Rehunkorjuu sujuu KUHNin koneilla – muovisidonnasta lisäarvoa paalaukseen

Pälkäneen työnäytöksessä paalain–käärijäyhdistelmällä ja karhottimella korjattiin säilörehua ison tilan tarpeisiin. Lisämausteena nähtiin, kuinka paalien muovisidonta onnistuu tavallisella käärintämuovilla.

FBP 3135 -paalain-käärijäyhdistelmään sopii sekä verkko että muovi.

Lantmännen Agro esitteli KUHNin tehokkaita rehunkorjuukoneita työnäytöskiertueella elokuun lopulla. Pääosassa olivat kaksiroottorinen karhotin ja paalain-käärijäyhdistelmä. Kiertueen kolmas tähti oli FC 3125 -etuniittomurskain. Pälkäneellä koneet pääsivät työstämään kolmannen sadon säilörehua MTY Mattilan suurelle lypsykarjalle.

Rehunkorjuussa yhä useampi maitotila luottaa urakoitsijaan. Yksittäisilläkin tiloilla voi olla nurmialaa useampi sata hehtaaria. Kun korjattavaa on paljon ja vaatimukset säilörehun laadulle suuret, rehunkorjuukoneilta vaaditaan suorituskykyä ja toimintavarmuutta.

Tuotepäällikkö Kimmo Mäkelän mukaan kiertueella esitellyt koneet sopivat urakointiin hyvin, sillä varmatoimisuus onkin KUHNin tuotekehityksessä tärkeällä sijalla. Avainasemassa ovat lisäksi toimiva varaosahuolto ja jälkimarkkinointi.

– Urakoitsijan on pystyttävä tekemään koneillaan tiliä, jolloin myös rehun laatuun tulee kiinnittää erityishuomiota, Mäkelä muistuttaa.

Niitto ja karhotus nopeaan tahtiin

Korjuuketjun tasapainoisuus on tärkeää. Kun paalain-käärijäyhdistelmän avulla saadaan lisää tehoa paalaukseen, tulee myös edeltävien työvaiheiden sujua joutuisasti.

– Jos traktorissa on etuvoimanotto, työleveyden saa tuplattua lisäämällä nokalle etuniittomurskaimen, Kimmo Mäkelä kertoo.

Niittokoneen Optidisc-teräpalkki on KUHNin ydinosaamista. Niittolautasten limitys on optimoitu tarkkaan niittoon ja maksimaaliseen kasvustomassan siirtoon. Palkin ripustus tuo hyvän sivukallistuvuuden maaston muotojen mukaan, mikä on tärkeää niiton tarkkuudelle ja rehuhygienialle.

Pälkäneellä niitetyt karhot olivat niukkojen sateiden jäljiltä laihanlaisia, ja KUHNin GA 9531 -karhotin pääsi näyttämään kyntensä yhdistäessään kolme karhoa yhdeksi paksummaksi. Karhojen yhdistäminen tasaa rehumassan kosteutta, ja samalla palaamiseen tulee lisää tehoa.

Keskelle karhottava kone ottaa kasvimassaa yhtä paljon kummaltakin puolelta ja heittää sen roottorien välissä olevaa pressua vasten. Näin syntyy tasainen, suorakaiteen muotoinen karho, josta saa suoraseinäisiä, tiiviisti varastoitavia paaleja.

Puolihinattavassa karhottimessa on kaksi kuudella pyörällä varustettua roottoria. Työleveys säädetään hydraulisesti, ja se on maksimissaan 9,3 metriä. Karhon leveyden voi säätää 1,4 metristä 2,3 metriin.

Kuljetusasentoon kone saadaan kätevästi nostamalla roottorit ylös, kääntämällä suojakaaret sisään ja irrottamalla kolme piikkivartta puoleltaan. Korkeudeksi tulee tällöin 3,82 metriä.

Vaihto muovista verkkoon onnistuu muutamassa minuutissa.

Paalain-käärijään käy muovi tai verkko

Kimmo Mäkelä kuvaa kiertueella esiteltyä kiinteäkammioista FBP 3135 -paalain-käärijäyhdistelmää tehokkaaksi ja helppokäyttöiseksi koneeksi. Siinä on mahdollista käyttää paalin sidontaan joko verkkoa tai muovia. Etuna on, että muovisidontaan voidaan käyttää tavallista käärintämuovia.

– Jopa 70 prosentin esikiristys sidonnassa ja liimapintaisen muovin käyttö varmistavat, ettei paalin pintaan jää ilmaa. Samalla sidonnan muovikustannus pienenee jopa 30 prosenttia.

Muovi irtoaa paalista helposti, ja käytön jälkeen paalista jää kierrätettäväksi vain yhdenlaista muovia.

– Ja mikäli halutaan käyttää verkkosidontaa, vaihto muovista verkkoon onnistuu helposti muutamassa minuutissa, kertoo Mäkelä.

Saman paalaimen voi valita pelkällä verkkosidonnalla, jolloin hinta on noin 5 900 euroa edullisempi. Muovisidontaa ei voi jälkiasentaa. Lisävarusteena koneeseen on saatavana paalin pystyynkääntäjä.

Teriä koneessa on 23 ja noukkimen leveys 2,3 metriä. Terien määrää muutetaan helppokäyttöisellä mekaanisella valitsimella. 500-millisten vakiorenkaiden tilalle voi valita leveämmät, 620-milliset renkaat ja ISOBUS CCI 50 -käyttöpaneelin tilalle isomman näytön, jonka voi jakaa esimerkiksi käytettäessä KUHNin kameraa.

Säilörehun paalauksessa kone joutuu lujille, sillä paalimäärät ovat isoja ja rehunteon aikaikkuna on Suomen olosuhteissa rajallinen. Huoltotoimia helpottaa koneessa vakiona oleva automaattinen voitelu, Mäkelä kertoo.

– Käyttäjän on osaltaan tärkeää seurata terien toimintaa ja teroittaa ne säännöllisesti sekä puhdistaa teräkanavat.

KUHN

  • Maailman suurin maatalouskonevalmistaja

  • 190 vuoden kokemus konevalmistuksesta

  • Liikevaihto 1 043 milj. euroa (2018)

  • Yli 2 000 patenttia, tutkimus- ja kehitystoiminnan osuus 4,5 prosenttia liikevaihdosta

  • Tehtaita Ranskassa, Hollannissa, Yhdysvalloissa ja Brasiliassa

  • Vientiä yli 100 maahan

  • Suomessa myynnissä rehunkorjuukoneet, apevaunut, paalisilppurit, muokkauskoneet, jyrsimet sekä aurat