Kevättöitä poikkeusoloissa

Kylvöjä on tehty tiiviisti viime viikot ja alamme olla jo loppusuoralla niiden suhteen, kevätrapsi ja -rypsi kylvettiin edellisviikon lopulla, vaikka rypsi rehellisyyden nimissä saattaisi pitää vieläkin hieman lämpimämmästä maasta. Toisaalta sateiden suhteen olemme olleet kohtuullisesti oikeaan aikaan liikkeellä.

Leuto talvi ja vähäinen routa edistivät kevään etenemistä, täällä päin Hämettä ei myöskään talven aikana satanut niin, että kevätkosteutta olisi riittänyt roudan lähdettyä. Kuivuus olikin lohkoilla se rajoittava tekijä, joka lopulta määräsi kylvöjen aloituksen ajankohdan. Maan lämpö olisi antanut odottaa kylvöille menoa vielä reilusti.

Koetilalla lajiketestauksen siemenet tulevat pääasiassa ulkomailta, mm. Norjasta ja Ruotsista jalostajilta. Koronan aiheuttama rajojen sulkeutuminen ja liikkumisen vaikeutuminen haittasi loppujen lopuksi yllättävänkin vähän. Eniten yöunia vieneen haasteen aiheutti ennätyksellisen aikainen kevät. Syysviljojen lannoitus tehtiin jo 8. huhtikuuta ja kylvöt aloitettiin 21. päivä, samoin huhtikuussa.

Ilman pieniä vastoinkäymisiä kevättyöt eivät ole sujuneet, sehän tekisi elämästä suorastaan tylsää vai miten...? Kylvön jälkeen osunut sadekuuro aiheutti kuorettumista jonkin verran, osa kokeista on jyrätty sunnuntaisen sateen jälkeen. Koetilalla on myös käytössä erinäinen joukko pelotinhaukkoja, niiden avulla yritetään pitää kymmenien hanhien lauma erossa viljelyksiltä. Haukat toimivat kohtuullisen hyvin, jos vain tuulta riittää, mutta aamuisin näitä ruokailijoita kyllä näkyy pelottavan lähellä koekylvöjä.

Ensimmäisenä kylvetyt ohrat ovat tulleet jo oraalle, pintaan tulo siis kesti melko tarkasti kaksi viikkoa. Tämä vauhti on ollut melko lähellä ns. tavanomaista kevättä, kylmät yöt viivästyttävät kehitystä, vaikka päivät olisivat lämpimiä.

 

Artikkelin kirjoittaja

Milla Välisalo

Ilmasto & Luonto -projektipäällikkö