Lantmännen on maatalousosuuskunta ja johtava toimija maatalous-, kone-, bioenergia- sekä elintarvikealalla Pohjois-Euroopassa.
Ajettava apevaunu on kustannustehokas ratkaisu
Ajettava apevaunu on ollut Nurmelan Tilan valinta siitä asti, kun siirryttiin aperuokintaan. Nyt käytössä on KUHN SPW Intense 25.2 CL. Uusi kone on tehokas, nopea, ketterä ja vakaa - eli hyvä valinta.
”Työtehokkuus ja polttoainetehokkuus, ketteryys, vakaa ajettava”, Mty Nurmelan Tilan yrittäjäveljekset Lauri Niemi ja Jaakko Niemi summaavat yhteen kokemuksiaan KUHN SPW Intense 25.2 CL -apevaunusta.
Yhtymässä on yrittäjänä myös Saana Tanskanen-Niemi. Lypsykarjatilalla on runsaat 200 lehmää kahdessa eri navetassa, joiden välillä on pari kilometriä.
25-kuutioinen kaksiruuvinen vaunu on nyt ollut käytössä puolitoista vuotta.
- Aiemminkin meillä oli KUHN, 18-kuutioinen ajettava apevaunu. Se oli vuosimallia -06, tuli meille aikoinaan käytettynä, ja alkoi olla käyttöikänsä päässä, Lauri kertoo.
Vähemmän huollettavaa
Edellinen vaunu hankittiin silloin, kun tilalla siirryttiin aperuokintaan. Silloin ajettavaan päädyttiin siksi, ettei tarvinnut ostaa lastauskonetta ja traktoria apevaunun eteen. Koko kalusto ei olisi edes mahtunut sisään lämpimiin tiloihin.
Nyt ajettavalla on edelleen sama peruste: se on työtehokas ratkaisu, ei tarvitse hyppiä hytistä toiseen appeen teon aikana niin kuin hinattavan kanssa joutuisi. Eikä tarvinnut investoida useaan eri koneeseen.
Uusi vaunu mahtuu lämpimään rehuvarastoon, josta voi talvipakkasillakin lähteä liikkeelle plussan puolelta.
- Ajettavan hintaeroa hinattavaan kaventaa se, että koko kampe on tuettu investointi. Jos olisi laitettu kuormaajakone, traktori apevaunun eteen ja apevaunu, vain vaunu olisi saanut tukea. Koko paketti olisi ollut kalliimpi kuin pelkkä ajettava vaunu, Lauri toteaa.
- Ja olisi ollut kaksi moottoria huollettavana ja pidettävänä kunnossa, Jaakko jatkaa.
Veljeksillä apevaunuun kertyy vuodessa 1 100 tuntia. Jos olisi kuormaajakone vieressä keräämässä lisätunteja, siihen tulisi äkkiä 500 vuodessa. Tulisi lisää vuotuisia kuluja.
- Esimerkiksi polttoainekulut olisivat nousseet, Jaakko sanoo.
Näin laskien he pitävät ajettavaa apevaunua kokonaistaloudellisesti kohtuullisen edullisena ratkaisuna.Toinen puoli asiaa on se, että ape tulee tehtyä mahdollisimman helposti ja tarkasti.
Tasainen ja hyvälaatuinen ape
Nurmelan tilalla tehdään kolme apetta päivässä. Ensin tehdään toisella navetalla lypsävien ape ja ajetaan se toiselle navetalle. Siellä on laakasiiloissa umpparien ja hiehojen rehu, joten seuraavaksi tehdään siellä joka toinen päivä umppareille ja joka toinen päivä hiehoille ape.
Koska hiehoja ja umpilehmiä on molemmissa navetoissa, osa tästä appeesta ajetaan ykkösnavetalle. Siellä tehdään vielä kolmantena lypsävien ape.
Kaikkine ajeluineen hommaan menee kolmisen tuntia päivässä.
- Jos samat kolme apetta tekisi niin, että kaikki lehmät olisivat samalla pihassa ja olisi läpiajettavat pöydät, jotka puhdistaisi tehokkaasti, homman hoitaisi melkein tunnissa, miehet tuumivat.
Nyt läpiajettavia pöytiä on kaksi. Apetta jaetaan käytännössä kahdeksaan eri pöytään.
Niemet käyttävät appeeseen kolmea eri säilörehua, kivennäistä, rypsiä ja murskeviljaa.
- Ajettavalla appeen saa tarkasti tehtyä. Kun esimerkiksi lypsävien appeeseen otetaan kahta eri säilörehua, ei tarvitse viedä kauhalla takaisin päin loppuja. Se jouduttaa hommaa, Lauri toteaa.
Miehet pitävät konetta myös yksinkertaisena käyttää. Samaa sanovat työntekijät, jotka apetta pääasiassa tekevät.
Appeen laatuun tilalla ollaan tyytyväisiä. Sekoittamiseen ei mene aikaa, kun komponentit tulevat tasaisena virtana vaunuun.
Sekoitusruuvi pyörii hydraulisesti ja sen nopeutta voi säätää portaattomasti välillä 0–55 kierrosta minuutissa.
- Jos olisi hinattava, viimeisen mällin jälkeen ottaa aikansa, että kakku hajoaa vaunuun. Tässä komponentit menevät tasaisesti ja käytännössä sekoitetaan sen aikaa, mitä menee pöydän puhdistamisessa.
Pöydän puhdistus vie viisi minuuttia. Siihen kuuluu ovien avaus, ruokintapöydän sillan laskeminen ja ruokintapöydän lykkääminen puhtaaksi pienkuormaajalla.
Jyrsimen tehokkuudella on väliä
Tila edellinen vaunu oli myös KUHN, mutta se ei ollut syy ostopäätökseen.
- Tämä uusi ei ollut halvin, mutta ei kalleinkaan. Edellisestä vaunusta oppi, että jyrsimen tehokkuus vaikuttaa siihen, miten nopeasti appeen tekee. Edullisemmassa vaihtoehdossa ei olisi ollut näin tehokasta jyrsintä, kertovat veljekset.
Tuotepäällikkö Verneri Raiko Lantmännen Agrosta toteaa KUHNin säätelevän automaattisesti rouhintatehoa sen mukaan, mitä rouhitaan. Käytössä on aina oikea rouhintateho, eikä se rasita konetta liikaa.
- Moottorin teho on 250 hevosvoimaa. Siitä jopa 200 hevosvoimaa menee rouhintaan, eli rehu saadaan tehokkaasti siilosta säiliöön. Tehon voi priorisoida rouhintaan, ja kun ei rouhita, kone sekoittaa nopeasti. Myös tyhjennys on nopeaa ja vaunu tulee täysin tyhjäksi, Verneri mainitsee.
Myös ulkomitat vaikuttivat hankintapäätökseen. Vaunu ei saanut olla liian pitkä, että se mahtuu lämpimään varastoon, eikä toisaalta liian korkea, että sillä pääsee toiseen navettaan sisään.
- Kuitenkin tilavuutta saisi olla riittävästi, Lauri toteaa.
Tällä hetkellä tilalla riittäisi pienempikin vaunu, mutta investoinnissa otettiin huomioon tulevaisuus.
- Jo silloin tiedettiin, että tehdään jossain vaiheessa uusi navetta. Valittiin tämä, että on kapasiteettiä sinnekin, Jaakko sanoo.
Suunnitelmissa on, että syksyllä -25 valmistuu viiden lypsyrobotin navetta, jonne kaikki lypsävät saadaan samaan halliin. Nyt lypsyrobotteja on käytössä neljä.
Vaunun valintaan vaikutti myös kestävyys. Tavoitteena on pitkäikäinen hankinta. KUHN on myös luotettava, tunnettu merkki.
- Tässä myös täyttöpuoli on toiminut tosi hyvästi, Lauri kertoo.
Mitä herkkuja teidän koneestanne löytyy?
- Keskusrasvari. Sen valitsee aika moni. Sitten meillä on hyvät työvalot, kamerat joka suuntaan, hytissä ilmastointi, ilmajousitettu istuin, sähköllä säädettävät ja lämmitettävät peilit ja tuulilasi, Lauri luettelee.
Kun apevaunua käytetään monta tuntia vuodessa, haluttiin, että siellä on mukava olla. Normaalisti vaunut liikkuvat 25 kilometriä tunnissa.
- Tähän vaihdettiin se, että vaunu kulkee neljääkymppiä, Jaakko kertoo.
Vaunu tuntuu maantieajossa vakaalta.
Kohtuulliset huoltokulut
Niemet kertovat, että päähuolto ajettavaan apevaunuun tehdään tuhannen tunnin välein. Heillä se tarkoittaa kerran vuodessa. Silloin muun muassa tehdään moottorin öljynvaihto.
Verneri Raiko Lantmännen Agrosta allekirjoittaa helpot huollot ja kohtuulliset huoltokulut.
- Moottori sijaitsee koneen takana, joten hytti on hiljainen, moottori on helppo huoltaa ja moottori on myös kaukana pölystä.
Teksti: Saara Liespuu