Tietoa ja turvallisuutta näkyminä näytöllä

24.01.2018 // Vesa Vainio

1/2018

Langaton laadukas valvontajärjestelmä tuo helpotusta ja varmuutta moniin maatalous- ja urakointitöihin. Kamera ja näyttö on kätevä kiinnittää ja vaihtaa toiseen koneeseen.

Viljakuorman kippaus on käsillä, mutta näkyvyys kohteeseen on huono. Kylvökoneesta pääsee siemen loppumaan yllättäen. Heinäpaalien tekeminen vaatii erityistä tarkkuutta. Lumitöiden tekeminen ahtaalla pihalla edellyttää huolellisuutta.

Tämän päivän isokokoisilla työkoneilla monet maatalouden työt ja työkoneurakointi ovat entistä haasteellisempia näkyvyyden ja sitä kautta työturvallisuuden kannalta. Ihmisen katse ei pysty havainnoimaan kaikkea, mitä koneen edessä, sivuilla ja takana tapahtuu.

Lantmännen Agron maatilatarvikkeiden tuotevastaava Elli Nummi tarjoaa tähän ratkaisuksi toimivaa nykytekniikkaa.

– Langattomasti toimiva kamera- ja valvontajärjestelmä helpottaa työtä ja tuo siihen lisää turvallisuutta. Päivittäisistä töistä löytyy järjestelmälle useita hyödyllisiä käyttökohteita.

Vaativiin olosuhteisiin

MachineCam on laadukas ja vankkarakenteinen valvontajärjestelmä, joka on valmistettu kestämään viljelijä- ja urakoitsijayrittäjien vaativissa käyttökohteissa. Kameran suojausluokka (IP69K) tarkoittaa vedenpitävää asennusta ja pesua jopa painepesurilla.

Järjestelmän ydin ovat seitsemän tuuman LCD-näyttö ja 120-asteen kulmassa antennin kautta kuvaa lähettävä kamera. Yhteen näyttöön voi liittää neljä kameraa, jaetussa näytössä voi katsella yhtä aikaa kahden kameran kuvaa. Näyttö on perinteisesti ohjattava eli se ei ole kosketusnäytöllinen. Näytön ja kameran lipat suojaavat niitä auringolta ja kosteudelta.

– Näyttö kiinnittyy traktorin, puimurin tai kaivurin lasiin imukupeilla. Kameran magneettikiinnitys tapahtuu sekin tosi nopeasti. Sekä kamera että näyttö on helppo siirtää paikasta tai koneesta toiseen.

Näyttö voi ottaa virtaa suoraan ajoneuvon sähköjärjestelmästä (10V–32V) tai 12 voltin pistorasiasta/tupakansytyttimestä. Kameralle ajoneuvon virtalähteen vaihtoehtona on lisävarusteena myytävä FlexiPack-akku.

– Akku kestää yhdellä latauksella 24 tuntia optimaalisissa olosuhteissa, kylmällä säällä käyttöaika on lyhyempi.

Järjestelmä alkaa lähettää kuvaa, kun näyttöön kytkee virran. Kamerassa ei ole omaa virtakytkintä, joten se on toimintavalmis, kun se on kytketty virtalähteeseen. Akkukäytössä tulee muistaa, että virrankulutus alkaa heti kytkennän jälkeen.


Työkoneisiin kiinnitettävät kamerat tuovat tekijän näkökenttään kuvakulmia, jotka parantavat työn laatua ja turvallisuutta.

Työn seurantaa ja markkinointia

Uuden työkoneen käyttöön ottaminen on usein ensi alkuun opettelua sekä oikeiden säätöjen ja työtapojen hakemista. Valvontajärjestelmässä oleva tallennusmahdollisuus tuo osaltaan helpotusta tähän asiaan.

– Kun asentaa muistikortin näyttöön, voi tallentaa videokuvaa useasta eri kamerasta ja kuvakulmasta. Näin näkee ja saa irti työstä paljon enemmän.

SD-kortin tallennuskapasiteetista riippuen videokuvaa saa mahtumaan yhdelle kortille reilusta 10 tunnista yli 200 tuntiin. Tieliikenteessä omaa työtä dokumentoivat autokamerat ovat yleistyneet viime aikoina vahvasti.

Nummi muistuttaa, että oman työn kuvaaminen videolle tuo myös markkinointiin yhden elementin ja kanavan lisää. Todellinen työnäyte omasta osaamisesta kertoo usein enemmän kuin sata sanaa.

Kokoonpano tarpeen mukaan

Nummi korostaa, että asennukseltaan ja käytöltään yksinkertainen MachineCam soveltuu laajasti viljelijöille ja urakoitsijoille pelto-, piha-, tie- ja metsäkäyttöön. Peruspakettiin sisältyvät näyttö, yksi kamera, antennit ja virtajohdot. Lisäkamerat ja akut on hankittava erikseen.

– Tilakoot ja konekannat kasvavat, jolloin ainakin usean kameran ja mahdollisesti myös lisänäytön hankinta on järkevää. Kokoonpanoa on helppo kasvattaa kokemuksen karttuessa tarpeen mukaan.

Lantmännen Agro tuo itse maahan ruotsalaisvalmisteista MachineCamia. Peruspaketin hinta on 849 €, lisäkameran 299 € ja akun 150 €. Mikäli huippuluokan valvontajärjestelmä tuntuu liian jykevältä, tarjolla on lisäksi kevyemmän hintatason Mini ja Mini Mobility -mallit. Jälkimmäisessä on vakiona mukana 24 tunnin akku.

MachineCam – langaton valvontajärjestelmä

 • Takuu: 3 vuotta
 • Käyttölämpötila:  –20 > +70 astetta, suhteellinen kosteus max. 90 %
 • Käyttöaika: Hämärä- ja yökäyttö

NÄYTTÖ: 7” LCD, painikeohjaus

 • Kuvasuhde: 16:9
 • Resoluutio: 800 x 3 (RGB) x 400
 • Kontrasti: 500:1
 • Kanavat: 4 kanavaa
 • Virtalähde: DC 10–32 V
 • Suojausluokka: IP30

KAMERA: kuvakulma 120 astetta

 • Lähetysetäisyys: 120 m
 • Virtalähde: DC 8–32 V
 • Suojausluokka: IP69K
1/2018

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita