Avoxa: A-luokan rikkakasvitorjuntaa syysvehnälle

20.03.2021

Peltolohkon kasvukunnon parantaminen ja sen ylläpito pitkäjänteistä työtä. Varsinais-Suomessa Tapio Lipposen tilalla rikkakasvien torjunta on osa viljelyn suunnittelua. Syysvehnä sisältää onnistuessaan valtavan satopotentiaalin ja siksi rikkakasvit on pidettävä aisoissa. Tähän haasteeseen vastaa Avoxa.

Tapio Lipposen odotukset Ceylon syysvehnän suhteen ovat korkealla. Kyseinen lohko päästiin kylvämään Liedossa syyskuun alussa ja syksyn olosuhteet olivat kasvulle suotuisat. Vielä on kuitenkin talvea jäljellä, mutta suunnitelmat kevään ensimmäisille viljelytoimille on jo tehty. Jotta satotavoitteisiin päästään, pitää monen osa-alueen onnistua. Yksi on rikkakasvien pitäminen kurissa ja siksi rikkakasvien torjuntaan on valittu Avoxa, joka voimakas, helppokäyttöinen ja luotettava valinta rikkakasvien torjuntaan. Se torjuu leveälehtisten rikkakasvien lisäksi myös heinämäiset rikkakasvit mm. juolavehnän ja hukkakauran.

Tulevalla kasvukaudella tulemme seuraamaan useampaan otteeseen syysvehnän kasvua ja sitä miten Avoxa onnistuu rikkakasvien torjunnassa. Ensin käymme kuitenkin läpi taustaa miksi Lipposen tilalla on syysvehnää viljelyssä.

Vielä 22. helmikuuta syysvehnä oli lumen alla ja routaa oli arviolta 15 cm. Esikasvina lohkolla olivat herne, rypsi ja öljyretikka.

 

Syysvehnää pyritään kylvämään aina niin paljon kuin mahdollista, huomioiden pinta-alassa toki sen sisältämät riskit. Syksyllä 2020 sitä saatiin lopulta kylvettyä 90 ha. Enempäänkin olisi ollut mahdollisuuksia olosuhteiden jatkuessa suosiollisina, mutta kaikkea ei kuitenkaan haluttu panostaa yhden kortin varaan. Perusteiksi syysvehnälle Tapio nimeää perinteiset työhuippujen tasauksen ja viljelykierron parantamisen, mutta myös paremman kevätkuivuuden keston hietasavisilla pelloilla. Lisäksi esim. rukiiseen verrattuna syysvehnällä on kuitenkin aina enemmän menekkiä ja useampi käyttökohde. Onnistuessa syysvehnä sisältää myös suuren potentiaalin korkeisiin satoihin leipävehnä laatuisena.

Potentiaali ja sen saavuttaminen käy muutenkin ilmi Tapio Lipposen viljelytavoitteista. Peltolohko jolla tulemme seuraamaan syysvehnän kasvua, on ollut Lipposella viljelyssä vasta muutaman vuoden. Mutta sen kasvukuntoa on alettua heti nostamaan paremmalle tasolle, jolloin siitä saadaan hyvä ja tuottava pelto. Multava ja osin runsasmultainen lohko on kalkittu muutaman kerran ja ph-luku nostettu yli 6,0:n. Viimeisenä toimena on tehty säätösalaojitus 2020, jotta satopotentiaalia saadaan kasvatettua yhä ylemmäs.

Sanonta kertoo että hyvältä lohkolta löytyy juolavehnää, ja siitä onkin havaintoja. Yksi osa juolavehnän torjuntaan on käyttää valikoivia juolavehnän torjunta-aineita, kun siihen on mahdollisuus ja tähän tehtävää on valittu nimenomaan Avoxa. Kun lohkon täysi historia ei ole aivan tiedossa on oltava myös tarkkana hukkakauran kanssa, ettei se pääse muodostumaan ongelmaksi. Avoxa pitää huolen että mahdolliset hukkakaura yksilöt tuhoutuvat kokonaan, eivätkä jää kääpiökasvuisina tuottamaan itämiskykyisiä jyviä. Lisäksi tulemme testaamaan Avoxa sekä yksinään, että alemmalla annoksella tankkiseoksessa Toolerin kanssa.

Mutta toistaiseksi jäämme vielä odottamaan kevään alkua.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita