Hevostuotteiden taitaja pysyy askelillaan

Veljekset Wahlstén on Pohjoismaiden suurin toimija alallaan. Poikkeuksellisen suuresta varastosta lähtee laadukkaita ja kestäviä tuotteita ympäri Eurooppaa hevosurheilun ammattilaisille ja harrastajille.

Riina Haikosen esittelemä ohjastajan ajopuku valmistuu yksilöllisesti kuskin mittojen mukaan. Materiaaleja on eri säätyypeille.

Hevosten kanssa toimivat henkilöt, niin ammattilaiset kuin harrastajat, panostavat kulutusta kestäviin ja pitkäikäisiin tuotteisiin. Eläimistä pidetään hyvää huolta, mikä näkyy laadukkaina tuotevalintoina. Tämä on vastuullisuutta ja tukee kestävää kehitystä.

Näin kertoo tämän päivän hevostalouden näkymistä Veljekset Wahlstén Oy:n toimitusjohtaja Riina Haikonen, jolla on sanojensa vakuudeksi tukenaan yrityksen pitkä historia. Sata vuotta sitten käynnistynyt työvaljaiden valmistus jatkuu yhä samalla tinkimättömällä periaatteella.

– Meillä on kaikki omissa käsissämme ideoinnista suunnitteluun ja tuotantoon. Huolella valitut materiaalit, aito nahan tuoksu ja ompelukoneiden surina viestivät niistä perheyhtiön perinteistä, joita haluamme vaalia myös uuden omistajamme WestStar Oy:n aikana.

Haikonen kuvailee valjasseppiä ja malliompelijoita taitelijoiksi, jotka loihtivat materiaaleista tarvittaessa hyvinkin yksilöllisiä ja persoonallisia tuotteita. Moni työntekijöistä on palvellut yritystä pitkään ja kasvanut oman alansa taitajaksi. Monella on myös läheinen yhteys hevosiin ja koiriin, mikä tukee tuotekehitystä.

Valtavasta varastosta lähtee laadukkaita varusteita kotimaan markkinoiden lisäksi runsaasti myös muualle Eurooppaan.

Testattuja turvallisuustuotteita

Ohjastajan mittojen mukaan suunnitellut kilpapuvut ja voittajahevosen ylle laitettavat palkintoloimet ovat ravi­urheilua seuraaville tuttuja tuotteita. Niitä ovat niin ikään nimikoidut valmisvaatteet, rintaremmit ja otsapannat.

Valjaat, suojat ja erikoistoiveiden mukaisesti viimeistellyt tuotteet kuuluvat Veljekset Wahlsténin perinteiseen varustevalikoimaan.

– Hankittavan valjaspaketin varustusta voi verrata auton varusteiden valintaan. Silatyynyt, ohjat ja niiden materiaalit, kuten nahkaa vai synteettistä, valitaan hyvin yksilöllisesti.

Ratsastukseen yrityksellä on oma W Profile -tuotesarja, jolle myönnetty Avainlippu-diplomi on merkki suomalaisesta työstä ja laadusta. Suitset, ohjat ja jalustinremmit ovat kotimaista työtä, jonka arvostus on Haikosen mukaan hevosalalla korkealla.

Hevosten lisäksi myös koirille on omat tuotteensa. Maailmanlaajuisesti kasvava koiraharrastus ja halu pitää huolta eläimistä näkyvät satsauksena laadukkaisiin pantoihin ja remmeihin. Nahan rinnalle on noussut kestävä, helppohoitoinen ja värikäs beta-materiaali, joka on ollut jo pitkään ravi-ihmisten suosiossa.

Haikonen tähdentää, että kestävä ja laadukas tuote on olennainen osa turvallista käyttöä. Pitää näet muistaa, että hevonen on iso ja vahva eläin, ja moni koirakin taitaa vikuroinnin salat.

– Laadunvalvontaamme kuuluu, että ammattilaiset testaavat tuotteitamme paljon, ennen kuin ne tulevat markkinoille. Tuotteen elinkaarta lisää korjauspalvelu, jota tar­joamme asiakkaillemme.

Raviurheilussa käytettävä hevoskenkävalikoima on laaja ja monipuolinen.

Kilpailuvaltti maailmalla

1980-luvun alkupuolella Veljekset Wahlstén muutti Jokimaalle, jonne oli valmistunut uusi ravikeskus. Yhteistyö tallien ja ammattivalmentajien kanssa on läheistä ja ensiarvoisen tärkeää.

Vieterikadulle on noussut vuosien saatossa paljon varastotilaa, jonka sisältöä Haikonen korostaa yhtenä yrityksen menestystekijänä.

– Meillä on valtava varasto. Sillä erotumme kilpailijoistamme, ja se on kilpailuvalttimme maailmalla. Olemme Pohjoismaiden suurin toimija, ja viennin osuus myynnistämme on noin 40 prosenttia.

15-vuotiaana kesätöihin varastoon tullut Haikonen on käynyt välillä muualla, mutta on tullut aina takaisin. Vuonna 2017 myyntiedustajan työt vaihtuivat toimitusjohtajan pestiin.

– Ainutlaatuinen tilaisuus aina ihailemassani yrityksessä oli ohittamaton rasti.

Veljekset Wahlsténin tuotteita on saatavilla Lantmännen Agro -ketjun myymälöistä. Lohjan, Riihimäen ja Oulun myymälät ovat erikoistuneet hevostarvikkeisiin,. Tuotteita saa kaikista ketjun liikkeistä tilauksesta, mikäli niitä ei heti hyllystä löydy.

Tulossa Williä raakaruokaa

Veljekset Wahlstén osti elokuussa Rahulan Rehun lemmikkieläinten ruokia tuottava tehtaan, joka sijaitsee Lahden Sopenkorvessa.

Toimitusjohtaja Riina Haikonen kertoo, että Veljekset Wahlstén tuo markkinoille oman Willi-­tuotesarjan alkuvuodesta 2019. Tuotteet tulevat myyntiin myös Lantmännen Agrolle.

Willi-tuoteperhe sisältää raakaruokaa sekä kuivattuja purtavia tuotteita koirille. Myös kissoille tulee omia raakaruokia.

Haikosen mukaan raakaruokinnalla on vahva jalansija Suomessa. Hänestä se on luonnollista, sillä koira ei luontaisesti syö teollista kuivamuonaa vaan monipuolista liharavintoa. Tuotteet valmistetaan pääosin kotimaisista raaka-aineista, joita hankitaan paljolti pientuottajilta.