Varmista nautojen energiansaanti talviruokinnassa

Vaikka naudat yleisesti ottaen sietävät kylmää hyvin, tulee Suomen talviolosuhteissa hyvän tuotostason varmistamiseksi ottaa huomioon viileiden olosuhteiden aiheuttamat haasteet.

Lämpötilan laskiessa alle 4°C alkaa lehmä kuluttaa energiaa myös elimistön lämpötilan ylläpitoon, mikä heikentää energian hyväksikäyttöä maidontuotantoon. Lehmä nostaa lämmöntuotantoaan lisäämällä kuiva-aineensyöntiä ja syöntiin käytettyä aikaa. Lämpöä muodostuu erityisesti pötsimikrobien hajottaessa karkearehua.

Robotilta lisää energiaa

Syönnin lisääntyminen tulee huomioida appeen jakomäärässä ja sen saatavuudesta tulee huolehtia. Korkeaenergisillä rehuvaihtoehdoilla, kuten Maituri Omega tai Omega Pro sekä Robo-Maiturit, voi nostaa energiansaantia robotilta.

Appeeseen hyviä energiapitoisia tuotostasoa tukevia komponentteja ovat Opti Maissi ja Opti Vilja-Maissi.

Lämmitetty juomavesi tukee ruokinnan tehokkuutta

Lämpimän juomaveden tarjoaminen osaltaan ylläpitää sekä tuotosta että ja appeen syöntimäärää. Kylmä juomavesi laskee pötsin lämpötilaa ja pötsin lämpötilan palautuminen normaalitasolle saattaa kestää lähes kaksi tuntia.

Nolla-asteisella vedellä on havaittu olevan jopa pötsimikrobiston aktiivisuutta heikentävä vaikutus (Brod et al. 1982). Kylmällä appeella voidaan olettaa olevan vastaava vaikutus pötsin lämpötilaan ja pötsimikrobien aktiivisuuteen. Pötsimikrobien kasvua voi tukea mm. elävää hiivaa sisältävällä Pötsi-Mellillä.

Hyvä ilmanlaatu on tärkeää

Kylmällä myös lehmän yleinen aktivisuus vähenee ja se viettää aikaa enemmän makuulla, sillä makuulla ollessa viileälle altistuva pinta-ala on pienempi. Kuivan ja miellyttävän parren merkitys korostuu talviaikaan.

Navetan ilmanlaadusta on tärkeää huolehtia talvellakin, sillä heikkolaatuisen ilman sisältämä ammoniakki ja hiilidioksidi heikentävät lehmän immuunipuolustusjärjestelmän toimintaa tehden sen alttiimmaksi taudinaiheuttajille. Kylmästressi lisääkin immuunipuolustusjärjestelmää tukevien tärkeiden ravintoaineiden, kuten vitamiinien, tarvetta.

Korkea ilmankosteus lisää lämmön haihtumista iholta ja lisää kylmän aiheuttamaan stressiä. Kosteassa ilmassa myös erilaiset haitalliset mikrobit viihtyvät paremmin. Tuulensuoja ja hyvä ilmanlaatu onkin todettu tärkeiksi lehmän hyvinvointia ylläpitäviksi tekijöiksi kylmissä olosuhteissa.

Teksti: Satu Yrjänen
Kuva: Tero Kekkonen