Juomarehulla 92€ etua / vasikka

Juomarehun käyttö tuo taloudellista hyötyä jopa 92 euroa vasikkaa kohden. Maidonkäyttö vasikan juotossa on lisääntynyt. Taloudellisessa mielessä juomarehun käyttö kannattaa, sillä juomarehu on meijerikelpoista maitoa edullisempi vaihtoehto. Vasikkaa kohden säästöä tulee monta kymmentä euroa, vaikka osittain meijerikelpoista maitoa voidaankin korvata ei-meijerikelpoisella maidolla.

Maito on vasikalle luonnollista ravintoa eikä sen käytössä ole vasikan kannalta huonoa sanottavaa. Solumaidon tai utaretulehdusmaidon käyttöä ei suositella vasikoiden juottoon, jos maidossa on huomattavia ulkonäkömuutoksia. Antibioottimaidon ab-jäämät voivat rasittaa vasikan luonnollista suoliston bakteeriflooraa ja lisätä antibioottiresistenssiä. Ab-maitoa voi juottaa vasikalle vuorokauden päästä viimeisestä lääkitysannoksesta. Utaretulehdusbakteereista Mykoplasma bovis utaretulehdusmaitoa ei pidä juottaa vasikoille. Streptococcus agalactiae ja Staphylococcus aureus –bakteeria sisältävän maidon juottamisessa täytyy käyttää harkintaa, mikä riippuu tilan saneerauspäätöksistä. (Kulkas 2016). Juomarehun ja maidon hintaerotus ei ole enää niin suuri kuin aiemmin, mikä lisää maidon käyttöä vasikalle.

Meillä on tarjolla Valion Startti maitopohjaisia juomarehuja sekä Joseran ja Biofarmin herapohjaisia juomarehuja, kuten Supramil Calfcare, Easymill Calfcare, Milka Instant ja Milka basic. Maitopohjaisen juomarehun etuna on rehun maitoproteiini kaseiini, joka juoksettuu paremmin vasikan mahassa, jolloin ravintoaineet kulkeutuvat vasikan elimistöön vähitellen. Säännöllisillä juottoväleillä ja myös automaattijuoton lisääntyessä herapohjaisiin juomarehuihin on oltu asiakaskunnassa tyytyväisiä.

Kampanjamme Joseran Easymill Calfcare ja Supramil Calfcare –juomarehuista on voimassa syyskuun loppuun saakka. Molemmat juomarehut ovat esihapatettuja ja asiakaskokemukset suolistoterveydestä ja liukenevuudesta ovat kannustavia. Easymillin lavatarjouksella valmiin juomarehun hinnaksi tulee noin 21 senttiä litralta ja Supramillilla vastaava hinta on 18 senttiä litralta (alv 0.). Säästöä tulee siis keskimääräiseen maidon hintaan (0,37 snt/litra alv 0) nähden 16 – 19 senttiä litraa kohden, mikä on huomattava osuus juomarehun kustannuksesta. Hinta on jopa 51 % edullisempi meijerikelpoiseen maitojuottoon nähden.

  • Josera Easymil lava 1397,37€ (alv 0%), 825 kg /33 säkkiä
  • Josera Supramil lava 1199,12€ (alv 0%), 825 kg / 33 säkkiä 

Supramil ja Easymil liukenevat hyvin, Easymil paremmin ja pysyy liukoisena pidempään. Molempia voi käyttää heti ternimaitojuoton jälkeen, mutta Easymil:a suositellaan ensivaiheen juomarehuksi.

Asiakaskokemuksia 2016 Joseran Easymill –juomarehusta:

Asiakas, 150 lypsylehmää

Vasikat ovat hapanjuotossa, juomaan on lisätty hieman happoa. Easymil sekoittuu hyvin ja vasikat voivat hyvin. Ripulia ei ole ollut. Vasikan hoitajan mukaan Easymil on ollut ”parasta tähän asti”. Tila käyttää usein myös Ruotsin puolelta saatavia tuotteita. Easymillin muovinen säkki on huoleton, sillä kastuminen ei haittaa.

Asiakas, 120 lypsylehmää

Easymill toimii hyvin, sillä ripulia ei ole esiintynyt ja se toimii yhtä hyvin kuin edellinen juomarehu. Vasikoilla ei ole ollut lääkitystarvetta. Käytössä on automaatti, joka sekoittaa jauheen litran kerrallaan. Hienosti on pelannut, eikä holvaannu automaattiin.

Asiakas, lypsylehmiä 250

Tuote toimii hyvin. Vasikoille ei ole ilmaantunut ripulia. Jauhe sekoittuu tosi hyvin ja eikä sotke automaatin astiaa samalla tavalla kuin toinen käytetty juomarehu.

Vasikan juomarehun kokonaiskulutus on rajoitetun juoton ohjeen mukaan vajaa 500 litraa. Mikäli vasikalle juotetaan ternimaitokauden jälkeen vastaava määrä meijerikelpoista maitoa ja maidon hinta on 0,37 €/litra alv 0, maitotilistä vähenee noin 180 €/vasikka. Joseran Easymill –lavatarjouksella lasketun juomarehun kustannus on noin 102 € alv 0/vasikka ja Supramil –juomarehulla 88 € alv 0/vasikka. Juomarehun käytön taloudellinen hyöty on siis 78 - 92 € vasikkaa kohden meijerikelpoiseen maitojuottoon verrattuna.

Maidon etuja vasikan ruokinnassa ei voi kiistää. Yksi tapa parantaa taloudellista tulosta on korvata meijerikelpoisen maidon juotto juomarehulla. 

Artikkelin kirjoittanut: Tiina Sirkjärvi