kuitenkin pohdinnassa, miten kaiken tuoton tulevaisuudessa eläkkeellä sitten käyttää, naureskelee Tenosalmi.