Kasvintorjunnalla satovoittoja

26.04.2018

Viljelijän näkökulmasta normaalikesä voi olla hankalasti määriteltävissä, mutta kun katsoo viime kesän lämpö- ja sadetilastoja, liikkuivat ne lähellä pitkän ajan keskiarvoja K-maatalouden Koetilalla Hauholla. Siellä testataan viljelyohjelmatoimenpiteiden vaikutuksia lajikkeiden satopotentiaaliin.

– Kasvinsuojelun tuoma hyötykin lienee lähellä keski­arvoa, tutkija Paavo Ahvenniemi toteaa.

Kosteissa ja lämpimissä olosuhteissa myös torjuntaruiskutuksen teho oli hyvä ja torjuntakäsittelyt toivat merkittävän sadonlisän.

Hauhon viljelyohjelmakokeissa Tooler-tankkiseoksilla saatiin parhaimmillaan 24 prosentin sadonlisä, kun runsas rikkakasvusto saatiin hävitettyä. Comet Pron tankkiseokset Prosaron tai Juventuksen kanssa torjuivat taudinaran kevätohran pistelaikun. Sadonlisä oli parhaimmillaan yli 27 prosenttia verrattaessa käsittelemättömään koeruutuun, jossa ruiskuttamaton ohra pakkotuleentui ennen aikojaan.

Erityisesti Clearfield-tuotantomenetelmä torjui rikka­kasvit loistavasti. Menetelmällä katosivat myös kaikki rypsin sekaan kylvetty kaura sekä juolavehnä. Aurea CL -kevätrypsi tuotti Clearfield-menetelmällä viljeltäessä kolmanneksen enemmän satoa verrattaessa joko käsittelemättömään koeruutuun tai muilla torjunta-aineilla käsiteltyyn verrokkiruutuun.

 

 

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat jyväset

Lisää luetuimpia artikkeleita