Kunnon pesuri takaa lihakarjatilan hygienian

Sakkaran tilan lihakarjanavetta ja työkoneet puhdistuvat Nilfisk MH 8P -painepesurilla. Kuumaa vettä virtaa korkealla paineella 2 000 litraa tunnissa, joten hankalinkin lika saadaan nopeasti irti.

Navetan lisäksi myös Sakkaran tilan koneet puhdistuvat pesurilla tehokkaasti. Kuumaa vettä suihkuaa tarvittaessa 2 000 litraa tunnissa.

Jarno ja Sini Sakkara ovat pitäneet Kouvolan Elimäellä Jarnon isänäidin sukutilaa vuodesta 2008 lähtien. Sen navetassa kasvaa kotimaisen lihantuotannon turvaamiseksi 220 sonnipoikaa.

Tänä vuonna nautojen määrä yli kaksinkertaistuu, kun uudisrakennuksen myötä pääluvuksi tulee 500.

Kiertokulku navetassa on jatkuva, kun yhteistyökumppani Atria toimittaa tilalle kerralla 36 juottoiästä yli päässyttä 5–6 kuukauden ikäistä vasikkaa. Toisessa päässä ketjua Atria huolehtii täysikasvuisten nautojen reitistä suomalaisten kuluttajien ruokapöytään.

Vaihtoaikana sonnit siirtyvät karsinasta toiseen. Samaan kohtaan ajoittuu karsinoiden pesu, joka vie kolme täyttä työpäivää. Pesusta pääosin vastaava Sini Sakkara osaa arvostaa tehokkaan pesurin ominaisuuksia pitkäkestoisessa ja raskaassa työssä, mikä tuntuu jäsenissä.

– Pistoolin rekyylin tulee olla sopiva, ettei se vie naista. Pesurin ja letkujen kätevä ja vaivaton liikuteltavuus on olennaista. Ja lämminvesipesu on ehdoton navetassa, kylmällä vedellä saisi hinkata pintaa paljon kauemmin, Sini Sakkara luettelee.

Poikkeuksellisen suuri virtausvauhdittaa siivousta

Tämän vuoden alussa Sakkaran tilan vaativiin pesutarpeisiin hankittiin uusi Nilfisk MH 8P -kuumavesipainepesuri. Jarno Sakkaran mukaan pesuri täyttää vaimon vaatimukset erinomaisesti.

Korkea paine ja poikkeuksellinen 2 000 litran virtaus tunnissa puhdistavat nopeasti ja tehokkaasti suuriakin alueita, myös ne vaikeimmin likaantuneet. Hyvä painopiste ja isot pyörät tekevät pesurista helpon liikuttaa ja kääntää.

Tämän lisäksi Jarno Sakkara listaa useita yksittäisiä tekijöitä, joilla Nilfiskin pesuri erottuu ratkaisevasti kilpailijoistaan.

– Suihkuputkessa oleva portaaton paineensäätönappula on erittäin tärkeä ominaisuus. Aina ei pestä täydellä paineella ja kun käytössä on 30 metrin letku, olisi jatkuva pesurille juokseminen turhan työlästä ja aikaa vievää, hän summaa.

Jämäkkä pesuletku ja sen kasaamista varten pesurissa oleva letkukela saavat niin ikään kiitosta. Letkukelan paikkaa ja sitä myöten väljyyttä voisi tosin vähän parantaa. Yhden kätevän ominaisuuden Jarno Sakkara löytää osien yhdistämisestä.

– Suihkuputken pikakiinnitys letkuun on mainio yksityiskohta, mikä helpottaa myös eri työkalujen nopeaa vaihtoa.

Vaikka navetan pesussa ei käytetä pesuainetta, on sille varatulle kahdelle pesuainesäiliölle silti käyttöä. Kurottajan, ajovaunun, traktorin, lietekaluston ja peltotyökoneiden puhtaanapidossa liuottimia ja vahoja kuluu säännöllisesti.

Käyttökelpoisten ominaisuuksien lista jatkuu vielä selkeällä säätömittaristolla, kylmän talvisäilytyksen varmistavan jäätymisenestoaineen käytöllä ja helposti irrotettavalla suojakotelolla.

Paikallinen huolto palvelee

Kun Sakkarat lähtivät miettimään uuden pesurin hankintaa, heillä oli taskussaan kokemukset kolmesta jo käytössä olleesta pesurimallista. Vaaka­kupissa painoivat hinta-laatusuhde, tehokkuus, kestävyys, helppokäyttöisyys ja -hoitoisuus sekä laaja-alainen paineensäätömahdollisuus.

Nilfisk MH 8P täytti parhaiten nämä vaatimukset ja kaupat syntyivät paikallisessa Lantmännen Agron myymälässä Kouvolassa. Paikallisuus on Jarno Sakkaran mielestä valttia myös toisessa suhteessa.

– Huolto- ja varaosapalvelu tulee löytyä lähiseudulta. Nilfiskillä se toteutuu Jukan Pienkonehuollossa Kuusankoskella.

Hän myöntää, että kaikissa pesurimerkeissä kehitys kulkee eteenpäin ja pesurit ovat yleensä varmatoimisia ja pitkäikäisiä. Ne kuitenkin tarvitsevat säännöllistä huolenpitoa kaikkien koneiden lailla.

Suoraan testauksesta tulleen pesurin käyttöönotto sujui ongelmitta. Letkut kiinni, töpseli rasiaan ja vesihana auki. Näin pesuri oli valmis palvelukseen.

– Ensimmäisten käyttöviikkojen perusteella olemme uuteen pesuriimme oikein tyytyväisiä. Sen ominaisuudet tukevat erinomaisesti juuri meidän tarpeitamme. Laajennuksen jälkeen niille on entistä enemmän kovaa käyttöä tiedossa, Sakkarat ennustavat.

Kuumavesipainepesuri Nilfisk MH 8P-180/2000 FAX

 • Työpaine: 180 bar

 • Vesimäärä: 2 000 l/h

 • Pumpun kierrosnopeus: 1 450 rpm

 • Veden lämpötila: 70 ºC vesi, 150 ºC höyry

 • Poltin: EcoPower-poltin, hyötysuhde yli 92 %

 • Polttoaineenkulutus: 8,8 kg/h (> 45 ºC)

 • Polttoainesäiliö: 30 l

 • Pesuainesäiliö: 2 x 10 l

 • Tehontarve: 14,7 kW

 • Mitat (p x l x k): 1 188 x 700 x 1 045 mm

 • Paino: 227 kg

 • Rakenne: Teräsrunko ja kotelo