Hydroksihivenaineet ja tehokas rehujen hyväksikäyttökyky

Uusi tehokas ja ravintoaineiden hyväksikäyttöä parantava hivenainemuoto löytyy osana Benemilk- ja Herkku-rehuja.

Hivenaineiden muodolla on vaikutusta paitsi itse hivenaineen imeytyvyyteen, myös muiden ravintoaineiden hyväksikäyttöön. Hydroksihivenaineet on uusin hivenainemuoto, jossa hivenainemolekyyli on sitoutuneena kovalenttisin sidoksin. Sidoksen ansiosta hivenainemolekyyli säilyy muuttumattomana pötsissä, mikä vähentää hivenaineiden ei-toivottua reagointia keskenään. 

Hivenaineiden vaikutus pötsimikrobistoon

Sulfaattimuotoiset hivenaineet ovat helppoliukoisia. Ne liukenevat kosteuden vaikutuksesta osittain jo rehun valmistuksen ja varastoinnin aikana ja erityisesti sekoitettaessa märkään appeeseen. Vapautuneet hivenaineet reagoivat muiden rehussa olevien hivenaineiden kanssa aiheuttaen antagonistisia vaikutuksia eli heikentävät toistensa hyväksikäyttöä. 

Pötsissä vapaat hivenainemolekyylit vaikuttavat myös mikrobien toimintaan. Pötsimikrobien tehokuuden kautta hivenainemuodolla on vaikutusta myös muiden rehussa olevien ravintoaineiden, kuten esimerkiksi kuidun, sulavuuteen ja hyväksikäyttöön.

Hydroksihivenaineiden kovalenttisidokset aukeavat pH:n laskiessa alle neljän. Molekyyli on stabiili pötsissä ja hivenaine vapautuu vasta juoksutusmahassa ja ohutsuolen alkuosassa imeytyen tehokkaasti elimistöön ja eläimen käyttöön. 

Maulla on väliä

Lehmän makuaisti on hyvin tarkka. Lehmän kielessä on makunystyröitä jopa 25000 kpl, kun esimerkiksi ihmisen kielessä niitä on 7000 kpl. Vain syöty rehu antaa lehmälle sen tarvitsemia ravintoaineita ja kuiva-aineen syönnin maksimointi on tärkeää tavoiteltaessa korkeita tuotoksia ja hyviä kasvutuloksia.

Stabiilissa muodossa olevien hydroksihivenaineiden maku ei ole yhtä voimakas kuin sulfaattimuotoisten hivenaineiden maku.  Hydroksihivenaineiden on todettu maittavan naudoille hyvin ja parantaneen syöntiä sulfaattimuotoisiin hivenaineisiin verrattuna.

Hydroksihivenaineet on merkittynä tuote-etikettiin koodeilla 4b409 dikuparikloridihydroksidi, 3b507 dimangaanikloridi trihydroksidi ja 3b609 sinkkikloridi hydroksidi. 

Uusi tehokas ja ravintoaineiden hyväksikäyttöä parantava hivenainemuoto löytyy osana Benemilk- ja Herkku-rehuja. Herkullisen Herkku-sarjan rehujen maittavuus on entistäkin parempi hydroksihivenaineiden ansiosta. Energiapitoiset Benemilk-rehut pitävät lisäksi huolen hyvistä maidon rasvapitoisuuksista fraktioidun rasvan ansiosta.  

Teksti: Satu Yrjänen