Lantmännen on maatalousosuuskunta ja johtava toimija maatalous-, kone-, bioenergia- sekä elintarvikealalla Pohjois-Euroopassa.
Energiatehokasta lämpöä konehalliin
Ilmalämpöpumppu pystyy pitämään isonkin konehallin peruslämpimänä läpi vuoden. Suuri lämmitys-, puhallus- ja jäähdytysteho sekä monipuoliset käyttöominaisuudet tekevät ilmalämpöpumpusta järkevän valinnan.

Suomen sääolosuhteiden suuret vaihtelujen sekä usein märät ja toimenpiteitä vaativat koneet asettavat maatilojen konehuoltotilojen olosuhteille kovia vaatimuksia. Millä pitää halli aina sopivassa lämpötilassa niin, että se mukautuu nopeasti muuttuviin tilanteisiin?
Rautian tuotepäällikkö Mika Sundell tarjoaa ratkaisuksi juuri tähän tarkoitukseen istuvaa laitetta.
– Panasonicin ilmalämpöpumppumalli NE 18 PKE on suunniteltu hallitilaan. Se on suuren lämmitys- ja puhallustehon ja ison ilmamäärän laite, jonka ominaisuudet ovat omiaan korkeissa konehalleissa. Ilmalämpöpumppu on myös hyvin hiljainen.
Sundell uskaltaa luvata, että asuinkäyttöä järeämpään tarkoitukseen valmistettu ilmalämpöpumppu riittää kattamaan isommankin konehallin peruslämmön tarpeen koko Suomessa läpi vuoden. Hän muistuttaa, että todella kylmiä päiviä on vähän, vaikka ne hyvin muistetaankin. Tällöin lisälämmönlähteelle voi olla käyttöä akuutissa tarpeessa.
NE 18 -mallin suurin lämmitysteho on juhlava 8,2 kilowattia.
10 asteen pakkasessa lämmitysteho on vielä 4,4 kW. Kun ilmamäärä on 1 200 kuutiota tunnissa ja puhallusteho riittävä, lämpö leviää isoonkin tilaan tehokkaasti. Vuosihyötysuhde eli SCOP–luku 4,5 on korkeaa tasoa.

Laajan käyttöalueen laite
Maatilojen koneiden korjaus- ja huoltotilat ovat nykyisin hyvin eristettyjä rakennuksia, joihin isot ovet ja korkea tila tuovat omat ominaispiirteensä. Työtehoseuran Huolto- ja korjaustilojen toteutusmalleja maatiloille -oppaassa on esimerkkejä erikokoisista konehalleista: 183, 144 ja 80 neliömetriä, korkeus on kaikissa sama viisi metriä, samoin nosto-ovi 3,6 x 4,0 metriä.
Sundell näkee, että sama lämpöpumppumalli toimii kaikissa hallikokoluokissa.
– NE 18 on laajan käyttöalueen laite, jonka ohjeellinen tilasuositus on 100–250 neliömetriä. Yhden teholuokan laitteen toiminta mukautuu hyvin eri kokoluokkiin.
Lämpöpumpun kyky tuottaa ja nostaa nopeasti lämpöä sekä levittää sitä tehokkaasti tilaan on suuri valtti halliolosuhteissa. Toiseksi ominaisuudeksi Sundell nostaa kosteudenpoistokyvyn.
– Märkä tai luminen työkone tuo reilusti kosteutta hallitilaan. Ilmalämpöpumpulla kosteus poistuu tehokkaasti, jolloin sekä tila että kone kuivuvat nopeasti.
Asennus optimikorkeuteen
Huoltohallit ovat tavallisesti suorakaiteen muotoisia ja sisältä vapaata tilaa. Ilmalämpöpumpun asennukseen tämä antaa vapaammat kädet esimerkiksi asuinrakennukseen verrattuna.
Sundell suosittelee asennusta hallitilan päätyyn, mikä tarjoaa enemmän vapaata tilaa ilman puhallukseen ja kiertoon. Ulkoyksikön voi asentaa seinä- tai maatelineeseen, vapaaseen avaraan tilaan. Pusikkoista tai roska-altista paikkaa tulee välttää laitteen puhtauden kannalta.
Sisäyksikkö on kooltaan 1,5-kertainen verrattuna asuinkäyttöön tarkoitettuun malliin. Sundell sovittelee huolella sen paikkaa.
– Optimipaikka löytyy hieman puolenvälin yläpuolelta eli noin kolmen metrin korkeudesta. Tällöin ilma pääsee vapaasti kiertämään, muttei nouse liian ylös.
Paikan valinnassa on vielä syytä ottaa huomioon, että sisäyksikön luo jää riittävästi vapaata lattia- ja seinätilaa aika-ajoin tehtäviä huoltotoimenpiteitä varten. Putki- ja sähköliitännät eivät poikkea muista lämpöpumpuista, sulakekooksi riittää 16 ampeeria.
Helppo käyttää ja huoltaa
Lämpöpumppujen peruskäyttötoiminnot ovat lähes samat kaikissa malleissa. Puhallinnopeuden säätäminen, ilmavirran suuntaaminen sekä viilentäminen ja muut lämpötilasäädöt ovat normaalitoimenpiteitä. NE 18 -mallin ominaisuuksista Sundell korostaa muutamaa seikkaa.
– 8/10 asteen ylläpitolämpötila pitää konehallin miellyttävän lämpimänä mennä sisään ja myös työskennellä siellä. Viikkoajastusohjelmalla voi ohjelmoida lämpötilan nostoja etukäteen tiettyinä ajankohtina.
Ylläpitolämpötila on Sundellin mukaan koettu toimivaksi ominaisuudeksi. Astemäärät on asetettu niin, että laite pystyy samalla luovuttamaan riittävästi sulatuslämpöä ulkoyksikölle.
Konehallin olosuhteet ovat ajoittain likaiset ja pölyiset, mikä aiheuttaa isoon ilmamäärään yhdistettynä vaateita suodattimien kunnolle.
– Sisäyksikön suodattimet täytyy aika ajoin tarkistaa, puhdistaa ja vaihtaa. Se on tärkein itse tehtävä toimenpide. Suodattimien puhtaus vaikuttaa suoraan laitteen hyötysuhteeseen, tehoon, toimivuuteen ja käyttöikään.
Ilmalämpöpumppujen kylmämaineissa kehitys kulkee koko ajan ympäristöystävällisempään suuntaan.
Edistyksellistä älykkyyttä
Panasonicilla on etuoikeus tehdä yhteistyötä Verisure-järjestelmän kanssa, mikä mahdollistaa älykkäät etäohjaukset. Tietokone, tabletti tai älypuhelin toimii tällöin ilmalämpöpumpun kaukosäätimenä. Tämä edellyttää konehalliin ulottuvaa langatonta verkkoa.
– Verisure mahdollistaa muun muassa lämpöpumpun lämpötila- ja kulutustietojen seurannan sekä liitettävyyden hälytysjärjestelmään.
Työmaalta käsin etäohjaus onnistuu myös tekstiviestillä. Esimerkiksi yllättävän korjaustarpeen kohdatessa konehalli on sinne tullessa sopivan lämmin työskentelyyn.
Kaiken kaikkiaan Sundell listaa useita ominaisuuksia, jotka puoltavat ilmalämpöpumpun valintaa konehalliin.
– Korkea hinta-laatusuhde ja edullinen hankintahinta tekevät hankinnasta järkevän. Hyvä energia- ja kokonaistehokkuus johtavat mataliin käyttökustannuksiin, jotka VTT on tutkimuksissaan vahvistanut, säästö on 30–40 prosentin luokkaa.
lmalämpöpumpulla voidaan ylläpitää noin 10 asteen peruslämpöä koneiden huoltohallissa. Tarvittaessa lämpötilaa voidaan nostaa.
Panasonic NE18PKE -ilmalämpöpumppu on suunniteltu suurten tilojen lämmittämiseen. Suuri sisäyksikkö takaa suuren puhallustehon, lämmitysteho yli 8,2 kW ja jäähdytysteho 6 kW. Suuri tehoalue ja tarkka lämpötilan säätö pitävät tilat juuri oikeassa lämpötilassa.
Tämän vuosituhannen juttu
Ilmalämpöpumppujen tekninen kehitys on Mika Sundellin mukaan ottanut vuosien saatossa reiluja harppauksia.
– Sekä lämmitys- että jäähdytystehoa on tullut lisää ja laitteiden energiatehokkuus on parantunut. Kehitystä voi verrata valkoisen linjan laitteisiin, monet ilmalämpöpumput ovat tänä päivänä A++-energialuokkaa.
Suomen olosuhteisiin olennainen pakkaskestävyys on parantunut merkittävästi. Kun aiemmin laite otti pakkasella enemmän tehoa kuin tuotti, valtaosa nykylaitteista toimii energiatehokkaasti 20–30 pakkasasteessa, huippumallit tätäkin kylmemmissä keleissä.
Nykymallit pitävät sisällään runsaasti älyä, joka tuo ilmalämpöpumppujen käyttämiseen joustavuutta ja monipuolisuutta. Etäkäyttö langattoman verkkoyhteyden välityksellä tai tekstiviestipalvelulla ovat yksi toimiva esimerkki tästä.
– Edullinen ylläpitolämpötila, lämmönkiertoa tehostava takkatoiminto, ajastustoiminnot ja auringonvalon mukaan säätyvä lämmitys ovat niin ikään hyödyllisiä ja käyttökelpoisia ominaisuuksia.
Tehostunut ilmankierto ja uuden sukupolven nanoteknologiaan perustuvat suodattimet vaikuttavat puolestaan aina yhtä tärkeään terveelliseen sisäilmaan.
Monipuolinen hyötylaite
Ilmalämpöpumppujen suosion kasvu alkoi toden teolla 2000-luvulla. Menestyskululle ei näy loppua, vaikka myynnin kasvukäyrä onkin tasoittunut. Suomessa myydään nykyään Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen tilaston mukaan keskimäärin 50 000 ilmalämpöpumppua vuodessa.
Ilmalämpöpumppu sopii moneen kohteeseen ja käyttötarkoitukseen. Asunto, mökki, konehalli ja autotalli lämpiävät, viilentyvät ja kuivuvat kosteudesta nopeasti ja tehokkaasti ilmalämpöpumpun avulla.
Nykyisin kaikissa laitteissa käytössä olevat invertteriohjatut kompressorit mahdollistavat korkean hyötysuhteen. Rautia ja K-rauta ovat myyneet pitkään Panasonicin ilmalämpöpumppuja. Sundellin mukaan Panasonic on pysynyt erittäin hyvin kehityksessä mukana.
– Eri tahojen järjestämien laitetestien perusteella olemme oikealla tiellä. Panasonicin tarjonta eri teho- ja hintaluokissa on hyvin laaja. Edullisimpien mallien hinta lähtee 600 eurosta, huippumallit liikkuvat hintaluokassa 2 500 euroa ja siitä ylöspäin.