Rehuviljan ja viljakaupan hyödyksi

26.04.2018


A-Rehu ja K-maatalous ovat tehneet pitkäaikaisen yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on varmistaa kotimaisen kasvinviljelyn sekä lihantuotannon jatkuvuus ja kehitys. Sopimus sisältää viljakaupan ja kasvinviljelyn koetoiminnan. A-Rehu hankkii viljaa jatkossakin suoraan viljatiloilta, ja K-maatalouden rooli A-Rehun viljantoimittajana tulee kasvamaan. Kasvinviljelytilojen viljan toimitusmahdollisuudet kasvavat koko maassa.

Tuotanto on kasvanut viime vuosina merkittävästi ­A-Rehun Koskenkorvan ja Varkauden rehutehtailla. Koko­naisviljankäytön odotetaan kasvavan vuosikymmenen loppuun mennessä jopa 400 000 tonniin vuodessa. Koskenkorvan rehutehdas on 60 000 tonnin vuosikäytöllään Suomen suurin yksittäinen rehukauran käyttäjä. Rehuvehnän ja -ohran käyttö on erittäin merkittävää.

– Rehutehtaiden kasvavien tarpeiden lisäksi tarvitsemme viljaa asiakkaillemme, suomalaisille kotieläintiloille. Tilakoon kasvaessa ja komponenttiruokinnan yleistyessä ostoviljan tarvekin kasvaa, A-Rehun viljatilojen asiakkuuspäällikkö Taneli Marttila kertoo.

Merkittävä osa yhteistyötä on K-maatalouden Viljely­ohjelma. K-maatalouden koetilan ansiosta K-maataloudella on viljanviljelyn kehittämisessä laaja osaaminen ja pitkä historia. A-Rehu tulee mukaan kasvinviljelyn koetoimintaan antamalla oman panoksensa kotieläintilojen näkökulmasta.

– Esimerkiksi kotieläintilojen luontainen lannoite, karjanlanta, otetaan uudella tavalla osaksi tutkimustoimintaamme, K-maatalouden Viljelyohjelmasta vastaava Juho Urkko toteaa.

– Painopiste tulee olemaan entistä paremmissa, paina­vimmissa ja valkuaispitoisemmissa rehuviljalajikkeissa. Kasvinviljelyn koetoiminta ja lajikekokeet käynnistyivät jo tänä kesänä.

Marttilan mukaan kotieläintiloilla on kova tarve laadukkaalle rehuviljalle:

– Uskon, että viljelysopimuksilla, reilulla laatuhinnoittelulla ja entistä järkevämmällä logistiikalla yhteistyöstämme hyötyvät niin kasvinviljely- kuin kotieläintilat. K-maatalouk­sien avulla pystymme palvelemaan entistä kattavammin koko maan kotieläintiloja.

Luetuimmat jyväset

Lisää luetuimpia artikkeleita