Johanna Ratia näyttää Lasse Sandellille (vas.) ja Mikko Metsäkankaalle, millainen on vaatimusten mukainen pumpun letku.

Turvallinen ja edullinen investointi

16.11.2018 // Teksti ja kuvat Vesa Vainio

3/2018
Öljysäiliöiden valuma-altaat olivat Mikko Metsäkankaalle omaehtoinen valinta. Sähköpumppu, automaattipistooli ja lukittava pumppukaappi täydensivät onnistuneen hankinnan. Polttoainevarkauksille ei kannata asettua alttiiksi.

Mikko Metsäkankaan isännöimällä sukutilalla Asikkalan Vesivehmaalla pysyttiin kotieläinten hajussa pitkään. Viime vuonna lypsykarjaa seurannut lihasikala kuitenkin tyhjeni. Nyt lähes 400 hehtaarin viljatila tuottaa mallasohraa, kuminaa, vehnää ja rypsiä sekä useina vuosina myös ruista läheisen Vääksyn Myllyn tarpeisiin.

Vaikka omat tarpeet täyttävä kuivuri käyttää poltto­aineena haketta, vuonna 2017 sitä kului 500 kuutiometriä, löytyy kevyelle polttoöljylle silti runsaasti käyttöä. Vuotuinen kulutus liikkuu 35 000–40 000 litran lukemissa, pääosa siitä palaa koneissa, vähän myös kakkoskuivurissa.

– Käytössä on useampi varastointisäiliö eri tilavuuksilla, siten varmistan öljyn riittävyyden kaikissa tilanteissa. Ympäristö- ja turvallisuusasiat ovat niin ikään tärkeä pointti säiliöissä.

Tänä vuonna Metsäkangas investoi vahvasti säiliöiden kuntoon ja käyttömukavuuteen. Hän hankki uuden säiliön korvaamaan vanhanmallisia säiliöitäsekä teetti peruskunnostuksen kahdelle säiliölle. Hänestä pienehkö investointi nykyaikaiseen tekniikkaan ja turvallisuuteen on ehdottomasti kannattava.

– Uusi säiliö on aina uusi säiliö, ja peruskunnostus tuo säiliön lähelle uuden tasoa sekä tarjoaa reilusti lisää varmoja käyttövuosia. Ympäristöasioita ei voi korostaa liikaa, siksi valitsin valuma-altaat omaehtoisesti kaikkiin kolmeen säiliöön.

Korroosio puree pohjalevyyn

Lasse Sandell Lantmännen Agron Lahden myymä­lästä kertoo, että heidän myymänsä uudet säiliöt ovat jo lähes pelkästään valuma-altaallisia varastointisäiliöitä. Farmex-farmarisäiliöt ovat kotimaista tuotantoa, ja niitä valmistavan Farmtoolsin toimitusjohtaja Johanna Ratia nostaa esiin tuotteen nerokkaan rakenteen.

– Valuma-allas ja räystässiivekkeet on rakennettu siten, että altaan pystyy irrottamaan ja säiliön nostamaan altaasta pois tarkastusta tai huoltoa varten.

Pohjavesialueilla uusien käyttöön otettavien säiliöiden tulee olla valuma-altaallisia. Kunnalliset ympäristöviranomaiset määrittelevät vaatimukset ja käytännöt, jotka on syytä tarkistaa, kun säiliön hankinta on ajankohtainen. Sama pätee ylitäytön estimeen, joka on joillakin alueilla pakollinen. Suositeltava se on joka tapauksessa.

– Valuma-altaallisessa säiliössä öljyn laatu pysyy tasaisempana, on Metsäkangas huomannut.

Säiliön pohja, jonne kertyy sakkaa ja vettä, on altis alue korroosiolle. Niinpä pohjalevyn tulee uusia 15–20 vuoden välein, mitä myös vakuutus usein edellyttää. Uusi pohjalevy on oleellinen osa osa­peruskunnostusohjelmaa, johon kuuluvat lisäksi sisäpinnan puhdistus ja katsastus, hitsaussaumojen tarkistus, koeponnistus, ulkopinnan hiekkapuhallus ja uudelleen maalaus.

Peruskunnostus on myös oiva paikka parantaa säiliön varustusta. Metsäkangas otti säiliöihin yli­täytön estimen, harmitteli pinnankorkeusmittarin pois jättämistä ja mietti täyttöyhteen hyödyllisyyttä.

– Uusissa säiliöissä öljypinnan korkeudenmittari, ylitäytön estin, Camlock-korkki, pumppuyhde ja läpivientimuhvi ovat vakiovarusteina, Ratia selventää.

Uuteen ja isoimpaan säiliöön Metsäkangas valitsi lisäksi sähköpumpun, jonka voi asentaa jälkikäteen pumppuyhteeseen, ja automaattipistoolin.

– Ne ovat urani paras investointi ja aivan oleelliset tekijät sujuvaan käyttöön. Kun puimurin tankkiin menee 600 litraa ja traktorin 200, on siinä käsipelillä höyläämistä.

Vedenerotin pumpun yhteyteen on Ratian mielestä harkinnan arvoinen lisäosa.

Polttoöljysäiliön automaattipistooli ja sähköpumppu ovat Mikko Mäntykankaan mielestä hänen parhaita investointejaan.

Varkaat vaanivat säiliöitä

Metsäkankaan kaksi säiliötä sijaitsevat suojaisassa paikassa tilan rakennusten huomassa. Isoin säiliö on varustettu lukittavalla pumppukaapilla, lukitus on myös toisen kuivurin luona kauempana sijaitsevassa säiliössä.

– Säiliöiden sijoittelu, silmällä pito, seuranta ja valvonta ovat parhaat keinot estää polttoainevarkaus, jota lukitus ainakin hidastaa.

Varkauksien määrässä ei ole ilmennyt isoja heittoja vuosien välillä. Määrällisesti varkauksia on satoja vuodessa ja litroja lähtee vorojen matkaan kymmeniä tuhansia. Kaikki varkaudet eivät tule poliisin tietoon, eivätkä aina edes omistajan.

– 5 000 litran säiliöstä ei havaitse pienen määrän katoamista. Umpinainen katos ja valvontakamera voisi olla toimiva yhdistelmä suojaukseen, Metsäkangas pohtii.

Isot polttoainemäärät houkuttavat ammattirikollisia, jotka aavistavat maatilan työrytmistä, milloin säiliö on todennäköisesti täynnä. Ratian mukaan myydyin kokoluokka on 3 000–5 000 litraa. Usean säiliön strategiaan nojaava Metsäkangas kannustaa tilaamaan täytöt ajoissa.

– Täyttörytmi on tyypillisesti kaikilla samanlainen, joten tilausta ei kannata jättää viime tippaan. Ja pienissä määrissä kikkailu yhdellä säiliöllä kesä- ja talvilaadun välillä ei ole järkevää.

3/2018

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita