Hyvä kylvökone takaa onnistuneen sadon

Kun kylvökone on hyvä, on satokin onnistunut. Tämän oppi ylistarolainen viljelijä, kun hän hankki tänä vuonna uuden kylvölannoittimen.

Seinäjoen Ylistarolla 125 hehtaarin peltojaan viljelevä Kari Kuivinen hankki tälle satokaudelle uuden kotimaisen Multiva Cerex 300 -kylvölannoittimen.

– Kone on hyvä, paras, mitä tähän mennessä on ollut. Ei ole kyllä mitään moitittavaa, Kuivinen toteaa tyytyväisenä ensimmäisen käyttövuoden jälkeen.

Kylvölannoitin on käytössä kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä.

– Syysviljaa nyt vähemmän kylvetään, keväällä enemmän sitten, maanviljelijä kertoo.

Kuivinen valitsi kotitilalleen käyttöönsä Multivan ­Cerexin sopivan hinta-laatusuhteen vuoksi.

– Erittäin hyvin tehty kone, ja hinta on kohdallaan.

Laitteeseen mies tutustui viime vuoden marraskuussa Helsingissä, jossa Multiva Cerex 300 esiteltiin MaatalousKonemessuilla Messukeskuksessa. Kylvölannoitinkoneen hän osti suoralla kaupalla Lantmännen Agro Seinäjoen Juha Nivukosken kautta.

– Se oli aika nopeasti tehty kauppa. Näin koneen messuilla, ja siellä kauppa sovittiin.

Multiva Cerex 300 osoittautui käytössä erittäin hyväksi. Tulokset näkyvät muun muassa siinä, että kylvöt onnistuivat ja sato on määrältään erinomainen. Pientä säätöä aluksi kuitenkin oli.

– Yksi ainut ongelma oli aluksi, kun takapyöristä heitti rapaa syöttölaitteistoon. Huoltomiehet kävivät korjaamassa ongelman hyvin yksikertaisella ratkaisulla: väliin laitettiin muovisuoja, Kuivinen kertoo.

Kari Kuivinen on ollut tyytyväinen Multiva ­Cerex -kylvölannoittimeen. 

Taattu kylvösyvyys

Erityisen hyvänä Kari Kuivinen on käytössä pitänyt Multivan vantaistoa. Vannaskohtainen kylvösyvyyden säätö sulkupyörällä takaa tarkan kylvön, ja kylvösyvyys säilyy haluttuna epätasaisillakin pelloilla.

– Vantaiden takana olevan tukipyörän avulla pysytään tasasyvyydessä koko ajan, siemenet menevät juuri sinne syvyyteen, jonne niiden pitääkin mennä. Edellinen koneeni kylvi neljästä sentistä nollaan, ja nyt saan kaikki siemenet neljän sentin syvyyteen.

Vilja kasvaa nyt siinä syvyydessä, jossa sen on haluttu kasvaa. Liian pintaan kylvetyt siemenet eivät kuivana kesänä tuota satoa.

– Tänäkin vuonna oli kuivaa, mutta kun siemenet kylvettiin oikeaan syvyyteen, niin sato on hyvä. Kylvinkoneella on suuri merkitys, viime vuonna 120 hehtaarilta tuli viljaa saman verran kuin tänä vuonna tuli jo 30 hehtaarilta. Ero on suuri.

Multiva Cerex 300 on työkäytössä osoittautunut yksinkertaiseksi, luotettavaksi ja huoltovapaaksi käyttää.

– Ja jos parannettavaa on, niin parannukset tehdään myös myytyihin malleihin, se on todella positiivista, Kuivinen kiittää.