Arvolan Karjapiha luottaa Maituri Omega Pron tehoon

 Maituri Omega Pro tuli osaksi Arvolan Karjapihan ruokintaa maaliskuussa 2025. Puolessa vuodessa rehu on näyttänyt tehonsa ja vakuuttanut tilan isäntäväen toimivuudellaan. 

Maituri Omega Pro sisältää pantentoidulla menetelmällä valmistettua pellavapohjaista Easyliniä ja varmistaa tärkeiden omega-rasvahappojen tasapainon ruokinnassa.
Viiden robotin tilalla alkulypsykauden lehmät ovat omassa VIC-ryhmässään 2-3 kuukautta. Tälle tärkeälle kohderyhmälle Maituri Omega Pro on ainoana robottirehuna. 

Maituri Omega Pron korkean energiapitoisuuden ja omega-rasvahappojen rehunhyväksikäyttöä tehostavat ominaisuuksien vuoksi robottirehun annokseksi on riittänyt alkulypsykaudella 5 kiloa lehmää kohti päivässä.

Kahden robottirehun taktiikka

VIC-ryhmän jälkeen lehmät siirtyvät kahden robottirehun taktiikkaan. Muilla roboteilla väkirehuannos koostuu noin puolet houkutusrehu-uutuudesta Robo-Maituri 21 E ja noin puolet annoksesta muodostaa Maituri Omega Pro. 

Robottirehujen kulutus Arvolan Karjapihassa on ollut 9 kg/100 kg maitoa. Maituri Omega Pro on ollut kannattava panostus ja saanut komeasti päivämaidot nousuun. Kun viiden robotin karjassa päivämaito nousee 3 kiloa, näkyy se sekä tankissa että maitotilissä. Päivämaitolukema heinäkuun mittalypsyssä oli komeasti 45,3 kiloa.

Sulavaa säilörehua appeeseen

Korkeat tuotokset vaativat korkeat kuiva-aineensyöntimäärät. Appeen syöntiin panostetaan tekemällä hyvin sulavaa säilörehua. Nurmisäilörehusta tavoitellaan tänä vuonna osalta alaa neljää satoa. 

Nurmisäilörehua täydennetään keltatuleentumisasteella korjattavalla kokoviljasäilörehulla. Ape sisältää lisäksi ohraa, rypsiä, suojattua rasvaa ja kivennäiset.

Kuiva-ainemääritys on tärkeää

Ruokinnan optimointia varten säilörehujen kuiva-ainemääritys tehdään muutaman päivän välein. On tärkeää tietää appeen todellinen kulutus. Ruokintapöydälle jääneet tähteet punnitaan syöntiaika huomioiden, jolloin päästään kiinni todelliseen syöntiin ja rehunhyötysuhteeseen. 

Tarkkaan tehty ape, joka on optimoitu kuiva-ainepitoisuuteen 42 %, on maistunut hyvin.  Appeen syönti on ollut keskimäärin 22-23 kg ka/päivä ja rehunhyötysuhde 1,6.

Kuvassa Lantmännen Agron kehityspäällikkö Satu Yrjänen ja Arvolan Karjatilan isäntä Jukka Määttä.

Teksti: Satu Yrjänen