Talvituhosienten torjunta turvaa talvehtimisen

26.04.2018

Ajankohtaisimpia peltoviljelyyn liittyviä kasvinsuojelu­toimenpiteitä tällä hetkellä on syysviljojen talvituhosienten torjunta. Niitä vastaan voidaan taistella sekä peittauksen että kasvinsuojeluruiskutusten keinoin. Syysviljojen kylvösiemenen peittaus on suoritettava valmisteella, joka tehoaa talvituhosieniin, kuten lumihomeeseen.  Tarkoitusta varten on rekisteröity vain nestepeittausaineita DS- eli jauhemaisten formulaattien jäädessä vähitellen kokonaan pois markkinoilta. K-maatalouden valikoimissa oleva Baytan Universal tehoaa syysviljojen siemenlevintäisiin kasvitauteihin ja on muutenkin laajavaikutteisuutensa johdosta omassa teholuokassaan. Lumihomeen torjunta on erityisen tärkeää silloin, kun lajike tai lohko on altis lumihomeelle, tai kun syysviljaa viljellään samalla lohkolla peräkkäisinä vuosina.

Toinen tärkeä lumihomeentorjuntakeino on lum­i­homeruiskutus. Se kannattaa tehdä prokloratsia sisältävällä Sportak EW:llä heti kasvun pysähdyttyä, ennen lumen tuloa. Kasvuston on myös oltava kuiva ja lämpötilan yli 0°C. Syksyinen Sportak-ruiskutus suojaa kasvia myös tyvi- ja DTR-laikun varalta vielä tulevana keväänäkin.

Syytä on myös muistaa, että nestemäisen, hyvin ­tankkiseoksiin soveltuvan Multiplen sisältämät hivenet tarjoavat tervetulleen lisän syysviljojen kasvua, talvehtimista ja seuraavan vuoden kasvuunlähtöä ajatellen. Hyvinvoiva ja terve kasvusto selviää talvesta turhia stressaamatta ja herää keväällä ajoissa uuteen kasvukauteen.
 

Luetuimmat jyväset

Lisää luetuimpia artikkeleita