Laadukkaalla verkolla siistit paalit

Toimiva, levittyvä, riittoisa – tässä ovat Pertti ja Henri Sonnisen pääkriteerit paalausverkolle. Piippo Hybrid Edge Master täyttää vaatimukset.

KUHN VBP 3195 pyörittää hihna­koneena kaunista paalia alusta asti.

Syyskuun puolivälissä Nopolan tilalla Lapinlahden Nerkkoonniemessä paalattiin olkea sekä apilan kolmossatoa. Tilalla on ternistä teuraaksi -loppukasvattamossa toista­sataa nautaa, joten paalaustyötä riittää. Pertti ja Henri Sonninen paalaavat omaan tarpeeseen kuivikkeita ja rehua yhteensä noin tuhat paalia vuodessa.

Pertti Sonninen rakensi kylmäkasvattamon vuonna 1997, ja vuonna 2000 Nopolan tilalle nousi myös lämminkasvattamo. Kylmäkasvattamoon tarvitaan talvi­kaudeksi kuivikeolkea noin 180-senttisinä paaleina laskettuna suunnilleen 350 paalin verran. Todellinen kuivikemenekki riippuu siitä, onko talvi nollasäätä vai pakkasta.

– Kylmäkasvattamossa pitää olla paljon olkea, painottaa Pertti Sonninen.

Sonniset keräävät kuivikeolkea vuosittain ainakin 80 hehtaarilta, omilta pelloilta ja ulkopuolelta, niin paljon kuin sitä löytyy.

– Olkipaalit me pyöritämme 185-senttisiksi, kertoo Henri Sonninen.

Omien paalien lisäksi isä ja poika urakoivat yli tuhat paalia tilan ulkopuolelle: urakoinnista heillä on kokemusta yli 17 vuoden ajalta. Alat ovat vähentyneet tilojen lopettaessa, mutta suurillakin tiloilla on paalaus­tarvetta pienille lohkoille tai erilaisille rehuerille.

Henri ja Pertti Sonninen Lapinlahdelta ovat pitkän linjan Piippo-paalausverkon käyttäjiä. Uutuusverkko Piippo Hybrid Edge Master on toiminut hyvin kotipelloilla ja urakoinnissa.

Kokemus kertoo, että Hybrid-verkot toimivat

Piipon paalausverkot tulivat Lantmännen Agron valikoimaan tämän vuoden alusta, mutta Pertti Sonninen on tilauttanut käyttöönsä valmistajan Hybrid-verkkoa niin kauan kuin sitä on ollut markkinoilla.

– Se on niin ehdottoman hyvä verkko, perustelee hän.

Tänä kesänä Sonnisten käytössä on ollut sarjan uutuusverkko Piippo Hybrid Egde Master, joka lupaa vielä kymmenen prosenttia parempaa leviävyyttä.

Nopolan tilalla väki on testannut muitakin verkko­merkkejä ennen Piippoa, mutta jos verkko ei levity kunnolla eikä pelaa paalaimessa, siitä ei ole jatkoon. Hybrid Edge Master -paalausverkkoon tilalla ollaan kuitenkin tyytyväisiä: kesän 2019 perusteella verkko toimii edeltäjiensä tavoin hyvin.

Henri esittelee pellolla olkipaalien siististi verkottuneita olkapäitä. Niistä ei olkea varise hukkaan. Rehupaalille verkkosidonta Hybrid Edge Masterilla merkitsee tiiviyttä ja parempaa säilyvyyttä. Muovikin leviää tukevasti verkon siististi kanttaamien paali­reunojen ympärille.

– Verkon saa pois paalista, vaikka se olisi reunan yli, Sonniset toteavat.

Myös riittoisuus on yksi tärkeistä perusteista paalausverkon valinnalle.

– Piippo Hybridillä on saanut huomattavasti enemmän paaleja samalla metrimäärällä kuin muilla merkeillä.

Paalain-käärijäyhdistelmä helpottaa työtä

Kuluneen kesän uutuuksiin Nopolassa kuuluu myös paalain. Ensimmäisen rehun tekoon saapunut muuttuvakammioinen KUHN VBP 3195 on tilan ensimmäinen paalain-käärijäyhdistelmä. Se on toiminut uutuusverkon kanssa erinomaisesti.

– Aivan uskomaton kone, toimii kuin junan vessa, ihastelee Pertti Sonninen hankintaa.

– Se on tehty töihin: ei tarvitse rassata välillä, vahvistaa Henri Sonninen.

Kahden viikon yhtenäinen sadejakso katkaisi keväällä 2019 Ylä-Savon kylvökauden. Siksi viljat kypsyivät myöhässä ja kuivuuden takia eri maalajeilla eri tahtiin. Syyskuussa taas riitti kuurosateita puintia haittaamassa.

Paalaimen ja verkon toimivuuden merkitys korostuu huonoilla korjuusäillä, Sonniset kertovat. On paljon eroa sillä, onko työ hytistä pellolle ja takaisin hyppimistä vai tasaisen varmaa etenemistä. Laadukkailla koneilla säästetään tilalla paljon aikaa.