Paaleissa oleva home voi tulla kalliiksi

Joskus käy niin, että paaliin muodostuu hometta. Tällaisen paalin syöttäminen lehmille voi olla vaarallista. ”Pieni homeläntti ei ole vakava asia, sen voi leikata pois. Jos paali kuitenkin on homehtunut useista kohdista, on parasta hyväksyä tappio ja heittää paali menemään”, neuvoo Sjon de Leeuw, johtamis- ja strategiakonsultti PPP Agro Advies -konsulttitoimistosta. ”Mutta parempi on tietysti ehkäistä homehtumista jo ennalta.”

Homogeeninen tuote

Paalin homehtumiseen voivat vaikuttaa useat eri tekijät. Niistä tärkein on se, että paaliin on päässyt ilmaa. Myös tuotteen raakatuhka voi lisätä homehtumisen riskiä. De Leeuw: ”Ja kun tuote ei ole homogeeninen esimerkiksi siksi, että samaan paaliin paalataan märkää ja kuivaa ruohoa, hometta muodostuu väistämättä.”

Homehtumisen ennaltaehkäisy alkaa heinänkorjuusta. Niittokoneen säätöjen on oltava kunnossa, jottei heinään tule raakatuhkaa, ja sama pätee pöyhimeen, karhottimeen ja paalaimeen. ”Jos työntekijä tekee työnsä hyvin ja paalaa, sitoo ja käärii paalit oikein, homehtumisen riski pienenee jo rehuntuotannon varhaisessa vaiheessa”, de Leeuw sanoo. ”Lisäksi on tärkeää huolehtia siitä, että paalit pinotaan sopivaan paikkaan oikealla tavalla. Homehtumista voidaan estää myös huolehtimalla, etteivät esimerkiksi linnut pääse nokkimaan paaleja niin että niihin pääsee ilmaa.”

Homeinen rehu on myrkkyä

”Karjatilalliset eivät yleensä haluaisi heittää rehua pois. Silti neuvon tekemään niin, jos paali on homeessa. Jos rehua otetaan homeisesta paalista, periaatteessa eläimille syötetään toksiineja. Nämä toksiinit voivat happamoittaa pötsiä, vähentää maidontuotantoa, aiheuttaa sorkkavaivoja ja heikentää vastustuskykyä. On liian myöhäistä toimia vasta kun rehu on jo pilalla. Vara on parempi kuin vahinko”, toteaa de Leeuw.

De Leeuw: ”Rehuhävikki merkitsee korkeampia yksikkökustannuksia. Jos korjuuprosessissa jokin on mennyt pieleen tai paali on vahingoittunut varastoinnin aikana, homehtumisen riski on suuri. Keskimäärin rehuhävikin hinnaksi voidaan laskea 1 sentti kuiva-ainekiloa kohti. Siitä voi päätellä, että home saattaa aiheuttaa huomattavat vahingot. Mutta toistan: jos paalista löytyy hometta, tappio on parempi vain hyväksyä. Taloudellisesti se on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin lehmien sairastuminen. Jos eläimille syötetään huonoa rehua, yksi sentti per kilo saattaa moninkertaistua. Näin tuotantokustannukset nousevat aivan liian korkeiksi.”

Tutustu myös näihin artikkeleihin