Luotettava klapikone toimii säällä kuin säällä

Hakki Pilke 38 Pro toimii varmasti vaativissakin olosuhteissa. Ammattimaisesti koivuklapeja tuottava metsätalousyrittäjä ei voisi kuvitella luopuvansa koneesta.

Laadukkaat, oikein tehdyt koivuklapit käyvät hyvin kaupaksi.

Sijainnilla on merkitystä, todistaa Simo Rousun klapiyritys Tornionlaaksossa, Ylitornion kunnan Purasenvaarassa. Halli ja klapivarasto sijaitsevat näkyvällä paikalla Torniosta Kilpisjärvelle vievän Valtatie 21:n varrella. Sijainti on niin hyvä, että markkinoinniksi on riittänyt puhelinnumero hallin ulkoseinässä.

− Menekki on hyvä ja kasvaa koko ajan, toteaa Rousu tyytyväisenä. − Kauppaa käydään sekä Suomeen että Ruotsiin. Myös jälleenmyyjät ostavat puita.

Rousu on tehnyt klapeja noin 15 vuotta, joista kuusi vuotta kaupallisesti. Sitä ennen hänellä oli ilmastointialan yritys, joka siirtyi sukupolvenvaihdoksessa hänen pojalleen.

− Turvallisuus on ihan ykkösprioriteetti, kun tekee töitä yksin, Simo Rousu linjaa tarpeitaan. Metsätalousyrittäjä onkin satsannut laadukkaaseen työkoneeseen.

Hakki Pilke 38 Pro on luotettava kumppani. Konevalintaan vaikuttivat turvallisuuden lisäksi käyttöominaisuudet, teho, kapasiteetti ja melutaso. Kone on sähkökäyttöinen, käynnistys ja pysäytys ovat helppoja. Kone vaatii vähintään 25 ampeerin sulakkeet. Rousu arvostaa myös sitä, että koneen voimansiirrossa kaikki toimii hydraulisesti: yhtään kiilahihnaa ei ole.

Suurilla käyttömäärillä toimintavarmuus korostuu

Rousu tekee koivuklapeja vuodessa noin neljän kuukauden ajan. Valmiita klapeja tulee noin tuhat kuutiota eli 10 rekkakuormallista. Klapeja saa 33- ja 50-senttisinä, toimitettuna irrallisina heittokuutioina peräkärryssä tai puolentoista kuution säkeissä. Eri halkaisuteriä käyttämällä rungon saa halkaistua kahteen tai neljään, kahteen tai kuuteen, kahteen tai kahdeksaan osaan tarpeen mukaan. Koneessa on 10 000 kilon halkaisuvoima.

Koivurangat hän saa omasta metsästä. Hän valikoi sopivan kokoiset rangat, joilla tuottavuus on mahdollisimman korkea.

Rousu hankki Hakki Pilke 38 Pron Maaselän Kone Oy:ltä kaksi vuotta sitten suoraan tuotannosta. Hän on tehnyt sillä testiajoa yhdessä Maaselän koneen kanssa. Konetta käytetään ankarissa olosuhteissa.

Aiemmin Rousulla oli käytössään saman valmistajan vanhempi kone, Hakki Pilke 2X, jonka Rousu oli itse modifioinut.

− Päädyin 38 Prohon, koska merkki tuli tutuksi jo aiemmin. Minulle suositeltiin vuonna 2003 sitä edeltävää konetta. Merkki oli markkinajohtaja, ei halvin. En edes ajatellut muita merkkejä uutta konetta hankkiessani. Palvelun ja varaosien saannin on oltava taattu.

Rousun mukaan 38 Pro on pitkäikäinen kone, jossa on paljon koneen käyttöä helpottavaa elektroniikkaa. Se asettaa vaatimuksia huollolle, sillä itse ei voi tehdä kaikkea. Rousulla huoltotarpeita on ollut joitakin: ketjun kiristimet on vaihdettu ja uusia osia laitettu. Huolto on helppo tehdä lämpimässä hallissa, johon kone siirretään huollon ajaksi.

− Olen erittäin tyytyväinen tähän koneeseen, huolto ja varaosat toimivat todella hyvin.

Juuri nyt Rousu ei kaipaa koneeseen mitään lisäominaisuuksia. Hän on aina ollut yhteydessä tehtaaseen ideoistaan. Hänen ajatustensa pohjalta on esimerkiksi kokeiltu eri teräketjuvaihtoehtoja.

Simo Rousu käyttää Hakki Pilke 38 Prota haastavissa olosuhteissa, muun muassa kovilla pakkasilla.

Koivuklapit tehdään talvella

Kuusikymppinen Simo Rousu tietää todella tarkkaan, miten laadukkaat koivuklapit syntyvät. Paras aika työlle on talvella maa ollessa jäässä.

− Teen töitä ulkona joulu−huhtikuussa kovillakin pakkasilla, vaikka rajana olen yrittänyt pitää - 20 astetta. Kone toimii hyvin pakkasessa, siinä ei ole ollut mitään ongelmia. Paljon vaatetta päälle, lumimyrsky ei haittaa. Vesisateessa en tee.

Ennen kuin klapit ovat polttokunnossa, niiden pitää kuivua. Siihen tarvitaan pakkasta, tuulta, lämmintä ja kosteutta. Rousun mukaan puun solut sulkeutuvat pelkällä kuivalla ja lämpimällä säällä.

Käytössä on 12 metrin pituinen kuljetin, jota pitkin halkaistut klapit siirtyvät katoksen alle. Kuljetinta vedetään pikkuhiljaa ulospäin sitä mukaa, kun tila katoksen alla alkaa täyttyä klapeista. Katoksissa on tuulettuva lattia. Rousu on itse kehitellyt ja rakentanut alipaineella toimivan ilmastoinnin, jolla imetään kostea ilma puukasoista. Kuivuri on päällä 12 tuntia vuorokaudessa keväällä ja alkukesällä.

Klapit ovat roskattomia, sillä kuljettimen etupuolella oleva puhdistusrumpu putsaa pyöriessään roskat pois. Laite on tehdasvalmisteinen, eikä se kuulu klapikoneen varusteisiin.

− Kaikilla polttopuita teollisesti myyntiin valmistavilla on oltava tällainen, se kuuluu ihan laatuvaatimuksiin, selittää Rousu.

Aktiivinen Rousu huolehtii työskentely-ympäristöstään monin keinoin: hän harrastaa esimerkiksi ”kotitarvesukellusta” eli pitää kalastuspaikkoja kunnossa. Aiemmin sukellusmatkoja tehtiin ympäri maailmaakin. Lisäksi Rousu on Lapin Reserviläispiiri Ry:n puheenjohtaja, ja vapaaehtoinen maanpuolustustyö elää mukana päivittäin. Tähän liittyy myös aktiivinen ampumaharrastus. Luonnon tila kiinnostaa, metsien on pysyttävä tuottavassa kunnossa. Sekä ilmaston että elinkeinon kannalta on tärkeää, että ne eivät pääse pensittymään.

− Kaikki liittyy kaikkeen.Hakki Pilke 38 Pro – Tosi polttopuuammattilaisen valinta

Hakki Pilke 38 Pro – Tosi polttopuuammattilaisen valinta

  • Max. puun halkaisija: 380 mm

  • Max. puun pituus: 600 mm

  • Suurin halkaisuvoima: 10 t

  • Laippa: 16”

  • Voimanlähde: PTO, sm, combi

  • Halkaisuterä: 2/4 os.

  • Vakiovarusteet: Tukkipöydän syöttörullien liitinsarja + hana, lisälaitteiden ohjausventtiili, hydraulinen syöttömatto, aktiivinen suojus, AC10 automaattinen ketjunkiristin, HakkiCutTM sahauskäyttöliittymä, automaattisesti optimoitu sahanpainatus, automaattinen teräketjun voitelu, hydraulinen halkaisuterän säätö, automaattinen nopeutusventtiili, kääntyvä poistokuljetin, poistokuljettimen pyörimisnopeuden säätö + peruutus, puhdistava poistokuljetin, työkalulaatikko

  • Lisäksi saatavilla on erilaisia lisävarusteita, kuten 6, 8 tai 12 osan halkaisuteriä.