Lantmännen on maatalousosuuskunta ja johtava toimija maatalous-, kone-, bioenergia- sekä elintarvikealalla Pohjois-Euroopassa.
Viljakauppaa Ruotsin malliin
Kesä 2018 ei ollut ruotsalaisille viljelijöille yhtään helpompi kuin meille suomalaisillekaan – mieluummin päinvastoin. Satomäärä jäi kuivuuden takia jopa puoleen normaalista.

Lantmännenin satamavarastossa Helsingborgissa pystytään käsittelemään 76 tuhannen tonnin Panamax-laivoja. Varastoon mahtuu hieman enemmän kuin Suomen suurimpaan Viljavan satamavarastoon Naantalissa.
Myös malmölaisella 800 hehtaarin viljatilalla, jossa Lantmännen Agron viljanostajat pääsivät vierailemaan lokakuun alussa, syysviljojen sato jäi kolmanneksen ja kevätviljojen sato puoleen keskimääräisestä.
Ruotsalaisille viljelijöille sadon myynti etukäteen on normaali käytäntö. Ruotsissa hinta- ja laaturiskin lisäksi viljelijöiden tulee ottaa huomioon myös valuuttariski, toisin kuin Suomessa. Monilla tiloilla koko sato ei mahdu omiin varastoihin, sillä Lantmännenin ostamasta viljasta kaksi kolmannesta ostetaan puintikaudella.
Riskin hallintaa hajauttamalla
Suomessakin tuttujen termiinisopimusten lisäksi ruotsalaisviljelijöillä on käytettävissä pool-sopimukset, joissa Lantmännenille annetaan myyntivastuu ja pool-hinta määräytyy jälkikäteen toteutuneen markkinahinnan perusteella. Sitoutumalla pool-sopimukseen saa keskimäärin parempaa hintaa kuin toimittamalla päivän hinnalla.
Lisäksi Lantmännen tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden tehdä kauppaa MATIF-pörssissä. Etelä-Ruotsissa on viljelyssä pääosin syysvehnää ja mallasohraa, joissa pörssikauppa toimii suojausvälineenä melko hyvin.
Vierailutilallammekin nämä kaikki kolme sopimusmallia olivat käytössä riskin hajauttamiseksi. Sopimukset oli mitoitettu siten, että kaikki sitoumukset pystytään täyttämään, vaikka saataisiin normaalia pienempi sato. Muussa tapauksessa velvoite olisi täytetty sopimuksen takaisinostolla.
Suomen tapaan myös Ruotsissa edellisenä vuonna tehdyt kiinnitykset osoittautuivat hinnaltaan epäedullisiksi, kun markkinahinnat lähtivät ralliin koko Itämeren aluetta vaivanneen kuivuuden seurauksena. Siitä huolimatta sopimuksista pidetään kiinni puolin ja toisin.
Normaaliin tapaan tilalla oli jo tehtynä myös uusia kiinnityksiä tulevasta sadosta. Vierailuhetkellä lokakuun alussa oli muun muassa mallasohraa myyty syksyn 2019 sadosta jo 900 tonnia hyvää hintasuhdetta hyödyntäen.
Hinnan kiinnittäminen edellyttää oman tilan tuotantokustannusten tuntemista, jolloin tarjolla olevaa kiinnityshintaa voi peilata niihin. Kun hinta on hyvällä tasolla omiin tuotantokustannuksiin nähden, kannattaa kiinnittää suhteessa enemmän. Alhaisemmilla markkinahintatasoilla kannattaa kiinnityksissä olla maltillinen.
Suomessa hintakiinnityksiä tehdään edelleen melko vähän, mutta määrät ovat vähitellen kasvussa. Tällä hetkellä kiinnitystarjoukset ensi syksyyn ovat pitkän aikavälin hintoihin nähden hyviä, joten hinnan kiinnitys termiinillä osalle sadosta vaikuttaisi kannattavalta.

Tutustu Lantmännen Agron Viljakaupan työkaluihin »