Heidi ja Toni Mäkisen tilalla Hämeenkyrössä on 18 hevosta, joista 12 on omia, ratsastuskoulun hevosia.

Maneesi mittojen mukaan

01.02.2019 // Teksti ja kuvat Outi Rantala

1/2019
Kun vanhan hiekkakentän päälle tuotiin seinät ja katto, ratsastaminen onnistuu milloin tahansa. Maneesiprojekti sujui aikataulussa ja pysyi budjetin rajoissa, ja ratsastuskoulu sai juuri tarpeitaan vastaavan maneesin.

Hämeenkyrön Lemmakkalan kylässä ratsastuskoulua pitävä Heidi Mäkinen rakensi miehensä Toni Mäkisen kanssa uuden maneesin.

– Meillä oli kauan mielessä, että toiminta tarvitsisi monipuolisen ja säältä suojassa olevan harjoituskentän. ­Uudessa maneesissa toteutuu kaikki, mistä olimme haaveilleet. Se on täysin räätälöity meille, ja jo muutaman kuukauden käytön perusteella se on hyvin onnistunut, Heidi Mäkinen iloitsee.

Sujuvaa rakentamista

Uusi rakennus otettiin käyttöön elokuussa 2018, kuten alkuperäisessä aikataulussa oli suunniteltukin. Rakentaminen kesti pari kuukautta, mutta suunnitteluineen sekä rahoitus- ja luvanhakuprosesseineen aikaa kului puoli vuotta.

– Saimme tukea ELY-keskuksen kautta Maaseudun kehittämisrahastosta, minkä vuoksi asiat piti tehdä tietyssä järjestyksessä. Rahoitusasiat vaikuttivat projektin sujumiseen. Tilaukset oli tehtävä hyvissä ajoin, mutta koska pankin päätöstä saatiin odotella, laskujen maksuun piti käyttää säästöjä tuhansia euroja.

Mäkisillä on aiempaa kokemusta rakentamisesta, mistä oli tässäkin hyötyä. Talous pysyi kunnossa ja 250 000 euron budjetti piti.

Puoliverinen ruuna Ami sekä muut ratsastuskoulun hevoset tottuivat uuteen maneesin nopeasti. Toni ja Heidi Mäkisen rakennusprojektissa omalla työllä oli suuri osuus.

Ratsastusta ja rakentamista

Koska oman työn osuus haluttiin pitää korkeana, Toni Mäkinen otti vuorotteluvapaata päivätöistään. Näin hän pystyi keskittymään kokonaan rakentamiseen.

Heidi Mäkisen ratsastuskoulu oli käynnissä koko rakennusprojektin ajan. Asiakkaatkin saivat seurata rakentamisen edistymistä.

– Asiakkaat suhtautuivat ymmärtäväisesti. Meillä on tilalla 18 hevosta, joista 12 on omia, ratsastuskoulun hevosia.

Ratsastuskoulu on toiminut yli kymmenen vuotta, joista nykyisellä paikalla seitsemän vuotta. Mäkisillä on kaksi lasta, 10-vuotias Tatu ja 16-vuotias Oona, joka pitää kaverinsa kanssa poniratsastusta alle kouluikäisille lapsille.

Räätälöity ratkaisu

Maneesirakennus räätälöitiin Mäkisille Weckman-hallista. Lantmännen Agron myyjä Timo Vuorinen auttoi vertailemaan eri vaihtoehtoja ja oli myös linkkinä hallitoimittajan suuntaan. Mäkiset olivat rakentamisen vaiheissa useasti myös suoraan yhteydessä Weckman Steeliin.

Perusmallia lyhennettiin, sillä isompaan halliin olisi tarvittu monimutkaisempi lupaprosessi. Nyt rakennuslupa saatiin nopeasti oman kunnan rakennustarkastajalta.

– Maneesin mitat ovat noin 24x50 metriä, eli pinta-ala on noin 1 200 neliömetriä, Toni Mäkinen laskee.

Mäkiset päätyivät Weckman-halliin kilpailukykyisen hinnan ja muunneltavuuden vuoksi.

– Räätälöintiä tarvittiin. Sekin oli ratkaisevaa, että missään vaiheessa ei ollut ongelmana, että halusimme itse tehdä osan töistä. Olemme muuttaneet tälle paikalle vuonna 2011, jolloin tontti oli pelkkä pelto. Olemme itse rakentaneet talon ja kaikki tilan rakennukset.

Pääosin maneesikin rakennettiin omin voimin. Maanrakennusvaiheeseen ja rungon pystytykseen Mäkiset saivat apua oman kylän rakennusyrittäjältä. Katon teossa kylän miehet auttoivat.

– Runko nousi päivän aikana. Nostimet olimme vuokranneet Janhuselta. Kattoa oli tekemässä kolme miestä, ja se valmistui neljässä päivässä.

Perustukset tehtiin valmiilla antura- ja sokkelielementeillä, joille löytyi myös kotimainen toimittaja. Hokkasen Betonituote toimitti paikan päälle 80 000 kiloa elementtejä, kaksi täyttä rekkakuormaa.

– Kyllä oli piha täynnä tavaraa, kun samoihin aikoihin tuotiin Weckmanin terästoimitus. Koska ratsastuskoulu oli koko ajan käynnissä, teimme paljon metsäretkiä. Onneksi oli hyvä kesä ja lämmintä, niin kaikki meni hyvin, Heidi Mäkinen sanoo.

Teräsrunkoinen rakennus oli suunnittelun lähtökohta ja Weckman-hallin sai räätälöityä Mäkisten toiveiden mukaiseksi maneesiksi.

Ainutlaatuinen verhoseinä

Maneesin erikoisuutena on verhoseinäratkaisu, jonka Heidi Mäkinen itse suunnitteli. Hän oli nähnyt erilaisia malleja eri puolilla Eurooppaa, mutta niistä ei mikään täysin täyttänyt hänen kriteerejään.

– Verhoseinien tarkoituksena on pitää kenttä säältä suojassa, mutta tarvittaessa seinät voidaan myös avata kokonaan.

Erityisvaatimuksena olikin se, että maneesin seinät voidaan kesällä pitää auki, jolloin erillistä ulkokenttää ei tarvita. Katto antaa varjoa auringon paahteelta, suljettavat verhoseinät taas suojaavat sateelta ja tuulelta eikä kentän pinta vaadi talvellakaan erillistä kunnossapitoa.

– Olemme suosineet suomalaisia toimittajia. Muoviset verhot teki mittojen mukaan Tammerkosken Teollisuus. Verhoseinät eivät pidä kovaa ääntä tuulellakaan, mutta toki hevosia piti totuttaa uuteen tilaan, Heidi Mäkinen toteaa.

Projektin yhtenä tärkeänä kriteerinä oli suosia kotimaisia toimittajia mahdollisimman paljon. Myös kentän hiekka tuotiin Kankaanpäästä ja puutavara lähialueen sahalta.

– Kotimaisten toimittajien kanssa asiointi on mutkatonta, ja ainakin tässä projektissa sai luottaa siihen, että kaikki sujuu niin kuin on sovittu.

Verhoseinän kiinnitysmekanismi on yksinkertainen, joten pressut saa yksinkin vedettyä helposti kiinni ja auki.

Video Mäkisten uudesta maneesista löytyy alapuolelta.

Video Mäkisten uudesta maneesista

1/2019

Uusin lehti

Lue verkkolehti

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita