Hyvälaatuiselle viljalle riittää kysyntää

26.04.2018

Turun K-Maataloudessa järjestettiin tammikuun lopussa perinteinen Viljelyohjelmailta. Tapahtumaan saapui yli sata varsinaissuomalaista viljelijää kuuntelemaan asiantuntijoiden esityksiä muun muassa menneen vuoden satotuloksista, viljan hintakehityksestä sekä K-Maatalouden viljelysopimuksista.

Illan ohjelmaan kuului myös esitys Clearfield-tuotantomenetelmästä, jossa yhdistyvät satoisa kevätrypsilajike ja sille räätälöity laajatehoinen rikkakasvien torjunta-aine.

Tilaisuudessa Rautakeskon viljakaupan tuotepäällikkö Ilkka Pekkala arvioi, että maailman matalahkojen viljavarastojen ja tulevan kasvukauden sään takia viljan hintamuutokset voivat olla  kaudella 2013/14 suuria.

– EU:n viljelyalat kasvavat, mutta sää ratkaisee tietenkin lopullisen tuotannon. Hyvälaatuiselle vehnälle, kauralle ja ohralle riittää ainakin kysyntää. Mutta pitää muistaa muun muassa se, että märän kauden jäljiltä pelloilla on paljon hometoksiineja sisältäviä kasvijätteitä. Ne on kyettävä hallitsemaan esimerkiksi muokkaamalla ja kylvämällä lohkolle eri viljalajia, Pekkala totesi.

Illan puheenvuorot herättivät myös keskustelua. Paimiolainen isäntä Jarno Tuominen, kyseli asiantuntijoilta lisätietoja niin kasvinsuojeluaineiden tehoista kuin globaalista viljabisneksestä.

– Maanviljelijä tarvitsee nykyään valtavasti tietotaitoa, jotta hän osaa tehdä oikeita ratkaisuja. Tästä tilaisuudesta sai hyvää informaatiota. Tärkeää oli tietenkin myös sosiaalinen puoli – on aina hyödyllistä nähdä muita viljelijöitä ja vaihtaa kuulumisia, Tuominen kertoi.

 

Teksti ja kuvat: Matti Välimäki

 

 

Luetuimmat jyväset

Lisää luetuimpia artikkeleita