Huoltoaerosolien tarina kääntyi murheesta voitoksi

Aerosoleja ja voitelutuotteita valmistava AT-Tuote siirtyi uuteen tuotantolaitokseen olosuhteiden pakosta. Uusissa tiloissa toimintaa on varaa kasvattaa.

AT-Tuotteen myyntijohtaja Tommi Suhonen (vas.) ja toimitusjohtaja Jorma Virtanen kertovat, että laaja tuotevalikoima perustuu asiakkaiden tarpeisiin.

Aerosoleja ja voitelutuotteita valmistava AT-Tuote siirtyi uuteen tuotantolaitokseen olosuhteiden pakosta. Uusissa tiloissa toimintaa on varaa kasvattaa.

Kotimainen, kasvava AT-Tuote valmistaa laajaa valikoimaa kemikaalituotteita Pornaisten Uurastajantiellä Etelä-Suomessa. Yritys on vastikään siirtynyt moderneihin tiloihinsa olosuhteiden pakosta: vanha Sipoon Nikkilän tuotanto­laitos tuhoutui tulipalossa talvella 2018, ja tilalle oli saatava pian uusi. Se syntyikin kesäksi 2019 – vuodessa ja kolmessa kuukaudessa.

– Pornaisten tila löytyi nopeasti ja sopivasti, ja tilaa laajentamiseen on. Välissä käytettiin alihankkijoina useaa ulkomaista ja yhtä kotimaista toimijaa. Nyt on kahdet tuotantolinjat ja -koneet, kolmas on vielä naftaliinissa, ynnää AT-Tuotteen toimitusjohtaja sekä pitkän linjan kemikaali- ja vientimies Jorma Virtanen.

Yhtiö oli tunnustellut uusia sijaintipaikkoja jo ennen tapahtumaa, sillä vanha alue ei tarjonnut kasvunvaraa. Pornaisten uusista tiloista matkaa pääkaupunkiin onkin vain 40 kilometriä.

Sijainnilla on AT-Tuotteelle suuri merkitys: kotimaa on yhtiön päämarkkina-alue, ja asiakkaiden lähellä oleminen on yhtiön tärkeä kilpailuetu.

– Meistä itsestämme on paljon kiinni. Olemme lähellä asiakkaita ja mietimmekin ratkaisuja heidän kanssaan yhdessä. Joltakin asiakkaalta tulee esimerkiksi jälleenmyyjän kautta tarve, jota me sitten työstämme omassa päädyssä, selvittää myyntijohtaja Tommi Suhonen.

– Myyjämme ovat paljon vartijoina, samoin jälleenmyyjät. Jos vaikkapa Kajaanin paperitehtaan kylmässä päässä on joku pulma, niin yleensä siihen löytyy ratkaisu, mutta ei ihan aina. Tämä on jatkuvaa etsimistä, säestää Virtanen.

Hyvät kumppanit takaavat laajan tuotevalikoiman

Teknisiä aerosoleja ja voitelutuotteita valmistavan AT-Tuotteen valikoimissa on satoja erilaisia nimikkeitä. Tuotemäärä on valtava, sillä asiakkaita palvellaan äärimmäisellä ketteryydellä.

– Suuri tuotemäärä on mahdollinen, koska paine­pakkauksiin voidaan panna mitä tahansa ­ainetta, jonka viskositeetti sopii ja joka ei ole olemukseltaan myrkyllistä tai syövyttävää. Mielikuvitus ja käyttösovelluksen järkevyys ovat rajana, sanoo Virtanen.

– Aerosoleissa ponneaine on sivupersoona, joka työntää vaikuttavan aineen ulos. Peruskemia tulee muutamalta kemian alan jätiltä, joita on maailmassa noin 10, Virtanen kertoo.

Yhtiöllä on kuitenkin myös omaa, verkottunutta tuotekehitystä.

– Meillä ei ole koeputkia eikä valkotakkeja, mutta tunnemme laboratorioita, jotka osaavat sen puolen. Sen jälkeen juttu on kiinni kommunikaatiotaidoista, kielistä ja kulttuurista.

AT-Tuotteen päätoimialat ovat teollisuus ja auto­motive, eli autoilijoiden tarvitsema kemikaalipaletti. Kolmas tärkeä osa-alue on vapaa-aika, esimerkiksi tuotteet kodin puutarhakalusteiden paikkamaalaukseen.

Tiukasti säädelty ala

Aerosoliteollisuus on luvanvarainen toimiala, jonka kehitystä määrittävät yhtäältä tiukat kotimaiset ympäristövaatimukset ja muun muassa Euroopan unionissa kemikaalien käyttöturvallisuutta määrittävä REACH-asetus.

REACH-asetuksen avulla halutaan suojella ihmisten terveyttä ja ympäristöä kemikaalien aiheuttamilta riskeiltä sekä parantaa EU:n kemikaaliteollisuuden kilpailukykyä.

Aerosolituotteiden pääasialliset ponneaineet ovat hiilivetyjä, käytännössä butaanin ja propaanin seoksia. Alan tutkimus ja teollisuus hakevat myös täysin ilmastoneutraaleja ponne- ja tehoaineratkaisuja, ja kehitys näyttää Virtasen mukaan lupaavalta.

Lantmännenin asiakkaille tuotteista tutuimpia ovat lukuisat painepakkauksissa myytävät maalit sekä voitelu- ja suojakemikaalit. Maatalous­puolen merkittävintä menekkiä edustaa työkoneiden ruoste­suojaus sesonkien välillä.

Lantmännenin ja AT-Tuotteen yhteinen historia ulottuu jo AT-Tuotteen tarinan alkuun eli vuoteen 1986, jolloin kolme kaverusta lähti Tekno-Spraylta Keravalta ja perusti AT-Tuotteen. Silloin asiakaspuolen käyntikorteissa luki K-Maatalous ja Konekesko.

Alkuperäisistä perustajista Sami Pekola omistaa nykyään yhtiön kokonaan, ja tasaista menestystä on luvassa. Lisäksi Lantmännen Agron kanssa on nähty molemmin puolin, että yhteistyön potentiaalia löytyy tulevaisuudessa lisääkin.

AT-Tuote

  • Vuonna 2018 liikevaihto oli 2,8 miljoonaa euroa.

  • Tänä vuonna liikevaihto tulee olemaan noin 4,25 miljoonaa.

  • Työntekijöitä on 22.

  • Viennin osuus myynnistä on 9–12 prosenttia. Tuotteita viedään Euroopan lisäksi Kanadaan.