Clearfield auttaa kevätrypsiä pärjäämään

26.04.2018

Clearfield-tuotantomenetelmässä yhdistyy satoisa kevätrypsilajike Aurea CL ja sille räätälöity laajatehoinen rikka­kasvien torjunta-aine Clamox. Tuotantomenetelmästä on saatu hyviä kokemuksia.

Rypsi on keväällä huono kilpailemaan nopeasti taimettuvien rikka­kasvien kanssa. Tämä aiheuttaa merkittäviä sato- ja laatutappioita. Rikka­kasvien torjuntaa on hankaloittanut se, että rypsi- ja rapsi eivät luontaisesti kestä torjunnassa käytettyjä imidatsolinoni (IMI)-herbisidejä.

Aurea CL on ensimmäinen niin sanottu IMI-kestävä, Suomen oloihin sopiva rypsilajike. Lajike on kehitetty Helsingin yliopiston maataloustieteiden laitoksella. Se on jalostettu perinteisellä takaisinristeytysmenetelmällä, eikä se sisällä lajin ulkopuolista materiaalia.

Aurea CL:ää varten on myös kehitetty oma herbisidi nimeltä Clamox. Se torjuu tehokkaasti Aurea CL:n rikkakasveja, mutta ei siis vahingoita rypsiä.

Hannes Höykälä kasvinsuojeluaineita valmistavasta BASF Oy:stä kertoo, että Clearfield-tuotanto­menetelmä, jossa yhdistetään herbisidikestäväksi kehitetty viljelykasvi ja rikkakasveja tuhoava herbisidi, on ­maailmalla erittäin tunnettu.

– Pohjois-Amerikassa Clearfield-menetelmää käytetään esimerkiksi vehnän ja maissin viljelyssä. Euroopassa suuri kasvi on auringonkukka. Suomalaiset ovat eturintamassa kevätrypsin kanssa.

Yksinkertainen ja toimiva

Clearfield–viljellyn Aurea CL:n torjunta- ja satotulokset ovat olleet ­hyviä. Torjuntamenetelmän valteiksi ovat osoittautuneet muun muassa ­yksinkertaisuus ja toimintavarmuus.

– Tuotantomenetelmässä rikkakasvit voidaan torjua taimettumisen jälkeen optimimaalisena ajankohtana. Menetelmä hävittää aikaisemmin hankalat rikat, myös ristikukkaiset ja tuottaa puhtaan sadon. Laajatehoisena valmisteena Clamox-herbisidi mahdollistaa parhaan mahdollisen kasvuun lähdön.

– Vuonna 2012 Clearfield-menetelmää sovellettiin rikkakasvien torjunnassa Aurea CL -lajikkeelle virallisissa lajikekokeissa. Hyvä rikkakasvien torjunta vapautti Aurea CL:n satopoten­tiaalin tehokkaasti käyttöön ja lajike oli jopa seitsemän prosenttia satoisampi kuin SW Petita, Hannes Höykälä sanoo.

Clamox torjuu hankalatkin tapaukset

Torjunta-aine Clamox tepsii myös hankaliin rikkakasveihin, jopa hukkakauraan ja pysäyttää juolavehnän kasvun. Clamox sisältää sekä pääasiassa lehtien (imatsamoksi) että pääasiassa maan kautta (metatsaklori) vaikuttavan osan. Kiinnitteenä käytetään aina Dash-valmistetta.

– Clamoxia suositellaan ruiskutettavan rikkakasvien 2–4 lehtiasteella. Rypsi on tällöin tavallisimmin 2–6 lehtiasteella, Höykälä kertoo.

Clamox-ruiskutuksen teho alkaa näkyä hyvissä oloissa parissa päivässä. Rikat kuolevat yleensä noin kahdessa viikossa.

Clamoxia saa käyttää vain Aurea CL -kevätrypsin rikkakasvien torjunnassa.

 

Satoisa Aurea CL

  • Aurea CL -rypsilajike tunnetaan tasalaatuisesta siemenestä sekä korkeasta satotasostaan. Aurea CL:n öljypitoisuus on SW Petitaan verrattuna hieman pienempi, mutta valkuaispitoisuus on suurempi.
  • Rypsilajike vaatii hyvän kasvualustan ja riittävän lannoituksen. Paras käytännön hehtaarisato on ollut 3 200 kg (vuonna 2008).
  • Parhaan satotuloksen varmistamiseksi myös tuholaiset ja pahkahome on torjuttava asianmukaisesti.
  • Muutaman vuoden aikana kertyneet viljelijöiden käyttökokemukset osoittavat, että Clearfield-tuotantomenetelmä varmistaa satotasoja vaihtelevissa sää- ja kasvuoloissa.

 

Teksti: Matti Välimäki

 

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat jyväset

Lisää luetuimpia artikkeleita