Tuomas Reinikainen (vas.) ja Joonas Peltola ovat tyytyväisiä yhteistyöhön.

Ammattilaiset ruokinnan tukena

19.11.2019 // Teksti Raila Aaltonen / Kuva Milla Kivioja

3/2019
Lantmännen Feedin naudanrehut tulivat alkukesällä Lantmännen-ketjun myyntiin. Valikoiman laajeneminen toi asiakkaiden käyttöön myös suuren rehuvalmistajan asiantuntemuksen.

Kauppias Tuomas Reinikaisen liikkeissä Haapajärvellä, Nivalassa ja Reisjärvellä asiakaskunta muodostuu valtaosin maidontuottajista. Vuoden alussa Lantmännen Agron Vuoden kauppiaaksi valittu Reinikainen otti vastuulleen perheyrityksen maatalouskaupan vuonna 2015.

– Täällä toimitaan maidontuotannon keskipisteessä, Reinikainen luonnehtii.

– Asiakkaiden tilakoot vaihtelevat laajalla skaalalla, osa ostaa rehunsa säkeittäin ja toisille rehut toimitetaan suoraan siiloon esimerkiksi 5 tai 15 tonnin erissä.

Kauppiaalle muutos merkitsi entistä laajempaa rehu­valikoimaa. Tuotteistoon oli perehdyttävä ja sille oli järjestettävä tilaa. Säkkivarastosta löytyy nyt kymmenkunta nimikettä Lantmännen Feedin täysrehua, kivennäisiä ja energiarehuja.

Asiakkaat ovat kesän mittaan löytäneet tuotteet mukavasti, Reinikainen kertoo.

– Lantmännen Feedin rehuista löytyy hyvä paketti, josta tarjota jokaiselle parhaat vaihtoehdot ruokintaan.

Ruokinnan tarpeet tunnetaan hyvin

Yhteistyö on saanut hyvän alun, kun kauppojen asiantuntijat ja Lantmännen Feedin asiakkuusvastaavat ovat yhdistäneet voimansa.

– Mietimme yhdessä asiakkuusvastaavien kanssa, miten saamme uusia asiakkaita ja mitä tuotteita kannattaa kaupalle varata. Pyydän heitä myös meillä järjestettäviin tilaisuuksiin, kauppias Reinikainen kertoo.

Asiakkuusvastaavat ovat kauppiaan ja asiakkaiden tukena, mutta löytyy kaupoilla ammattitaitoa omastakin tiimistä.

– Kaupassa on todella tiedettävä, mitä myydään. Myyjien on pidettävä yllä ammattitaitoaan kaiken aikaa, jotta he voivat auttaa asiakasta kasvattamaan karjansa tuotostasoa. Rehuasioissa ollaan vähän niin kuin naimisissa asiakkaan kanssa.

Tuotantotarvikemyyjä Juha Vähäsöyrinki on Nivalan myymälän ykkös­ekspertti ruokinnassa.

Sekä asiakkaat että kauppias arvostavat sitä, että Lantmännen Feedin tehdas sijaitsee Ylivieskassa. Rehuja ei tarvitse kuskata kaukaa, ja myös osa tehtaan käyttämästä viljasta tulee omalta alueelta.

Hienosäätöä yhdessä asiakkaiden kanssa

Yhteistyö kauppojen kanssa on saanut hyvän startin myös Lantmännen Feedin asiakkuusvastaavien, Joonas Peltolan ja Markus Antti­roikon mielestä. Molemmat tekevät rehu­kauppaa Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla.

– Asiakkuusvastaava hoitaa rehujen myyntityön, ruokintasuunnittelun, tilakäynnit ja tarjousten teon alusta loppuun, Peltola luonnehtii toimenkuvaa.

– Jos puheeksi tulevat tilan muut hankinnat tai tarpeet, vinkkaan asiakasta ottamaan yhteyttä Lantmännen Agro -myymälään.

Asiakaskäyntien lisäksi Peltola pistäytyy ketjun myymälöissä sekä spontaanisti että kauppojen omissa tapahtumissa. Niissä on hänen mukaansa hyvä luoda uusia kontakteja. Myös Anttiroikoa tapaa myymälöissä.

Markus Anttiroikon mukaan asiakkuusvastaavan varsinainen työ kunkin asiakkaan kanssa alkaa vasta ensimmäisen rehukaupan jälkeen. Työ on ruokinnan suunnittelua, seurantaa ja asiakkaan rinnalla kulkemista: jatkuvasti pyritään löytämään taloudellisin ruokintaratkaisu.

– Myymäläyhteistyön avulla meidän rehujemme tarjonta ja palvelun kattavuus paranivat. Vaikka tekeminen on vasta alussa, yhteistyö on tuonut lisää voimaa.

Alkavaa sisäruokintakautta molemmat luonnehtivat mielenkiintoiseksi. Ruokinnan suunnittelua helpottaa alueella korjattu runsas ja laadukas säilörehun ykkössato. Hyvälaatuista säilörehua riittää pitemmälle, joten ruokinnassa tarvitaan vähemmän säätöä ja muutoksia kuin viime vuonna.

Sekä Peltola että Anttiroiko ovat amk-tradenomeja ja tehneet rehukauppaa neljä vuotta. Anttiroiko on maitotilan poika, Peltolan kipinä maatalouskauppaan syntyi lihanautatilan kesärenkinä.

– Nyt se liekki roihuaa jo ihan mukavasti, hän kertoo.

Lantmännen Feed

  • Lantmännen osti Raisioagron naudanrehuliiketoiminnan keväällä 2018. Kaupan myötä syntyi Lantmännen Feed.
  • LM Feed tuottaa Opti-, Maituri-, Benemilk- ja Melli-rehuja.
  • Yhtiöllä on kaksi tehdasta: irtorehut valmistetaan Ylivieskassa ja säkkirehut Kouvolassa.
  • Yritys työllistää 75 henkeä, toimitusjohtajana on Mikko Korhonen.

3/2019

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita