Mainio-ohra lunastaa paikkansa aikaisena lajikkeena

Varhainen Mainio on kiinnostava, suuritähkäinen uutuusohra, joka sopii hyvin etenkin pohjoisemmille viljelyvyöhykkeille.

Ohramarkkinoiden uutuuslajike Mainio on erittäin aikainen monitahoinen ohra, mutta silti satotasoltaan lähellä satoisimpia monitahoisia. Mainio on ensi­ sijainen valinta pohjoisemmille viljelyvyöhykkeille, jossa aikaisuutta tarvitaan. ­Vakavasti Mainion viljelyä kannattaa harkita myös eteläisemmässä Suomessa, jos haluaa aloittaa puinnit aikaisin ja jakaa puintiruuhkaa. Syysviljojen ja -öljykasvien viljely on kovassa nousussa, ja Mainion tapainen aikainen ohralajike helpottaa pellon saamista ajoissa kylvökuntoon syyskasveja varten.

Mainio-uutuus täydentää Lantmännen Agron ­ennestäänkin laadukasta ohravalikoimaa. Brage on pitkään lunastanut paikkansa Suomen viljellyimpänä ohrana, ja Mainio tulee siihen rinnalle vielä ­aikaisempana vaihtoehtona. Viime kaudella ryminällä markkinoille tuli myös Arild-ohra. Se on aivan poikkeuksellisen aikainen kaksitahoinen lajike.

Mainio on lajikenimensä arvoinen

Mainio on kotimainen lajike, jonka on jalostanut uusi tekijä, loimaalainen Plantanova Oy. Uutuus on Plantanovan Juha Uusitalon ohjaaman pitkän jalostustyön tulos, joka lunastaa lajikenimensä.

Mainion tärkein ominaisuus on erinomainen sato­taso. Se on kasvuajaltaan samaa luokkaa kuin Aukusti-ohra, mutta ollut virallisissa kokeissa sitä neljä prosenttiyksikköä satoisampi ja viisi prosenttia toista tuttua ohraa, Verttiä, satoisampi. Lisäksi Mainion satoisuus näyttäisi toteutuvan parhaiten pohjoisemmilla viljelyvyöhykkeillä III ja IV. Mainio on pärjännyt edellä mainittuihin lajikkeisiin nähden hyvin myös kaikilla maalajeilla.

Laadullisesti Mainion siemen on monitahoisten keskikastia, ja hehtolitran paino on hyvä. Valkuaispitoisuudeltaan se on hyvä, ja suuren satotason johdosta valkuaissato hehtaarilta on huippuluokkaa.

Siementuotanto näyttää hyvältä

Mainion kaupallinen siementuotanto aloitettiin nyt kesällä 2019. Tuotanto on vielä uudella lajikkeella sen verran rajallista, että myytävää siementä ei varmasti riitä kaikille ostohalukkaille. Tästä syystä kehoitamme kaikkia lajikkeesta kiinnostuneita olemaan nopeasti yhteydessä paikalliseen Lantmännen Agro -myymälään.

Lantmännen Agrolla on Mainion siementuottajia pitkin Etelä-Suomea, mutta myös Pohjois-Pohjanmaalla. Satotuloksia ei kaikilta ole vielä tätä juttua kirjoitettaessa saatu, mutta viljelijöiden palaute lajikkeesta on ollut positiivista. Siemenlaborato­riossa valmistuneiden esinäytteiden hehtolitranpainot ovat keskimäärin 69,5 g ja parhaat jopa 71,8 g.

Siemenviljelijä Antti Tuomala Iitin Kausalasta otti esille Mainiolle tärkeän ominaisuuden, suuren tähkän. Kun jokaisessa päässä on runsaasti jyviä, tulee laariinkin paljon tavaraa. Kymenlaakso kärsi tänä kesänä yleisesti kuivuudesta, mutta Tuomala arvelee siitä huolimatta päässeensä Mainiolla parhailla lohkoilla jopa seitsemän tonnin satotasoihin. Hyvän sadon takana on myös korrensäädekäsittely Medax Maxilla ja varsinkin tautiaine­käsittely Priaxorilla, joka on uudentyyppinen ­SDHI-tautiaine. Priaxor-käsittely piti kasvuston terveen vihreänä pitkään, mikä on aina hyvän ­sadon edellytys.

Pohjoisempana Suomessa eli Reisjärvellä viljelevä Pauli Niemi on myös ollut tyytyväinen Mainioon, vaikka juttua kirjoitettaessa kaikkea ei oltu vielä puitu: kesälle tyypillisesti kasvustossa oli jälkiversontaa. Hikevällä järvenpohjamaalla kasvusto oli hyvin pystyssä. Korrensääde ja tautikäsittelyt olivat Niemellä samat Medax Max ja Priaxor kuin Tuomalalla, ja lisäksi Niemi oli käyttänyt vielä toiseen korrensäädekäsittelyyn Terpalia. Hänellä hehto­litrapainot näyttävät jopa 72 kiloa.