Ks-aineiden käyttökielto vie pohjan kannattavuudelta

Maatalousyrittäjä Tommi Lunttilan mukaan Suomen maataloustuotanto menettää satoa pahimmillaan 160–200 miljoonalla eurolla, jos EU-komission esittämät tehoaineet poistuvat kerralla.

Kasvinsuojeluaineiden käyttökielto ilman siirtymäaikaa tekisi laatuviljan tuotannon hyvin haasteelliseksi Paloniemen tilalla.

Nykyisistä 224 tehoaineesta ollaan kieltämässä 75, joista 36 on käytössä Suomessa.

– Suomen kokonaissato voi pienentyä 41 prosenttia, siteeraa Tommi Lunttila Euroopan kasvinsuojeluteollisuusjärjestö ECPA:n arviota.

Suomen viljasato vähenee arviossa miljoonalla tonnilla eli kolmanneksella. Kevätohrasato alenee 34 prosenttia ja vehnä 28 prosenttia. Öljykasvisadosta lähtee 62 prosenttia.

Lunttila haluaa muutokseen tarpeeksi pelivaraa. Jos kielto tulee kahdessa–neljässä vuodessa, korvaavat uudet tehoaineet eivät ehdi markkinoille. Hinnat ovat varmasti nykyistä korkeammat.

Eri säännöt eivät toimi

Tehoainekysymystä pitää Tommi Lunttilan mukaan käsitellä kokonaisuutena. Maatilojen kannattavuus ei kestä uusia kustannuksia.

– Tänäkin päivänä lopettaa viisi maatilaa. Maatalouden yrittäjätulosta on kadonnut miljardi kahdeksassa vuodessa, hän muistuttaa.

Lunttilan mukaan glyfosaattikielto iskisi erityisesti suorakylvöön, johon moni suomalainen viljelijä on panostanut edistääkseen hiilensidontaa ja välttääkseen valumia.

Suomessa glyfosaattia ei saa käyttää viljan pakkotuleennuttamiseen, joka Euroopassa kuuluu normaaliin viljelytapaan. Tommi Lunttilan mukaan totaalikiellon sijasta riittäisi Suomen käytännön laajentaminen koko Eurooppaan.

Pahin skenaario on isojen kasvinsuojeluainevalmistajien väistyminen vaikeilta EU-markkinoilta.

– Jos EU:lle tulee muuta maailmaa tiukemmat säännöt, Unionin täytyy myös päättää, että tänne saa tuoda vain sen tuotantonormien mukaista viljaa, sanoo Lunttila.

Lunttila hakee tuotantoon kannattavuutta monin tavoin. Vuonna 2007 asennettuun vaunukuivuriin on lisätty kuivauslämmön takaisinkierto sekä uusi logiikkaohjelma kuivaukseen.

Lastenruokakauraa laatu edellä

Tommi Lunttila viljelee kauraa, ohraa ja rypsiä Paloniemen tilallaan Äänekoskella yhteensä 185 hehtaarin alalla.

– Käyttökielto veisi pohjan oman viljelyni kannattavuudelta. Viljan hinta tuplanakaan ei riitä korvaukseksi mekaanisen rikanpoiston työlle, Lunttila laskee.

Paloniemen lippulaivatuote on lastenruokakaura, jota Polar Oats Oy välittää ulkomaille. Sen täytyy olla täysin jäämätöntä ja täyttää tiukat laatukriteerit. Tuotanto onnistuu perinteisellä suomalaisella viljelytavalla, lannoituksella ja kasvinsuojeluaineiden normaalikäytöllä.

– Ostajat ovat olleet hyvin tyytyväisiä suomalaiseen kauraan, Lunttila kertoo.

Ohraa menee mallasohraksi sekä lähiseudun kotieläintiloille ja keskusliikkeille.

– Viljakauppa on toiminut hienosti Lantmannin Liimataisen Pekan kanssa, kehuu Lunttila.