Bredal-levitinvaunu aloittaa työt Lapinjärvellä

Maatalousyhtymä Malén sai kevään korvilla käyttöönsä tuliterän Bredalin lannoitteen- ja kalkinlevitysvaunun. Perinteikkään tanskalaisvalmistajan K65-mallinen vaunu palvelee liki kuusisaataapäisen karjatilan lannoitus- ja maanparannustarpeita.

Lapinjärveläinen maatalousyhtymä vastaanotti keväällä ensimmäisen Lantmännen Agron myymän Bredalin vaunun. Malénien Bredal K65 on kapasiteetiltaan valmistajansa yksiakselisen mallisarjan puolivälistä. Levityslautasten vaihdolla se kykenee rakeisen lannoitteen lisäksi myös kalkinlevitystehtäviin.

Vaunun tyhjäpaino on 2 000 kiloa ja tilavuus korokelaidoilla 6,5 kuutiota. Valmistajan mukaan K65:n maksimi työleveys on levitettävästä mate­riaalista riippuen jopa 36 metriä.

– Mutta meille riittää, jos ajouraväli saadaan 20 metriin, kertoo Juha-Matti Malén, toinen maatalous­yhtymän osakkaista.

Mekaanisessa vara varmempi

Vaunuyksilön levitysmekanismi saa voimansa vetotraktorin voiman ulosotosta, ja säiliön kuljetinmatto toimii levittimen pyörästä vetonsa kaappaavalla kitkarullalla.

Bredal K65:ttä voidaan valinnaisesti ohjata myös traktorin Isobus-järjestelmän kautta. Tällöin vaunun syöttö- ja levitinmekanismit ovat Malénien vaunusta poiketen sähköhydraulikäyttöiset.

Lapinjärvelle ei väyläohjattavaa vaihtoehtoa ­tarvittu.

– Me halusimme nimenomaan mekaanisesti välitetyn vaunun. Näin vältymme käytön ja iän mukana helposti seuraavilta sähköongelmilta, Juha-Matti Malén perustelee.

Malénit käyttävät levitystyössä traktoriin asennettua Trimblen ajouraopastinta.

Vain nurmea ja nautoja

Maatalousyhtymän päätuotantosuunta on maidontuotanto, jonka keskeisessä roolissa ovat parsipihatossa liikuskelevat 200 lypsylehmää. Tila tuottaa maidon lisäksi myös lihaa, joten syntyvät sonnitkin kasvavat tilalla aikuisiksi. Nautojen kokonaislukumäärä on noin 580 päätä.

Yhtymän oman pellon pinta-ala on 208 hehtaaria, minkä lisäksi tilalla on heinäsopimusaloja vuokrattuna 30 hehtaaria. Pääosa pelloista on alle neljän kilometrin päässä talouskeskuksesta.

Tilalla kasvaa uudisnurmien tähden joka vuosi usean kymmenen hehtaarin alalla suojaviljaa, joka sekin korjataan säilörehuksi.

Eläinsuojien lähistöllä on rivi massiivisia säilö­rehun laakasiiloja. Konekalustoon kuuluvilla pyöräkuormaajalla ja kurottajalla ruokitaan myös Bredalin säiliö.

Kalkinlevityskyky ratkaisi valinnan

Vasta talven lopulla tilalle saapunut vaunu odottelee käyttäjiensä kanssa vielä tehtaan edustajan järjestämää ja kauppaan kuuluvaa käyttäjäkoulutusta.

Uutukainen korvaa lannoitteen levityksessä lähes 30 vuotta käytössä olleen pneumaattisen levittimen. Sen työleveys oli 12 metriä.

Lisäksi Bredalin työnä on jatkossa kalkinlevitys, jonka tähän saakka ovat hoitaneet urakoitsijat. Kun lannoitetta levitetään pelloille kesän mittaan noin sata tonnia, on yhden kasvukauden kalkitusmäärä vuodesta riippuen jopa 200–300 tonnia.

Suomen maatalous elää suurten yksiköiden mutta tarkan euron aikaa. Maidon ja lihan tuottajahinnat ovat kaiken aikaa pudonneet, mutta samaan aikaan Malénienkin ruokinnassa paljon käyttämä vilja kallistui selvästi. Siksi maatalousyhtymän harkinnassa oli Bredalin lisäksi muitakin vaihtoehtoja.

Edellisen levittimen sijaan mietittiin myös uutta toisen valmistajan nostolaitekonetta. Sellaisella ei kuitenkaan ollut mahdollista päästä saman suuruusluokan kertalevitysmääriin. Kolmannen kilpailijan pudotti pois kalkinlevitysmahdollisuuden puuttuminen.

Palveluasennetta Porvoosta

Vaunukaupat tehtiin Lantmännen Agro Porvoon eli Maatalouspirkka Oy:n työkoneiden erikoismyyjä Hannu Kuisman kanssa. Ostajat ovat olleet tyytyväisiä porvoolaisten palveluasenteeseen.

– Jos johonkin kysymykseen ei ole ollut suoraa vastausta, on vastaus kuitenkin etsitty nopeasti ja täsmällisesti, Juha-Matti Malén kertoo.

Lantmännen Agro aloitti yhteistyön Bredal A/S:n kanssa vuoden 2018 kesällä. Yhteistyösopimukseen kuuluu vaunujen myynnin lisäksi niiden huolto.

Tanskalainen perheyritys Bredal on erikoistunut korkealaatuisten kalkin- ja lannoitteenlevitinvaunujen valmistukseen. K-sarjan vaunuja voidaan käyttää levityslautasia vaihtamalla myös turpeen, tuhkan sekä hiekan siirtoon ja levitykseen.

Bredalin hinattavat levittimet täydentävät Lantmännen Agron valikoimassa Bogballen nostolaitekiinnitteisiä lannoitteenlevittimiä.

Bredalin K-sarjan säiliö voidaan asentaa esimerkiksi metsäajokoneeseen, jolloin voidaan tehdä metsälannoitusta muun muassa tuhkalla. Useita tällaisia ratkaisuja on myyty esimerkiksi Ruotsiin.

Lisäksi Bredalin valikoimasta löytyvät F-sarjan hinattavat, kahdella pohjakuljettimella varustetut vaunut, jotka on tarkoitettu ainoastaan lannoitteen levittämiseen.

Suuri osa Suomessa myytävistä Bredal-levittimistä varustellaan asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Malénien vaunu odottelee vielä päisteajon tarkkuutta parantavia sektorilautasia.

Bredal K65

  • Tilavuus, m3                                                   5,0

  • Tilavuus 23 cm korokelaidoilla, m3                6,36

  • Tilavuus 50 cm korokelaidoilla, m3               -

  • Nettopaino, kg                                               2 000

  • Kokonaispituus, mm                                      5 600

  • Säiliön pituus, mm                                         2 976

  • Säiliön leveys, mm                                        2 000

  • Min. lastauskorkeus, mm                              2 215

  • Max. lastauskorkeus, mm                             2 815

  • Min/max. leveys renkaiden kohdalla, mm     1 750/2 700