Viisi säilörehupaalien muovisidonnan tuomaa etua

Avaaminen, säilyminen, tiiviys ja jätteenhävitys. Säilörehupaalaukseen ja -paaleihin sisältyy enemmän kuin uskotkaan. Jos tarkastellaan puhtaasti muovin ja verkon kustannuksia, niin muovilla sitominen on hieman kalliimpaa verkon käyttöön verrattuna. Mutta muovisidonnan monien etujen ansiosta nämä ylimääräiset kustannukset tulevat enemmän kuin katetuiksi.

1. Helpompi ja nopeampi avata

Verkkosidottujen paalien avaamiseen menee keskimäärin 30 sekuntia enemmän aikaa kuin muovilla sidottuihin, koska säilörehu saattaa juuttua verkkoon. Muovilla sidotun paalin voi avata helposti veitsellä tai erityisellä paalileikkurilla.

2. Pienempi rehuhävikki

Säilörehun juuttuminen verkkoon ei ole vain ärsyttävää, arvokasta rehua myös häviää jokaisessa avauksessa. Talvisissa olosuhteissa paalin jäätyessä menetykset ovat vielä suuremmat, koska verkko voi jäätyä kiinni säilörehuun. Lisähaittana on rehuun mahdollisesti kiinnittyvät verkon palaset, jotka vaarantavat eläinten terveyden.

3. Korkealaatuisempaa rehua

Muovisidotut paalit säilyttävät mittansa paremmin, ovat ilmatiiviimpiä ja tiukempia. Verkkosidotuilla paaleilla on taipumus laajentua hieman ja vetää ilmaa paaliin. Tämä mm. edistää homeen muodostumista. Tutkimukset ovat osoittaneet, että muovilla sidotuilla paaleilla homeen aiheuttama kuiva-ainehävikki voi olla 80 % pienempi verkkosidottuihin paaleihin verrattuna[1].

4. Vain yhdentyyppistä jätettä

Kun käytettyä sidonta- ja käärintämateriaalia siirretään kierrätykseen, materiaalit on tärkeää kerätä erikseen. Käytetty muovi ja verkko esim. on lajiteltava erilleen. Muovilla sidotuissa ja käärityissä paaleissa on vain yhdentyyppistä jätettä. Jätteiden lajittelusta eroon pääseminen säästää aikaa!

5. Paremmat sadot

Paalien sitominen muovilla maksaa 0,50–1,00 euroa enemmän paalia kohti, valitusta järjestelmästä riippuen. Käsittelyn nopeus ja mukavuus sekä rehun taattu laatu kuitenkin kompensoivat nämä lisäkustannukset. Lisäksi muovilla sidotut paalit johtavat yleensä parempaan tuottoon, jolloin maidon[2] tai naudanlihan tuotanto kasvaa.

 

Muovilla sidottu paali jopa halvempi kuin verkkosidottu?

Mainitsimme edellä verkko- ja muovisidonnan ja -käärinnän välisen hintaeron. Muovilla sidottu paali voi kuitenkin olla jopa halvempi kuin verkolla sidottu. Kiinnostaako tietää miksi? Lue: Kuhn-paalain-käärinyhdistelmällä muovisidottu paali tulee halvemmaksi kuin verkkosidottu

Joissakin tilanteissa verkko on parempi vaihtoehto

On myös tilanteita, joissa verkko on parempi vaihtoehto kuin muovi. Esimerkiksi silloin, kun sidottava materiaali on erittäin kuivaa, kuten heinä tai olki. Siksi on tärkeää saada hyviä neuvoja, jotta päätyy ratkaisuun, joka sopii parhaiten oman tilan käytäntöihin ja tarjoaa sijoitukselle parhaan tuoton.

 

[1] Film & Film Wrapping, Tested in the field. Davies – 2014

[2] Film & Film Wrapping, Tested in the field. Davies – 2014.

Tutustu myös näihin artikkeleihin