Rehu keskiössä – ei yhtään rehua hukkaan

Paalauksen laatu näkyy suoraan rehun laadussa. Paalausverkkojen ominaisuuksien kehittäminen on pitkäjänteistä työtä. Piippo Oyj:llä tuotekehityksen johtoajatus on rehun laadun vaaliminen. Paalausverkko on pieni, mutta merkittävä tekijä korjuuketjussa.

Jukka Keisanen ja Jussi Kortelainen muistuttavat, että paalaustuotteiden laatu vaikuttaa korjuukustannuksiin ja paalauksen laatu näkyy rehun laadussa.

Paalausverkkoja ja -lankoja maataloudelle valmistava Piippo Oyj on vastikään tehnyt mittavan investoinnin, joka kasvattaa merkittävästi paalaustuotteiden valmistusta Outokummun tehtaalla Pohjois-Karjalassa. Yli 2,5 miljoonan euron investointi on osa yrityksen kasvustrategiaa. Uudet kudontayksiköt lisäävät paalausverkkojen tuotantoa jopa 20 prosenttia.

– Olemme viidenneksi suurin paalausverkkojen valmistaja maailmassa, sanoo toimitusjohtaja Jukka Keisanen.

Vuonna 1942 perustettu perheyhtiö tuli tunnetuksi paperinaruista ja köysistä. Paalauslangat tulivat yrityksen valikoimaan 1970-luvulla. Pörssiin yhtiö listautui neljä vuotta sitten.

– Osakkeenomistajina on paljon suomalaisia maanviljelijöitä. Omistajat siis käyttävät tuotteitamme, toteaa toimitusjohtaja tyytyväisenä.

Outokummun tehtaalla paalausverkkoa ja -lankaa valmistetaan nyt kolmessa vuorossa modernilla teknologialla. Vientiin eri puolille maailmaa lähtee tuotteista merkittävä osa, jopa 80 prosenttia.

– Keskitymme jatkossa voimakkaasti Agri-liiketoimintaan – paalausverkkoihin ja -lankoihin, tiivistää toimitusjohtaja yhtiön strategian.

– Tehtävämme on tukea maanviljelijää ja urakoitsijaa, jotta he onnistuvat tehtävässään joka päivä, toteavat Jukka Keisanen ja Jussi Kortelainen esitellessään tuotantoa Piipon tehtaalla Outokummussa.

Kustannustehokas ja ekologinen tiivis paali

Vuodenvaihteessa Piippo lanseerasi paalausverkkoperheeseensä uutuustuotteen. Entistä paremmin paalin ympärille levittäytyvää Piippo Hybrid Edge Master -paalausverkkoa on lupa luonnehtia sanoilla, jotka kertovat markkinoiden vahvimmasta, pisimmästä ja keveimmästä paalausverkosta.

– Kun rullalla on pituutta 4 600 metriä, pystyy sillä paalaamaan pellolla pitkän päivän rullaa vaihtamatta, vakuuttaa Jussi Kortelainen, Piipon tekninen päällikkö.

Yhdestä rullasta riittää kaksi kierrosta verkkoa jopa 500 paaliin, joiden halkaisija on 1,5 metriä. Kortelainen esittelee ohutta verkkoa, jonka vetolujuus on omaa luokkaansa.

– Korkean vetolujuuden ansiosta verkkoa tarvitaan paalia kohden vähemmän.

Lujasta verkosta saa tiiviin paalin, eikä rehu pääse kosketuksiin hapen kanssa.

Paalauksen kokonaiskustannus ja jätemäärä vähenevät huomattavasti. Kortelainen muistuttaa laadukkaan paalausverkon merkityksestä pellolla.

– Korsirehu on arvokasta tavaraa ja rehuhukka on minimoitava. Tavoite on taloudellinen ja ekologinen paalaus.

Hän näyttää sinisellä verkolla, kuinka uutuustuote leviää rehupaalin reunasta reunaan.

– Yksi koko sopii kaikkiin paalaimiin. Viimeisimmällä tuotekehityksellä on haettu verkon optimaalista leviämistä.

Uuden paalausverkon ominaisuuksien takaa paljastuu pitkäaikainen tuotekehitys, jossa tärkein rooli on raaka-aineesta tehtävän kalvon ominaisuuksilla. Paalausverkon ja paalauslangan materiaaleiksi kehitettyjen kalvojen perusmateriaalit ovat polyeteeni ja polypropeeni.

Lopputulos on johtoajatus koko tuotekehitysprosessin ja tuotantoketjun ajan.

– Haluamme auttaa maataloustuottajia saamaan työstään parhaan mahdollisen tuloksen. Siksi kehitämme tuotteita, jotka parantavat karkearehun säilönnällistä laatua ja rehuarvoa. Asiakkaamme ovat laatutietoisia ammattilaisia, koneyrittäjiä sekä maidon- ja lihantuottajia.

Vuodenvaihteessa lanseeratussa Piippo Hybrid Edge Master -paalausverkkorullassa on 4 600 metriä verkkoa, mutta rullan paino ei ole juurikaan kasvanut aiemmasta.

Maatalouskentän palvelumalli ja tekninen tuki

Paalausverkon tuotekehityksen lähtökohtana on myös paalaimien merkki- ja mallikohtaisen yhteensopivuuden varmistaminen.

– Tuotteen toimivuus koneiden kanssa on tärkeää. Testaamme verkkoa jatkuvasti eri pyöröpaalaimilla, Kortelainen kertoo.

Paalausverkkoa testataan sekä laboratoriossa että pelloilla käytännön korjuutyössä.

– Laboratoriossa saamme mitattua verkon metripainoja, raaka-ainekoostumusta, lujuutta ja vetoarvoja. Tiedämme kuinka paljon vetoa verkko käytössä kestää ja kuinka tiukkoja paaleja sillä pystytään tekemään.

Tärkeintä on tuotteen toimivuus pellolla. Tuotteita testataan maatiloilla eri puolilla maailmaa.

Testitiloilta on lyhyt matka Piipon maatalouskentän palvelumalliin ja tekniseen tukeen, jota yhtiö tarjoaa tuotteidensa käyttäjille.

– Tuotteemme käyttäjät saavat tuotetukea, neuvontaa ja teknistä tukea, lupaa Kortelainen.

Hän muistuttaa, että tuki on tuottajan käytettävissä hektisenä rehuntekoaikana vuorokauden ympäri. Avoimesta vuorovaikutuksesta on hyötyä molemmin puolin, ja tuotekehityksessä pellolta tulleet viestit ovat arvokkaita. Kortelainen rohkaisee Piippo-tuotteiden käyttäjiä ottamaan yhteyttä.

– Valveutuneilta asiakkailta saamme käytännönläheistä palautetta. Haluamme olla läsnä ja ymmärtää, mitä pellolla tapahtuu.

Verkonvalmistajan näkökulmasta keskiössä on rehun laatu.

– Teemme tuotekehitystä, jotta rehun laatu olisi paras mahdollinen.

Kortelainen muistuttaa, että Piipon tuotekehitys koskee myös paalauslankoja.

– Kovapaalauslangoilla on Keski-Euroopassa, Australiassa ja Yhdysvalloissa kysyntää. Suomessa se on yleistymään päin. Paalauslangoissa meillä on tuotekehityksellä saavutettu kilpailuetu. Lanka on pehmeää ja sen solmupito on erinomainen.

Piipon kaikki tuotteet ovat nyt myynnissä Lantmännen Agro -ketjun myymälöissä.