Hyvä talvityövaate mahdollistaa tekemisen joka säällä

Suomen vaihtelevassa talvisäässä sopiva vaate valitaan olosuhteiden mukaan. Laadukas vaate tuntuu mukavalta, vaikka olisi paksukin. Tulevaisuudessa myös elektroniikka voi auttaa suojautumaan hankalalta säältä.

Talvisen työvaatteen valinnassa on tärkeintä tietää, mitä töitä sen kanssa tehdään. Erilaiset työt edellyttävät vaatteilta erilaisia ominaisuuksia, eikä yksi laadukaskaan työvaatekerta sovi siksi kaikkeen. Tarvittavan vaatteen osaa valita, kun katsoo aamulla ikkunasta ulos.

– Kun työvaatekertoja on useita, ne kestävät pidempään ja ovat mukavampia. Silloin työkin käy jouhevammin, muistuttaa työvaatteita valmistavan Dimexin omistajayrittäjä Tuire Krogerus.

Kylmää ja märkää vastaan

Suomalaiset talviolosuhteet haastavat vaatevalmis­tajia, sillä vaatteiden on pidettävä välillä kovakin pakkanen ulko­puolella. Toisaalta fyysisessä työssä syntyvä lämpö ja hiki on välitettävä pois iholta. Dimex käyttää thinsulate-­vuoria, joka hengittää, kun tekee fyysistä työtä, lämmittää kylmällä eikä ole niin paksu, että häiritsisi liikkumista.

– Jos kyseessä ei ole paukkupakkanen, softshell-takki saattaa olla säänkestonsa takia parempi, kertoo Tuire Krogerus.

Laadukkaan talvivaatteen tuntee parhaiten siitä, miltä se tuntuu päällä. Siinä voi liikkua vapaasti kelissä kuin kelissä. Kangas tuntuu miellyttävälle, kädet osuvat taskuihin.

Kunnon vaate maksaa itsensä takaisin siksikin, että luonteva, mukava pukeutuminen nostaa työtehoa. Käyttö­mukavuus on ostohetkellä tärkeä kriteeri, sillä vain mukavaa vaatetta jaksaa käyttää sen koko käyttö­iän ajan.

– On edullisempaa ostaa kestävä vaate, joka on hyvä yllä. Näin on varsinkin, jos asettaa yhtään arvoa sille, mikä olo on töitä tehdessä. Laadukkaan suunnittelun tuntee yllään ja se näyttää yleensä mukavammalta, vaikka ulkonäkö onkin aina mielipideasia, Krogerus huomauttaa.

Samasta syystä vaate olisi aina parasta sovittaa itse. Jos tekee vaateostoksia kollegan puolesta, ostajan matkassa on oltava mahdollisimman tarkka kokotieto.

Talvella on tärkeää näkyä

Hyvässä työvaatteessa on aina huolehdittu siitä, että se täyttää kaikki vaatimukset myös turvallisuuden osalta. Näkyvyyteen ja työturvallisuuteen liittyvät asustevaatimukset tulevat Suomessa aina EU-tasolta, ja vastuullinen valmistaja huolehtii niiden täyttymisestä käyttäjän puolesta. Loppu­käyttäjän vastuulle jää valita päälle ­oikea vaate.

– Kun työskennellään tien vieressä tai paikassa, jossa on muuta liikennettä, on pukeuduttava erottuvaan ja kauas näkyvän turvavaatteeseen.

Pimeään vuodenaikaan korostuu heijastimien tärkeys, jotta kulkijat näkevät ja osaavat ottaa liikkujan huomioon liikennetilanteissa.

Elektroniikkaa vaatteisiin – lisälämpöä ja turvaa?

Elektroniikkaa sisältävä työvaate ei vielä ole lyönyt itseään läpi. Tuire Krogeruksen mukaan työvaatteiden sähköistyminen on kuplinut vaatealalla jo 10 vuotta. Käytännössä jonkin markkinoilla olleen tuotteen takki on ehkä lämmittänyt alaselkää sähkön avulla. Siinä se, toistaiseksi. Mutta tämäkin kehitys edistyy.

Insinöörit määrittelevät älyvaatteen niin, että se kerää käyttäjästään jotakin tietoa, jota käytetään hyväksi johonkin.

Dimex on mukana kaksi vuotta kestävässä Construction site safety boosted by IoT -projektissa. Sen tavoite on parantaa työturvallisuutta ja -hyvinvointia rakennusalalla hyödyntämällä IoT-pohjaisia – eli esineiden internetiä hyödyntäviä – dataa hyödyntäviä ratkaisuja.

– Jos kone ja ihminen ottavat mittaa toisistaan, niin yleensä kone voittaa. Se esimerkiksi ajaa ihmisen yli tai puristaa häntä. Projektissa selvitetään muun muassa sitä, voisiko vaatteen avulla pysäyttää koneen ennen kuin se vahingoittaa käyttäjäänsä, kuvailee Tuire Krogerus.

Hanke tutkii muun muassa vaatteiden sensoriratkaisuja ja niihin kytkeytyvää ennustavaa tekoälyanalytiikkaa. Projektissa on mukana teknologian tutkimuskeskus VTT sekä joukko eri alojen kotimaisia yrityksiä.

Käyttäjät päättävät, mikä vaate toimii

Käyttäjäpalaute ohjaa vaatevalmistajia kehittämään valikoimaa. Käyttäjät ovat työvaatteiden lopullisia asiantuntijoita: jos vaate hankaa jostain tai muotoilu ei tunnu toimivalta, siitä on hyvä kertoa valmistajalle saakka.

– Tuotekehitysryhmämme käy läpi joka ikisen palautteen. Heti, kun samat palautteet alkavat toistua, reagoimme asiaan. Parantelemme vanhoja ja suunnittelemme uusia tuotteita jatkuvasti. Tuotekehitys on jatkuva prosessi, joka ei tule täysin valmiiksi koskaan, Krogerus kertoo.

Toistuvat pyynnöt saattavat aikaansaada myös kokonaan uuden tuotteen: pyyntöjen perusteella Dimex on kehittänyt esimerkiksi naisille pinkin värisiä työtalvitakkeja.

– Ei naisen työasussakaan tarvitse olla äijä, vaan hän voi olla naisellinen ja emäntä, jolla on kivan näköiset kamppeet päällä, naurahtaa Tuire Krogerus.

Dimex Oy

Vuonna 1982 perustettu Dimex suunnittelee ja valmistuttaa työvaatteita jo toisessa polvessa.

Yritys toimitti vuonna 2018 kaikkiaan 410 000 vaatetta Suomeen ja Eurooppaan, mikä oli uusi ennätys. Sen liikevaihto nousi samalla 16 miljoonaan euroon.

Dimex aloitti toimintansa ajoneuvojen kuljettajien vaatettamisesta. Sen jälkeen mallistoa on laajennettu rakentamisen, maanrakennuksen, teollisuuden, kiinteistöhuollon, logistiikan, viherrakentamisen, maatalouden ja LVIS-työntekijöiden tarpeisiin.

Yrityksen tuotesuunnittelu, kaavoitus ja malliompelu sekä asiakaspalvelu sijaitsevat sen syntysijoilla Pohjois-Savon Leppävirralla.