Kotimaista ruista puidaan ennätysmäärä

Euran Kiukaisissa rukiinpuinti alkoi totuttua aikaisemmin. Mika Uus-Mäkelän tilalla kesän ruissato on yksi 20-vuotisen viljelijänuran parhaista, ellei jopa paras. Hintakin on kohdillaan: viljelijä ei voisi olla tyytyväisempi termiinikauppasopimukseensa.

Uus-Mäkelän tilalla rukiinpuinti ajoittui elokuun puoliväliin.

Mika Uus-Mäkelä tyhjentää juuri puimansa viljan pellon laidalla seisovan traktorin peräkärryyn ennen kuin astelee haastateltavaksi. Miehen kasvoilla paistaa leveä hymy.

– Näin suurta satoa en uskaltanut odottaa. Viime syksynä sovittu hintakin meni nappiin, sillä ruissato on tänä vuonna suuri koko Suomessa ja rukiin ostohinta alhaalla, hän kertoo.

Uus-Mäkelän tilalla rukiinpuinti ajoittui elokuun puoliväliin. Hetken näytti siltä, että puintityöt alkaisivat jo heinä–elokuun vaihteessa, mutta äkillinen muutos säässä siirsi töitä parilla viikolla eteenpäin. Siitä huolimattakin puinti alkoi tavallista aikaisemmin.

– Muita yllätyksiä ei kulunut kausi tuonut mukanaan. Sää on ollut rukiin kannalta lähes täydellinen koko kesän.

Termiinisopimuksella reilusti voiton puolelle

Uus-Mäkelän kauppaan toimittamat viljanäytteet ovat läpäisseet laaduntarkastuksen. Kuljetus on tilattu, ja ensimmäinen ruiserä on perillä Kinnusen Myllyllä vain neljä päivää puinnista. Siellä Uus-Mäkelän pellon antimet jauhetaan käytettäväksi Vaasan Ruispalojen leivontaan, kuten pellon laidalla seisova kylttikin kertoo ohikulkijoille.

Kausikohtaisessa termiinikauppasopimuksessa rukiin hinta kiinnitetään sopimuksentekohetkellä senhetkiseen markkina-arvioon perustuen. Viljelijälle tarjottuun hintaan vaikuttaa muun muassa rukiin valtakunnallinen kylvöpinta-ala, joka oli tänä vuonna yli puolet enemmän kuin vuonna 2018. Termiinisopimuksella jo vuosia viljellyt Uus-Mäkelä muistelee rukiin sopimushinnan asettuneen alimmillaan 140–150 euroon, korkeimmillaan vähän päälle 200 euroon tonnilta.

Uus-Mäkelä teki oman sopimuksensa Lantmännen Agro -ketjuun kuuluvan paikallisen Lammela Oy:n kanssa viime vuoden lokakuussa. Sadonkorjuun jälkeen rukiin hintaan voivat vielä vaikuttaa sakolukuun ja hehtolitrapainoon perustuvat laatulisät tai vastaavasti vähennykset. Lisäksi sadon arvoa voivat vähentää torajyvät, joiden korkein sallittu määrä on 0,05 prosenttia. Uus-Mäkelä kertoo, ettei torajyviä ole juurikaan ruispellolla näkynyt.

– Parhaassakin tapauksessa laatulisät korottavat rukiin hintaa vain muutamia euroja tonnia kohden. Korotukset ovat pieniä esimerkiksi vehnään verrattuna, hän huomauttaa.

Ilman mahdollisia laatulisiäkin Uus-Mäkelä on tyytyväinen tekemäänsä sopimukseen.

– Rukiin tonnihinta on tällä hetkellä 120 euron tienoilla. Viljelijä joutuu vähentämään ostohinnasta vielä rahdin kustannukset. Omassa sopimuksessani kuljetus sisältyy sovittuun summaan, joten sopimukseen kirjattu tonnihinta jää minulle käteen, Uus-Mäkelä selvittää.

Mies hymyilee syystäkin. Syksyisen sopimuksen ansiosta kulunut kylvökausi tuo Uus-Mäkelälle jopa 50 prosenttia päivän ostohintaa paremman tuoton.

- Sää on ollut rukiin kannalta lähes täydellinen koko kesän, Mika Uus-Mäkelä kertoo.

Paras ruissato lähes 30 vuoteen

Luonnonvarakeskus tiedotti jo heinäkuussa rukiin sato-odotusten yltävän 140 tuhanteen tonniin. Määrä on kolminkertainen viime vuoteen verrattuna ja suurin lähes 30 vuoteen. Vasta osan pelloillaan kasvavasta rukiista puinut Uus-Mäkelä arvioi, että kuvauspäivän peltolohko tuottaisi tänä vuonna 8 tonnia ruista hehtaarilta. Keskivertovuonna luku jää kuuteen tonniin tai jopa alle.

Uus-Mäkelä on sopinut toimittavansa Kinnusen Myllylle 150 tonnin ruiserän. Vaikka ruista puidaan tänä vuonna yli odotusten, termiinikaupassa ennakkoon sovitut toimitusmäärät eivät muutu. Viljelijä päättää, mitä hän yli jäävän viljan kanssa tekee. Uus-Mäkelälle antelias kausi jättää neljäsosan koko ruissadosta varastoitavaksi ensi vuotta varten, mikä vaikuttaa oleellisesti tämän syksyn kylvömäärään.

Mutta mitä tapahtuu, jos kylvökausi ei annakaan, mitä sopimukseen on kirjattu?

– Joskus niinkin voi käydä, maanviljelijä on Suomen sääolojen edessä voimaton. Termiinikauppasopimus tulee tällaisessa tilanteessa vastaan. Silloin viljelijä toimittaa myllylle sen, mitä toimitettavissa on, eikä vajeesta koidu maanviljelijälle sanktioita.

Vuodet eivät koskaan ole veljeksiä keskenään. Ensi vuoden satoa on vielä mahdotonta ennustaa. Ensimmäiset varovaiset arviot voidaan antaa vasta talven jälkeen, kun nähdään, miten kasvustot ovat talvehtineet.

– Sen kuitenkin tiedän, että ruista meillä puidaan myös ensi vuonna. Senkin voin paljastaa, että termiinisopimus ensi vuotta varten on jo allekirjoitettu, Uus-Mäkelä toteaa tyytyväisenä.

Lue myös: Uus-Mäkelä valmistautuu kesäkauteen: viljan päätyminen kotimaisiin tuotteisiin on maanviljelijän kunnia-asia.