Viljan hinnat vahvoja

26.04.2018

Vehnä

Maailman vehnäntuotanto on viime vuotta pienempi, Kansainvälisen Viljaneuvoston IGC:n marraskuun arvion mukaan 695 miljoonaa tonnia, joka on 41 miljoonaa tonnia viime vuotta vähemmän. Niukasta markkinatilanteesta johtuen vehnän hinta on korkealla tasolla ja tämän takia myös sen kulutus on viime vuotta 15 miljoonaa tonnia alempana. Kulutuksen pieneneminen on erittäin harvinaista ja viimeksi niin onkin tapahtunut YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestön FAO:n tilastojen mukaan kasvukaudella 2003/2004. EU:n vehnäsato on viime vuotta pienempi, mutta laadullisesti parempi, myllyvehnän osuus on 71 prosenttia tuotannosta. Suomen vehnäsato on Tiken ennakkotilaston mukaan 900 000 tonnia. Viennin on arveltu olevan samaa luokkaa kuin viime kaudella, 240 000 tonnia, ja se on pääasiassa rehuvehnää.

Ohra

Euroopan ohrasato on viime vuotta suurempi, mutta alueellisesti maiden välillä on eroja. Suomessa ohran tuotanto on kulutukseen nähden niukka mutta riittävä, ja tämä onkin osaltaan tukenut ohran hintaa. Muihin viljoihin verrattuna ohran suhteellisen korkean hinnan takia sitä korvataan muun muassa rehu- ja maatilakäytössä muilla viljoilla, joka laskee sen tarvetta ja varmistaa ohrasadon riittävyyden ennen uutta satoa. Tiken ennusteen mukaan ohraa tuotettiin Suomessa 1,6 miljoonaa tonnia, mikä on neljä prosenttia edellisvuotta enemmän.

Kaura

Kanadan kaurantuotanto on USDA:n marraskuun raportin mukaan viime vuoden suuruinen. Chicagon kaurafutuurit ovat laskeneet kesästä maltillisesti, mutta ovat silti pidemmällä aikajänteellä korkealla tasolla. EU:ssa kaurantuotanto ja kulutus ovat samansuuruisia, joten varastoissa ei tapahdu merkittävää muutosta. Korkeita hometoksiinipitoisuuksia on jälleen tavattu kauraerissä sekä Suomessa että esimerkiksi Ruotsissa. Nämä maat tuottavat merkittävän määrän Euroopan kaurasta. Kauran vienti Suomesta on ollut voimakasta syksyn aikana ja arvioiden mukaan vientimäärät tulevat olemaan edellisvuoden tasolla, noin 350 000 tonnissa. Tiken mukaan kaurantuotanto kasvoi neljällä prosenttiyksiköllä 1,1 miljoonaan tonniin.

Öljy

Etelä-Amerikkaan odotetaan hyvää soijasatoa, muun muassa pinta-alat ovat suuret. Öljykasvien hinnat ovat säilyneet hyvällä tasolla koko kasvukauden ajan ja niiden odotetaan olevan jatkossakin vahvoja. Öljykasvien kysyntä näyttää olevan jatkossakin tasaista ja niiden kylvöä voi suositella myös tulevalla kasvukaudella. Kuluneen kasvukauden kokemukset muun muassa K-maatalouden Clearfield-rypsi Aurea CL:stä ovat rohkaisevia.

 

5 Faktaa

  • Maailman viljavarastot pienenevät kuluvalla satokaudella.
  • Vahvat hinnat lisäävät maailmalla vehnän kylvöaloja 2 prosenttia kaudella 2013/14.
  • Euroopan syysviljojen talvehtiminen alkaa selvitä helmi–maaliskuussa.
  • Tarkista kevätvehnän itävyys: korkea sakoluku ei takaa itävyyttä!
  • Öljykasvien kannattavuus on ollut tasaisin viisivuotis­jaksolla.

 

Teksti: Ilkka Pekkala

Artikkeli on kirjoitettu viikolla 50.

 

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat jyväset

Lisää luetuimpia artikkeleita