Lantmännen on maatalousosuuskunta ja johtava toimija maatalous-, kone-, bioenergia- sekä elintarvikealalla Pohjois-Euroopassa.
Seosrehun viileä seuralainen
Seosrehun lämpeneminen johtuu pilaajamikrobien lisääntymisestä rehussa. Lämpenemisen aikana rehusta häviää parhaita ravintoaineita, ja jäljelle jäävän rehun sulavuus laskee. Lämmönnousuun tarvittava energia on pois rehun energiasisällöstä.
Pientä seosrehun lämpötilan nousua ei välttämättä aluksi huomaa. Syönti alkaa kuitenkin tällöin laskemaan, lehmät lajittelevat rehua, ja tähteitä jää ruokintapöydälle. Viimeistään sen jälkeen on syytä ryhtyä toimenpiteisiin, jotta tappiot tuotannossa jäisivät pieniksi.
Torju hiivoja ja aerobisia bakteereja
Hiivat ja aerobiset bakteerit ovat aktiivisia seosrehun lämpenemisessä. Niiden määrät eri rehukomponenteissa vaihtelevat valtavasti, ja seosrehun lämpeneminen heijastelee tyypillisesti erityisesti hiivojen määrää säilörehussa. Lämpenemisen riskiä voivat lisätä myös muut käytetyt tuorekomponentit, kuten mäski, jossa hiivoja voi olla paljon. Toisinaan riskitekijä saattaa olla esimerkiksi kuitulisänä käytetty heinä tai olki, jos niiden säilöntälaatu on huono.
Lämpenemisongelman kanssa ei kannata jäädä odottelemaan viileämpiä kelejä. Seosrehun lämpötilaa on hyvä seurata mittarin kanssa, ja jo pienikin lämpötilan nousu ympäristön lämpötilaa korkeammaksi indikoi lämpenemisongelmaa. Tällöin odottelu ei kannata vaan toimenpiteisiin on hyvä ryhtyä heti.
AIV Ässä Na - ratkaisu seosrehun lämpenemiseen
AIV Ässä Na on monipuolinen säilöntäaine, joka estää tehokkaasti seosrehun lämpenemistä. Kun AIV Ässä Na -säilöntäainetta lisätään seosrehuun sekoitusvaiheessa, se auttaa pysäyttämään lämpenemisongelmaa. AIV Ässä Na on optimoitu yhdistelmä erilaisia orgaanisia happoja ja niiden suoloja. Sisältämänsä propionihapon ja kaliumsorbaatin ansiosta AIV Ässä Na on erityisen tehokas hiivoja vastaan. Muurahaishappo taas tehoaa hyvin bakteereihin. Tuotteen erinomainen teho on todettu Lukessa tehdyissä kokeissa erilaisilla seosrehuilla. Kokeissa seosrehun stabiilisuus parani 10–20 tuntia, kun käyttömäärä oli 2–3 litraa/tonni.
Teksti: Arja Seppälä, Eastman/Taminco Finland