K-maatalous panostaa sokerijuurikkaan kasvinsuojeluvalikoimaan

26.04.2018

K-maatalous on aloittanut yhteistyön UPL Limited kasvinsuojeluaineita valmistavan yrityksen kanssa. Jatkossa K-maatalous myy UPL:n sokerijuurikastuotteita kuten Metafolia ja Betasanaa. Tuotteita on käytetty yleisesti muualla Euroopassa, ja esimerkiksi Tanskassa Metafol on yleisemmin käytetty metamitronivalmiste juurikkaalla kuin Goltix. 

– Haluamme olla vahvemmin mukana kehittämässä sokerijuurikkaan kasvinsuojelua, ja aloitimmekin yhteistyön Sokerijuurikkaan tutkimuskeskuksen ja Sucroksen kanssa tänä vuonna. Viljelijäkokeet onnistuivat hyvin, ja saimme arvokasta tietoa tuotteista. Tavoite on tuoda uusia ratkaisuja markkinoille lähivuosina niin, että tuotteita on päästy testaamaan Suomen oloissa jo hyvissä ajoin, kasvinsuojeluaineiden tuotepäällikkö Minni Tapola kertoo. 

Kokeissa käytettiin UPL:n metamitronivalmistetta Metafolia ja fenmedifaamia sisältävää Betasanaa. Metafol sisältää metamitronia 700 g/l, ja se vaikuttaa siemenrikkakasveihin sekä lehtien että maan kautta. Kosketusvaikutteinen Betasana sisältää puolestaan fenmedifaamia 160 g/l.  Kokeissa verrattiin käsittelyjä Metafol+Betasana sekä Goltix+Betanal. Lisäksi kumpaankin seokseen lisättiin Tramatia. Kokeissa ei havaittu silmämääräistä eroa Metafol ja Goltix -käsittelyjen välillä, vaan kumpikin käsittely torjui rikat hyvin. Myöskään ruiskutusviotuksia ei ilmennyt kummallakaan koejäsenellä. 

Sokerijuurikkaan tutkimuslaitoksen tutkijan Marja Turakaisen mukaan tämän kesän koetulosten perusteella kumpikin valmiste toimi hyvin, ja laskentojen perusteella rikkakasveja jäi molemmilla erittäin vähän. Turakainen näkee tulevaisuuden haasteena sen, että kasvinsuojeluaineiden määrä tulee todennäköisesti vähenemään ja käyttömäärät alenemaan, kuten on käynyt jo muissa Pohjoismaissa. Juurikas kilpailee heikosti rikkakasveja vastaan alkuvaiheessa, minkä vuoksi tehokas rikkatorjunta on juurikkaalla erityisen tärkeää.

Comet Pro on Suomessa tuttu aine viljoilla. Sokerijuurikkaalla se on esimerkiksi Ruotsissa vakiotuote Ramularian torjunnassa. Sitä voi käyttää peräkkäisinä vuosina niin viljalla kuin sokerijuurikkaalla, valmiste antaa pitkän suojan juurikkaan tauteja vastaan ja edistää kasvin kasvua. Suomessa sitä testattiin Ramualarian torjunnassa muutama vuosi sitten, ja sokerin määrä kasvoi SJT:n ja Ruotsin kokeiden perusteella keskimäärin 700 kg/ha. Comet Prota kannattaa käyttää resistenssiriskin minimoimiseksi tankkiseoksessa esimerkiksi Tiltin kanssa.

Luetuimmat jyväset

Lisää luetuimpia artikkeleita