Mahdollisimman puhdasta rehua

Korjuussa on tärkeää minimoida rehun epäpuhtaudet. Epäpuhtauksilla on negatiiviset vaikutuksensa rehun laatuun ja sitä kautta maidon ja lihan tuotantoon ja loppuvaiheessa tilan koko kannattavuuteen.

Käytännössä yksi suurimmista ongelmista on rehuun pääsevät maahiukkaset. Tämä voi vaarantaa hyvät säilymisominaisuudet. Se voi vaikuttaa negatiivisesti myös ravintoarvoon, jolloin lehmät sulattavat rehun huonommin. Varsinkin kostealla säällä rehun oikeanlainen paalaus voi olla valtava haaste. Ei vain heinä vaan myös maaperä voi sietää huonosti liikennettä ja saattaa vahingoittua. Tämä johtuu siitä, että auringonvalo ja ilma eivät pääse tunkeutumaan maaperään. Tiukasti painunut heinä on myös niitettävä lähempää maanpintaa, mihin sisältyy suuri riski maahiukkasten pääsemisestä rehuun.

Rehun epäpuhtaudet pienentävät maidon ja lihan tuotantoa

Maaperästä johtuvaa rehun saastumista voidaan nähdä ulkoisena tuhkapitoisuutena, sillä se ei lisää rehun ravintoarvoa. Suurempi tuhkapitoisuus voi myös heikentää maidon ja lihan tuotannon tehokkuutta ja siten yleistä taloudellista tehokkuutta. Se voi myös johtaa laadun heikkenemiseen varastoinnin aikana ja lisätä paalin lämpenemisriskiä, joka olisi kompensoitava lisäämällä annokseen säilöntäainetta. Rehu ei ehkä enää maistu karjalle niin hyvin, joten kokonaissyönti voi vähentyä.

Rehun saastumisen taloudellinen vaikutus voi olla huomattava. Esimerkiksi; rehu, joka sisältää 4 % maaperän epäpuhtauksia, vastaa suuruudeltaan n. 48 euroa / ha olevaa energiahävikkiä. Siksi epäpuhtauksista johtuva lehmän energiansaannin väheneminen on vuodessa suuruusluokaltaan 27 euroa / lehmä [1].

Säädä koneet rehujen epäpuhtauksien estämiseksi

Heinän niitossa, pöyhinnässä ja karhotuksessa on useita tärkeitä tekijöitä. Ensinnäkin on varmistettava, että vältytään peltotöiden aiheuttamilta vahingoilta. Niittokoneet, pöyhimet ja karhottimet on säädettävä tasaisella alustalla. Työskentelykorkeus on määritettävä ja asetettava pellolla. Älä jätä liian lyhyttä sänkeä, vaan pidä se vähintään 7 senttimetrissä, jotta myöhemmin korjuun aikana paalainta ei tarvitse säätää liian alas heinän noukkimiseksi.

[1] lähde: Landwirtschaftskammer Niedersachsen 2014