Alli-kevätvehnä on sekä että

Kevätvehnän kanssa on jouduttu valitsemaan suuren sadon ja aikaisen lajikkeen välillä. Alli-uutuus helpottaa tilannetta.

Suomalaiset kevätvehnän viljelijät ovat joutuneet tottumaan joko tai -ajatteluun. Otan joko suuren sadon ja myöhäisen lajikkeen tai pienen sadon ja aikaisen lajikkeen. Ensi keväänä markkinoille tuleva Alli-kevätvehnä murtaa tätä vanhaa kaavaa selkeästi. Se on aikainen päätyypin vehnä.

Alli on Lantmännenin oma lajike, eli se on peräisin SW Seedin jalostusohjelmasta Ruotsista. Lajike on valittu nimenomaan Suomen markkinoita ajatellen. Nimikin kuulostaa suomalaiselta ja sitä se toki onkin: lajikkeen jalostaja Pernilla Vallenback on ­antanut lajikkeelle nimen kunnioittaen suomalaista isoäitiään Allia. Alli on ollut Suomessa lajikekokeissa linjanumerolla SW 11145 vuosina 2016 ja 2017, nyt 2019 nimellä Alli.

Satoisa ja varma

Vaihtelevissa viljelyoloissa kaivataan satoa ja viljelyvarmuutta. Allin satotaso on virallisissa kokeissa ollut kolme prosenttia Demonstrantia parempi ja samalla kuusi prosenttia eli noin 350 kg Quarnaa ja Helmiä korkeampi. Kasvuajaltaan Alli on kuitenkin jopa hieman Quarnaa aikaisempi.

Pituudeltaan Alli on hieman Demonstrantia pidempi ja silti korrenlujuudeltaan erinomainen. Allin tuhannen jyvän paino on riittävä ja aikaisista lajikkeista selkeästi suurin. Hehtolitranpaino on kohtalainen. Valkuaispitoisuus on päätyypin vehnille tyypillinen ja valkuaissato hyvä. Hyväkortisena ja aikaisena lajikkeena Allia pitääkin viljellä voimaperäisesti, jolloin siitä saadaan kaikki potentiaali irti.

Monissa uusissa lajikkeissa sakoluvut ovat ainakin koetuloksissa vanhoja lajikkeita heikompia. Tästäkin trendistä Alli poikkeaa edukseen, ja myös sakoluvun kestävyys pitäisi jalostajan mukaan olla hyvä. Virallisissa kokeissa Alli on menestynyt suhteellisesti parhaiten savimailla.

Alli tulee markkinoille vasta keväällä 2020, koska se ei ole vielä haettu viralliseen kasvilajikeluetteloon. Allilla on hyvät koetulokset sekä Lantmännenin omalla koetilalla Hauholla että virallisissa kokeissa. Koska Alli on siis sekä että, on Lantmännen Agro aloittanut Allin siementuotannon vauhdilla ja siementä on jo nyt varattavissa keväälle 2020 kohtalainen määrä.

Lajikevalikoima laajenee

Kiinnostavien uutuuslajikkeiden lisäksi Lantmännen Agron lajikevalikoima laajenee myös jo markkinoilla olevilla lajikkeilla, kuten KWS Mistral -kevätvehnällä, KWS Irina -mallasohralla ja erittäin satoisalla Crescendo-ohralla. Lantmännen Feedin eli entisen Raision siementuotannossa on ollut myös muutamia Borealin lajikkeita, joita kannattaa nyt kysyä Lantmännen Agro -kauppiaalta. Tällaisia lajikkeita ovat NiklasBOR-kaura, VerttiBOR-ohra sekä HelmiBOR- ja QuarnaBOR-kevätvehnät.