Uusien Hardi Commander Twin Force -kasvinsuojeluruiskujen ominaisuuksia kehuvat sopimushuoltaja Mikko Viitamäki, viljelijät Jari Mäkinen, Kari Rahikka ja Petri Forsman sekä konemyyjät Esa Perkiö, Tuomas Haapamäki ja Juha Nivukoski.

Tehokas kasvinsuojelu parantaa satoa

25.05.2018 // Teksti ja kuva Outi Rantala

Viljatiloilla tähyillään parempia satotavoitteita ja hankitaan avuksi uusinta teknologiaa. Puhallinavusteiset Hardi Commander Twin Force -kasvinsuojeluruiskut varmistavat ruiskutusten onnistumisen tehokkaasti ja tarkasti.

Lantmännen Agro toimitti kolmelle pohjalaistilalle uudet puhallinruiskut. Mittava investointi tuo helpotusta maanviljelijän arkeen ja nostaa sato-odotuksia.

– Vanha ruisku oli jo aikansa palvellut, oli aika vaihtaa uuteen ja tehokkaampaan Odotan tietysti myös parempaa satoa, kertoo kauhajokelainen Kari Rahikka, joka tarjoaa myös ruiskutusurakointia muille lähialueen viljelijöille.

Rahikan pelloilla kasvaa ohraa, kauraa, rapsia ja vehnää. 400 hehtaarin peltoalan ruiskutukset saadaan jatkossa tehtyä vähemmällä ajamisella. Uuden Hardi Commander Twin Force -kasvinsuojeluruiskun säiliöllinen riittää hoitamaan 60 hehtaarin alan.

Samoja viljalajeja tuottava Jari Mäkinen Ilmajoen Koskenkorvalta päätyi hankkimaan oman laitteen ensi kertaa vuosiin.

– Urakoitsija on tehnyt ruiskutukset meille viidentoista vuoden ajan. Tämä Hardin ruiskutustekniikka alkoi kiinnostaa ja halusin hankkia oman laitteen, Mäkinen perustelee.

Perunallekin toimiva

Keväällä 2018 toimitetuista ruiskuista yksi tulee jylläämään isojokelaisella perunapelloilla.

– Ruokaperunan viljelyssä pitää olla tarkkana, että ruiskutusten ajoitus osuu kohdalleen. Ruttoa voi ennakoida säiden mukaan ja aloittaa ruiskutukset ennaltaehkäisevästi. Jos kasvitauti iskee, tilanne on hankala, mutta koskaan ei ole myöhäistä yrittää estää sen leviämistä, Petri Forsman kuvailee ruiskutusten merkitystä perunanviljelyssä.

Hänellä on varjeltavanaan noin 70 hehtaaria perunaa. Traktorin perään kiinnitettävän ruiskun pyörien leveys on mitoitettu sopivaksi perunapellolle. Säädeltävä ruiskutusvoimakkuus ja GPS-ohjaus tuovat tarkkuutta työhön.

– Kun puomit ovat leveämmät, tulee vähemmän ajokertoja. Tekniikka sallii ruiskutukset myös tuulisemmissa oloissa.

Räätälöityjä ratkaisuja

Puhallinavusteinen ruiskutustekniikka on ollut olemassa jo vuosia ja sen tuomat edut alkavat korostua ruiskutettavien alojen kasvaessa. Lantmännen Agro Seinäjoen kauppias Arto Tervahauta tietää, että älykäs runko-ohjaus ja muu automatiikka ovat tärkeitä ostokriteerejä.

– Puomileveys, säiliökoko ja GPS-avusteinen automatiikka räätälöidään joka laitteeseen asiakkaan tarpeiden mukaan.

Tervahaudan yrityksellä on toimipisteet myös Ilmajoella ja Kauhajoella. Konemyyjät Esa Perkiö, Tuomas Haapamäki ja Juha Nivukoski ovat alusta saakka asiakkaan apuna, kun hankintaa aletaan suunnitella.

– Laitetilaukset tehdään usein syksyllä ja toimitukset seuraavana keväänä. Varastoa varustelluimmista laitteista ei pidetä, vaan ne valmistetaan tilausten mukaan, Perkiö kertoo.

Huolto pelaa

Jos laitteet kaipaavat huoltoa, apu löytyy läheltä. Lantmännen Agron sopimushuoltaja, Maatalouskonehuolto Mikko Viitamäki, liikkuu Ilmajoelta käsin eri puolille maakuntaa.

– Laitteisiin tehdään toimitusten yhteydessä luovutushuolto ja varmistetaan, että automatiikka toimii. Muuten kasvinsuojeluruiskut ovat lähes huoltovapaita, Viitamäki toteaa.

Lisäksi asiakkaat saavat osallistua laitevalmistajan järjestämään käyttäjäkoulutukseen, jossa käydään läpi ruiskutustekniikkaa, talvisäilytystä ja muita tarpeellisia asioita.

Hyvä ympäristölle

Valtakunnallisessa neuvontapalvelussakin työskentelevä tuotantotarvikemyyjä Jari Koivumäki tuntee kasvinsuojeluaineet ja lannoitteet hyvin. Hän kehuu puhallinavusteista ruiskutustekniikkaa varmaksi menetelmäksi, jonka ansiosta ruiskutettava aine saadaan mahdollisimman taloudellisesti kasvin joka osaan.

– Kun ruiskutus tehdään ilmavirtaa hyödyntäen, aine leviää sinne, minne pitääkin eikä lennä tuulen mukana ympäristöön.

Koivumäen mukaan hivenaineet ovat niin väkevässä muodossa, että samoihin tuloksiin päästään vähemmillä ruiskutuskerroilla kuin tavanomaisilla tai vanhoilla laitteilla.

– Valmisteesta riippuen 1-5 litraa ainetta sadassa litrassa vettä riittää usein hehtaarin hiventarpeen tyydyttämiseen. Kasvinsuojeluaineiden vaatima vesimäärä vaihtelee hieman, mutta puhallinruiskulla päästään riittävän tarkkaan tulokseen ja riittävään peittoon jo pienehköllä vesimäärällä.

Koska uudet ruiskut tekevät tarkkaa työtä, eikä säiliötä tarvitse täyttää usein, syntyy pistekuormitusta hyvin vähän. Sopivat aine- ja vesimäärät on kuitenkin aina tarkistettava ohjeista. Silloin kun tankkiseokseen lisätään useita eri valmisteita, on myös hehtaarille ruiskutettavaa vesimäärää hyvä lisätä, jotta ruiskutus on turvallinen viljelykasville.

– Ruiskutustekniikka on äärimmäisen turvallinen sekä käyttäjälle että ympäristölle.

Luetuimmat artikkelit

Lisää luetuimpia artikkeleita