Miltä tämän vuoden viljasato näyttää Viljalaboratorion ensimmäisten näytteiden valossa

Puinnit ovat vielä monilla kesken, myös meillä, koetilalla puidaan parhaillaan kevätvehnää. Blogin päivittäminenkin alkaa taas muistua mieleen, kun sato viimein vähenee pellolla. Näyttää siltä, että jälkiversonnasta jää satoon monin paikoin vihreitä jyviä, mutta toivottavasti niiden määrä pysyy kuitenkin kohtuullisena. Koekentällä oli havaittavissa, että jälkiversonnan määrässä oli jonkin verran eroja lajikkeiden välillä, vaikka olosuhteet toki ovat olleet isompi tekijä.

Viljalaboratoriossa on alkanut kiireaika, näytteitä on tehty usean tekijän voimin noin kuukauden verran ja nyt onkin sopiva aika tarkastella miltä näyttää tämän vuoden sato Hauhon viljalaboratorion näytteiden valossa.

Mallasohrassa laatu näyttäisi tässä vaiheessa olevan vain kohtuullinen. Vihreitä jyviä on sadoissa esiintynyt odotetusti ja toisaalta tänä vuonna näyttäisi olevan mahdollisesti itämislepoa, mikä tulee näkyviin elävyydessä. Jyväkoko ja valkuaiset ovat pääasiassa olleet sopivalla tasolla. Punaisia jyviä löytyy viime vuoteen verrattuna enemmän, mutta ennätysvuosien (mm. 2017) tasossa ei silti onneksi olla. Yleisesti ohrassa on näyttäisi olevan itämislepoa lajikkeissa, joilla on siihen taipumusta.

Kauran alkukausi on alkanut paremmin, laatu on suurimmaksi osaksi ollut hyvä ja DON-toksiineja on ollut vähän. Toisaalta näytteiden toimittaminen on vasta alussa ja osa kauroista varmasti vielä pellolla. Vihreitä jyviä on myös kaurassa. Pienten jyvien osuus ei ole ollut mahdoton jälkiversonnasta huolimatta, joten tuleentuessaan sivuversot ovat tuottaneet satoa pääverson tapaan, lähellä kriittistä rajaa tosin ollaan elintarvikekauraa ajatellen.

Kevätvehnällä sakoluvut ovat lähes keskimääräisellä tasolla tähän mennessä tulleissa näytteissä. Vihreiden osuus on osassa näytteissä ollut suuri, mutta valkuaiset ovat olleet hyviä. Vehnien laatu on ollut melko hyvä, syysvehnässä valkuaistasot ovat tyypillisesti kevätvehnää matalampia, mutta suurin osa analysoiduista syysvehnistä on silti yltänyt myllylaatuun.

Syys-lokakuun sääennuste näyttää onneksi taas puintien kannalta suotuisalta, joten toivoa ei ainakaan vielä kannata menettää näiden näkymien valossa.