40 mottia halkoja hauiksia huudattamatta

Akaa, Suomen suurin mämmikunta Pirkanmaalla, on komea paikka isoine peltoineen ja metsineen. Siellä on käyttöä monipuoliselle sahalle. Mikko Huiko päätyi Echoon.

Mikko Huiko on asunut ikänsä samassa maalaistalon pihapiirissä ja nähnyt metsien kasvavan ympärillään. Hänen isänsä opetti aikanaan tällä tilalla moottorisahan käyttöä, kuten Huiko on opettanut omille viidelle lapselleen.

Mikolla ja Marjo-vaimolla oli vuoteen 2004 saakka hoidettavanaan lypsykarjaa, ja he tekivät täyspäiväisesti töitä maanviljelyksen ja eläintenhoidon parissa. Tätä nykyä Huiko on päivätöissä betonikoneiden asentajana Akaan keskustassa, mutta työskentelee yhä myös maanviljelijänä ja metsänhoitajana.

– Viljelykierrossa on kevätvehnää, tärkkelysohraa ja rehukauraa. Tänä syksynä kylvimme ensimmäistä kertaa myös syysvehnää, vaikka syksy olikin melko haasteellinen. Satomme markkinoidaan pääosin Lantmännen Agron kautta, Huiko kertoo kuvioista.

– Myös metsätyöt kuuluvat yhä kuvioihin. Sahaan polttopuita suurin piirtein 40 pino­mottia vuodessa.

Kevyt, kiihtyvä ja ketterä

Halot Huiko tekee koivusta. Metsässä kasvaa myös mäntyä ja kuusta, joista hän työstää tarpeen tullen sahatavaraa rakennus- ja kunnostustöitä varten. Maa­tilan rakennuksissa kun riittää aina jotain remppaamista ja tuunattavaa.

Sahoja Huikolla on neljä, joista yksi on raivaussaha ja muut moottorisahoja. Uusin tulokas on Echo ­CS-361, jonka Huiko hankki runsas vuosi sitten.

– Tämä on ensimmäinen Echon sahani, ja olen ollut siihen tosi tyytyväinen. Hankin Echon, koska uskon japanilaisten tekevän hyvää laatua, ja sen hinta-laatu­suhde oli hyvä. Valintaan vaikutti myös edesmenneen tuttuni kehuskelu. Hän oli metsuri, joka sahasi aina Echoilla ja kehui niitä parhaiksi.

Erityisesti Echon keveys on tehnyt vaikutuksen.

– Mitä enemmän tulee ikää, sitä enemmän työkalun keveys miellyttää, Huiko naurahtaa.

– Tykkään myös siitä, miten hyvin saha lähtee käyntiin. Ja se käy myös tyhjäkäynnillä nätisti eikä sammu heti ikävästi, jos sen joutuu välillä laskemaan maahan esimerkiksi rankapuita tehdessä.

Huiko mainitsee hyvänä ominaisuutena vielä teräketjun kiihtyvyyden:

– Saha ei ole hidas ja vaivalloinen pörrääjä, vaan ketjut kiihtyvät nopeasti. Se on tietysti sahoissa säädöistäkin kiinni, mutta tätä Echoa ei ole tarvinnut ollenkaan säätää.

Huikon saha on tehdassäädöissään ja pelaa kuulemma hyvin.

Lautaa ja halkotalkoita

Sahalla on monenlaiset käyttötarpeet. Nyt syysaikaan Huiko kertoo kulkevansa Echon kanssa pitkin pellonreunoja ja ojanvarsia niitä risupuista putsaillen. Kevättalvisin Huiko sahaa tukkitarpeet, ja jopa niihin Echo on ollut tarpeeksi jykevä, vaikkei se tukkipuita varten olekaan suunniteltu. Polttopuita tulee sahattua lähinnä talvi-iltaisin ja viikonloppuisin, kun aikaa on.

Useimmiten Huiko sahaa itsekseen, mutta välillä jälkikasvuakin on apuna. Ja joka vuosi lapset haluavat järjestää jonain kauniina kevätpäivänä kavereidensa kanssa metsätalkoopäivän.

– Siinä onkin sitten kaikki sahat käytössä, kun lapset puolisoineen ja kavereineen kokoontuvat lähikunnista ja tekevät halon poikineen.

Echo CS361-WES

  • EasyStart-kevytkäynnistys

  • Kuutiotilavuus 35,8 cm³

  • Kuivapaino 3,8 kg

  • Teho 1,49 kW / 2,00 hv

  • 30 cm laippa

  • Ketjujako 3/8” ja uraleveys 0,050”

  • Kaarnarauta ja helppokäyttöinen ketjunkiristys

  • Echot ja muut moottorisahat käyvät puhtaasti esi­merkiksi pienkoneisiin suunnitellulla Aspen-alkylaattibensiinillä.