Maailman viljaennusteet tarkentuvat

26.04.2018

Viljojen hinnat ovat nousseet kesän ajan tärkeiden tuotantoalueiden epäsuotuisten säiden takia. Maailmassa korjataan satokaudella 2012/13 pienempi viljasato kuin edellisellä kaudella, mutta samalla myös viljan kulutusarvioita on laskettu. Tyypillistä markkinoille on ollut nopeat muutokset uusien satoarvioiden valmistuttua.

Vehnä

Maailman vehnämarkkinoita leimaa sadon määrän ja laadun epätasaisuus. Yhdysvalloissa sadot ovat jäämässä kuivuuden takia mataliksi. Samoin Mustanmeren alueella viljasadot tulevat jäämään kolmanneksen viime kauden ennätyssadoista, mikä rajoittaa alueen vientimahdollisuuksia ja avaa markkinoita esimerkiksi Pohjois-Afrikan suurissa viljantuojamaissa muiden maiden tuotannolle.

Euroopassa vehnäsadot vaihtelevat alueellisesti. EU:n suurimmassa tuottajamaassa Ranskassa sato on sateisen kesän jäljiltä runsas. Kotimaassa kevätvehnänkorjuu on vielä tätä kirjoitettaessa syyskuun ensimmäisellä viikolla käytännössä aloittamatta, joten vehnän laatukuva päivittyy vasta myöhemmin syksyllä. Syysvehnien sadot ovat olleet hyviä ja hehtolitrapainot korkeita, mutta valkuainen jää suuren sadon takia ­selvästi alle 12 prosentin.

Ohra

Euroopassa kevään talvituhoja paikattiin enimmäkseen maissilla ja ohralla. Tämä näkyy ohrantuotannon noin puolen miljoonan tonnin lisäyksenä viime kauteen verrattuna EU27:ssä. Suomessa ohrantuotanto on alkavalla kaudella kulutukseen nähden melko tasapainoinen, mikäli käytössä ei ­tapahdu suuria muutoksia.

Kaura

Maailman kaurasatoon ei odoteta merkittäviä muutoksia alkavalle satokaudelle. Sato on noin 32 miljoonaa tonnia. Tästä määrästä EU:ssa tuotetaan neljännes ja Suomen tuotannon ennakoidaan olevan yli miljoona tonnia. Kauran hinta on noussut muiden viljojen imussa. Virallisen arvion mukaan kauraa vietiin päättyneellä sato­kaudella lähes 330 000 tonnia ja se oli tärkein vientivilja. Suurin osa ­viennistä suuntautuu eurooppalaisille kauramyllyille, joiden laatuvaatimukset täytyy pitää mielessä myös jatkossa, jotta suomalaiselle kauralle on myös jatkossa kysyntää elintarvikekäytössä.

Öljy

Öljykasvien hintoihin on vaikuttanut koko kesän ajan USAn Keskilännen epäsuotuisat kasvuolot maailman tärkeimmälle öljykasville, soijalle. Samoin arvioita maissintuotannosta on laskettu järjestään jokaisessa arviossa kesän kuluessa. Korkea maissin hinta puolestaan vähentää sen käyttöä ja sitä korvautuu myös muilla viljoilla, kuten rehuvehnällä.

Artikkeli on kirjoitettu viikolla 36.

Teksti: Ilkka Pekkala

Luetuimmat jyväset

Lisää luetuimpia artikkeleita