Ammattilaiset kohtasivat Okra-maatalousnäyttelyssä

26.04.2018

Oripään lentokentällä heinäkuun alussa järjestetyssä Okra-maatalousnäyttelyssä vieraili yli 82 000 kävijää. Se on joka toisena vuonna järjestettävän näyttelyn kaikkien aikojen ennätys. 
Okra-näyttely sai alkunsa vuonna 1980 maatalous­koneiden huutokaupasta. Mittasuhteet ovat muuttuneet rajusti alkuvuosista – Okra oli nyt suurempi kuin koskaan. Pinta-alaa Oripään lentokentällä sijainneella näyttelyalueella oli peräti 23 hehtaaria. Lentokentän valinta saikin kiitosta ammattinäyttelyn pitopaikaksi – tilaa riitti, eikä kenttä pölynnyt. Näytteilleasettajia maatalousnäyttelyssä oli reilu 500. 

Koneosasto kuumana 

Konekesko ja K-maatalous olivat pystyttäneet alueelle laajan ja monipuolisen osaston. 

Vieraat saivat tutustua muun muassa Massey Fergusonin traktorivalikoimaan, Claasin leikkuupuimureihin ja paalaimiin, Multivan perävaunuihin ja maanmuokkaus­koneisiin, Potilan äkeisiin ja kultivaattoreihin ja moniin muihin K-ryhmän koneisiin. Konemyyjät esittelivät ahkerasti edustamiensa tuotemerkkien malleja ja vastailivat maatalouden ammattilaisten tekemiin kysymyksiin. Jotkut viljelijät halusivat tietoa näytteillä olevista koneista mutta antoivat myös palautetta käytössään olevista koneista. Ammattiviljelijöiden ja konemyyjien kohtaamisten perusteella saatu tieto on arvokasta. Sen perusteella konevalmistaja voi muuttaa traktorin tai maatalouskoneen jotakin ominaisuutta entistä paremmaksi ja toimivammaksi.

Puimureita ja rakennuksia

Konekeskon osastolla silmiin osui varsinainen sadonkorjuun sankari, Terra Trac -telastolla varustettu Claas 670 Lexion -leikkuupuimuri, joka herätti paljon mielenkiintoa kävijöissä. Claas on valmistanut yli 20 vuotta telastoja puimureihinsa. Terra Tracissa on 66 prosenttia pienempi pintapaine kuin pyöräpuimureissa, mistä on merkittävänä etuna maan tiivistymisen väheneminen. Myös puimurin ajomukavuus ja kaarreajo-ominaisuudet ovat omaa luokkaansa, sillä telaston käyttöpyörät, ohjauspyörät ja myös tukirullat ovat erillisjousitetut. Nerokas telatekniikka vähentää alustaan ja koneistoon kohdistuvia iskuja.

K-maatalouden osastolla rakennukset ja uusi täsmäviljelyyn painottuva tuote-edustus Ag Leader herättivät erityisesti kävijöiden mielenkiintoa.

Mikä näyttelyssä kiinnosti eniten?

Konemyyjä 
Esko Pajuranta, Seinäjoen Konekesko

– Oikeastaan koko ­konevalikoima kiinnostaa näyttelyvieraita, mutta erityisesti leikkuupuimurit näyttävät herättävän mielenkiintoa viljelijöissä.

Sivutoiminen viljanviljelijä 
Tapio Hänninen ja Rasmus-poika, Lieto

– Lähdimme Okraan tutustumaan koko maa­talouden kirjoon. Täällä on esillä monipuolinen valikoima koneita ja laitteita. Kaksivuotiaalle Rasmukselle iso maatalousnäyttely suurine ­koneineen on yksi kesän kohokohdista.

Karjankasvattaja
Tero Hosike, Huittinen
– Viljelemme viljaa ja meillä on emolehmiä sekä pihvivasikoita. ­Tilalla riittää paljon kurottajalla tehtävää ­kuormaustyötä. Poikkesin katsastamaan Konekeskon osastolle Claasin kurottajia. Lähitulevaisuudessa saattaa siintää uuden koneen hankinta.

 

 

Luetuimmat jyväset

Lisää luetuimpia artikkeleita